Wie zijn wij?


Even in het kort voorstellen. Het gezin bestaat uit 7 personen:

 • Manlief, voortaan ML, 44 jaar en werkzaam in de ICT.
 • Vrouwlief, voortaan VL, 36 jaar en werkzaam in het onderwijs
 • Oudste zoonlief, voortaan ZL1, 10 jaar 
 • Tweede zoonlief, voortaan ZL2, 8 jaar
 • Oudste dochterlief, voortaan DL1, 7 jaar
 • Jongste dochterlief, voortaan DL2, 4 jaar
 • Jongste zoonlief, voortaan ZL3, 3 jaar

VL wil graag bezuinigen op het huishouden en ML is vooral geobsedeerd door de te hoge hypotheek die hij graag omlaag wil brengen om zo niet tot zijn 67ste door te moeten werken. Bovendien wil hij de ICT verruilen voor een leuke baan met eventueel minder inkomsten tot gevolg. VL is naast haar baan in het onderwijs ook nog een universitaire studie aan het volgen. Zowel VL als ML maken met hun parttime (50% en 90%) banen veel tijd vrij voor de opvoeding van de kinderen.

De kinderen hebben allemaal hun eigen prioriteiten en interesses, maar die liggen vooralsnog niet bij de financiën van het gezin. Onze jongste 2 gaan momenteel allebei anderhalve dag per week naar de crèche, en onze oudste 3 gaan elke dag naar school en 1 middag in de week naar de BSO.

VL stort elke maand €1.600 en ML elke maand €2.600 * op een gezamenlijke rekening waarvan zij alle maandelijkse uitgaven betalen. Dat lijkt veel, maar blijkt best lastig te zijn met 5 kinderen, waarvan nog 1 bij de kinderopvang, een tophypotheek en ook nog door het aflos-virus besmet. Maar sinds 2011 begonnen met aflossen en nu niet meer te stoppen.

Dit vraagt dat dus om maatregelen en ze bieden je via deze blog een kijkje in de portemonnee van een gezin. Ze zullen hier tips geven over het beperken van de kosten voor gezinnen, het nut van het aflossen van een hypotheek en andere financiële zaken. Uiteraard ontvangen ze ook graag tips en suggesties van de lezers. Deze kunnen via mail gestuurd worden aan watkosteengezin [@] gmail [.] com.

* We spreken hier niet over de inkomsten, maar over het geld dat elke maand op de gezamenlijke rekening gestort wordt en waar elke maand rond gekomen moet worden.

45 opmerkingen:

 1. Hoi! Ik ga je volgen! Mijn ML is ook 37 en werkt ook in de ICT grappig:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga je ook volgen. (ben ook 29 en heb drie kinderen van bijna 4, bijna 2,5 en 4 mnd :) grappig hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom je ook graag volgen...welkom in blogland
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om te lezen! wij hebben een huurhuis dus geen hypotheekaflossing maar een vast bedrag per maand. 2 kids van 3,5 en 9mnd. maar pff 3750.. lijkt erg veel idd! wij proberen 2250 per maand van de spaarrekenign te boeken als maandbudget (het inkomen gaat dan elke maand gelijk naar de spaarrekening omdat vriend per 4 weken loon krijgt en door overuren geen vast maandbedrag) leuk om je blog te lezen! veel herkenning! behalve dat al je kids nog slapen overdag?!! wat een luxe!!! mijn dochter al niet meer vanaf ze 2 was (was net zwanger en erg moe.. pff)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb verschillende blogs gelezen over consuminderen, besparen, aflossen e.d. Ben er zelf ook sinds een paar maanden mee bezig. Je blog inspireert me en ik bewonder je openheid van zaken. Ik hoop van harte dat jullie je doel zullen halen. Succes!
  Eveline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk initiatief!

  Als je je budget scherp wil krijgen, is wat IT-ondersteuning altijd interessant. Daarom breng ik even de site http://moneycheck.be aan: hier kun je (volledig gratis) gebruik van maken om je financiële situatie te visualiseren en op te volgen.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ben ik blij dat jullie weer terug zijn van vakantie. Ik heb de dagelijkse berichten gewoon gemist. En alsof je m'n gedachten kunt lezen, gaat je eerste blog na je vakantie over zonnepanelen. Geweldig. Fijn dat jullie een mooie vakantie hebben gehad en weer veilig thuis zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen dat er mensen zijn die ons gemist hebben. We gaan ons best doen om te zorgen dat je ons de volgende keer nóg meer gaat missen ;-)

   Verwijderen
 8. MP

  Leuke blog!

  Ik ga vanaf nu ook maandelijks extra storten in onze spaarpolis om de looptijd te verkorten.
  Me 13e maand heb ik nooit gehad, dus die stort is sowieso.
  Op die manier hoop ik de duur van hyptoheek te verlagen naar 23 jaar ipv 30 jaar, scheelt toch 70.000 rente.....

  We hebben spaarhypotheek 70% en 30% aflosvrij.
  70% willen we in 23 jaar aflossen, nu 6 jaar op weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superleuk om te volgen! Mijn vrouw en ik (jonge dertigers) hebben twee jonge kinderen. Wij verdienen samen een ton bruto p.j. en zijn ook flink aan het aflossen geslagen op onze aflossingsvrije hypotheek. Deze bedroeg zes jaar terug 265.000 euro en is inmiddels gezakt tot 145.000 euro.

  En we gaan vrolijk door met jaarlijks 50.000 euro aflossen, dus over dik twee jaar hebben we onze hypotheek afgelost. Hierdoor besparen we over de resterende 22 jaar dat onze hypotheek nog zou lopen in totaal zo'n 200.000 euro.

  Daarnaast hebben we zo'n 60.000 euro in een 10-jaars spaardeposito zitten met een rente van 4,6%. Die keert over negen jaar zo'n 85.000 euro uit. Beleggen hebben we wel gedaan, maar we kregen een beetje hoogtevrees met al dat gratis geld dat de FED momenteel bijdrukt. Winst genomen op aandelen en in de aflossing van het huis gestopt. Het is waar: je slaapt er echt rustiger op.

  Mochten we ooit willen verhuizen naar een duurder huis dan is het ons doel om het verschil met onze huidige woning gewoon cash neer te leggen. We willen echt nooit meer iets met hypotheken en tussenpersonen te maken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, puur uit interesse maar hoe kan je 50.000 euro op jaarbasis aflossen als je jaarinkomen 100.000 euro bruto op jaarbasis is? (je houdt immers maar de helft netto over :))

   Verwijderen
  2. Ze verdienen samen een ton, kan dus ook 2 keer 50.000 zijn. 52% gaat pas in na 56000 of zo. Verder heb je hypotheekrenteaftrek, heffingskortingen etc, dus je neemt echt wel meer dan de helft mee naar huis.

   Verwijderen
 10. Dag, ik maak graag gebruik van jullie excelsheet tbv omrekening aflossingsvrij naar annuitair. Omdat ik een wat langer termijnplan heb en jullie sheet maar tot een beperkt aantal jaren gaat, heb ik geprobeerd regels toe te voegen, zodat ik op mijn meerjarenplan (van 26 jaar) kan uitkomen. Dit lukt echter niet, de excelsheet zit te complex in elkaar. Zouden jullie de sheet ook kunnen aanpassen waardoor deze wat meer jaren doorgaat? Ik weet: het is een brutale vraag, maar ... wie niet waagt, die niet wint nietwaar? En wellicht is het voor jullie een kleinigheid. Vriendelijke groeten, Marije D.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marije, ik heb zo'n 10 jaren toegevoegd aan de spreadsheet en ik hoop dat je daarmee voldoende ruimte hebt om je berekening mee te kunnen maken. Leuk om te horen dat iemand onze spreadsheet gebruikt!

   Verwijderen
  2. Ik wilde even laten weten dat ik inmiddels ook al een aantal maanden erg gelukkig ben met de spreadsheet van jullie. Bedankt

   Verwijderen
 11. Heel hartelijk dank! Ik ga er zeker gebruik van maken! Groeten, Marije

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk om jullie site en blog te lezen! Wij willen ook consuminderen en krijgen door jullie informatie veel nuttige tips.

  1 ding snap ik niet: Jullie krijgen per maand € 3750 aan salaris binnen (volgens de informatie op Wie Zijn Wij), maar jullie uitgaven staan in de spreadsheet op ongeveer € 5200. Misschien dat ik wat over het hoofd zie, maar ik kom dan per maand al uit op een tekort van € 1500. Hoe houden jullie dan iets over om de hypotheek van af te lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ML stort 2000 euro en VL 1750 euro iedere maand naar onze gezamenlijke rekening. Zo komen we aan inkomsten van 3750 euro per maand. Maar we ontvangen ook kinderopvangtoeslag en kinderbijslag, dus zo komen we aan inkomsten van 5200 euro.
   Dit jaar lossen we heel veel af op onze hypotheek, omdat we interen op ons spaargeld. Volgend jaar zal het allemaal wat minder hard gaan.

   Verwijderen
  2. Een vraag over jullie inkomsten en toeslagen:
   Hoe komt het dat jullie voor 1,5 dag opvang meer dan 1000euro toeslag krijgen? komt dit door jullie hoge hypotheek wat van het verzamelinkomen afgaat?
   Ik hoor het graag,
   Wim

   Verwijderen
 13. Ik heb een afgelost huis en dat bevalt prima. Dit jaar verdienen we samen ca 150k bruto alleen iets op zij zetten voor de belastingdienst als zzp-er alleen voor haar. Verder totaal geen lasten meer denken nu over een tweede huis maar dan wel cash betalen. Dit zou iedereen moeten doen en wat minder op elkaar letten en niet als trendvolger opereren en zeker niet jaloers op anderen zijn dan leef je veel relaxten

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste familie,

  We zijn erg blij met jullie sheet en gaan hem dit jaar voor het eerst gebruiken. Ik volg jullie blog met veel belangstelling! Mag ik zo brutaal zijn een vraag te stellen over de sheet? Het lukt me niet om 2 regels uitgaven toe te voegen in het overzicht, welke hij vervolgens met formules ook meteen doorplaatst naar de tabs met de maanden? Is dit eenvoudig? Ou je me het kunnen uitleggen?

  Heel erg bedankt vast voor je antwoord, je helpt me er erg mee.

  Hartelijke groet Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 15. allemaal je haar zelf knippen scheelt heel veel en verven als je dat doet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste familie,

  Inspirerend om jullie blog te lezen. Wij zijn ook 38 en 30 en hebben 4 kinderen in de leeftijd van 2 maanden tot 10 jaar. 2 dochters en 2 zoons. Gaan er zeker over nadenken om ook hypotheek af te lossen. Wij hebben een spaardeel van 114000, wat over 18 jaar afgelost wordt en een aflosvrij gedeelte van 75000. Zou mooi zijn over 18 jaar hypotheekvrij te zijn:) Bijhouden van uitgaven scheelt al heel veel, maar moet er wel aan wennen minder uit te gaan geven. Vooral de grotere kinderen kosten al best veel geld. Ik blijf jullie blog zeker volgen. Ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo, Ik ga je volgen, het is een leuke en interessante blog voor jonge moeders maar ook moeders die het met een budget moeten doen..... Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. leuk om t lezen dat jullie zo goed bezig zijn met het aflossen van jullie hypotheek. Jullie zijn een goede inspiratie voor anderen.Lang geleden dat jullie geblogd hebben. Wanner komt er weer een nieuw blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ??? met 50 en 60 % parttime banen en toch in 2013 17.350 euro kinderopvang ???
  Lijkt me verstandiger als een van jullie twee jullie baan opzegt!
  Heb zelf een eigen bedrijf samen met mijn vrouw, werken ieder 60 uur in de week, kinderopvang 0.00 euro! Wat een larie, had misschien beter geen kinderen kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat fijn dat jullie een kijkje geven in jullie financiële situatie! Waarvoor dank! Wat ik echter niet zo goed begrijp is de hoogte van jullie netto salarissen. VL verdient voor een 50% baan netto 1750 in het onderwijs?? Dat komt neer op meer dan €5000,- bruto p.m. Ik ben heel erg benieuwd wat voor baan dat is (zal geen juf zijn op een basisschool). Ook ML verdient dan echt heel ruim (ruim €6000,-), maar in de ICT is dat wellicht aannemelijk. Ook zie ik geen autokosten terug (verzekering, brandstof). Is er geen auto in dit gezin van 4?
  Mijn man en ik (beide universitair geschoold, eind dertig) komen nog niet in de buurt van dergelijke salarissen helaas. Ik vraag me sowieso af hoe gezinnen met nog veel minder inkomen dan wij het tegenwoordig nog redden. Wel fijn om derhalve eens met anderen mee te kunnen kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik, VL, verdien 1200 euro netto voor 50% werken. Ik maak elke maand 1750 euro over naar de gezamenlijke rekening. Die 550 euro die ik elke maand meer inleg, komt van mijn spaarrekening. En op die spaarrekening staat alleen mijn eindejaarsuitkering (300), mijn vakantiegeld(1000) en daar komt zo'n 3000 euro netto bij van mijn deel van de belastingteruggaaf. De afgelopen jaren heb ik regelmatig een paar maanden meer dan 50% gewerkt, dus verdiende ik ook automatisch meer en hoefde ik minder van mijn spaarrekening te halen.

   We hebben zeker een auto, twee zelfs, een VW Passat station en een VW Lupo 3L. We rijden heel veel kilometers voor het werk en krijgen daar 0,19 cent per kilometer voor. We houden de autokosten en gereden km's apart in een excel bestand bij, zodat we goed kunnen zien hoeveel we declareren en wanneer we de auto (Lupo is eind maart 2014 aangeschaft) hebben 'terugverdiend'.

   Verwijderen
  2. Berekeningen raken kant nog wal!
   Salarissen bestaan uit spaargeld, kindergeld, toeslagen, belasting teruggave?
   Auto wordt betaald van wat? Inleg in familiepot is dusdanig hoog dat er helemaal geen geld overblijft voor autokosten?! Auto terugverdienen met kilometervergoeding. Hahaha, misschien als je met de fiets gaat en dan declareert aan 0.19 cent per kilometer. Vraag jullie toch meer inzage in deze wirwar van inkomsten en uitgave's. krijg nou toch echt het idee dat jullie volgers een fictieve familie aan het volgen zijn.

   Verwijderen
  3. In het verhaal 'wie zijn wij' hierboven hebben we het alleen over de inleg die we doen om onze maandelijkse kosten van te betalen, niet over onze inkomsten. Overigens hebben we onze Lupo voor 35% "terugverdiend" mbv kilometervergoeding. Daarbij hebben we alle kosten (aanschaf, wegenbelasting, verzekering, brandstof en onderhoud) meegenomen. Wij hebben er voor gekozen de kosten en kilometervergoedingen niet mee te nemen in onze uitgaven en inkomsten doordat de inkomsten uit kilometervergoeding en dus ook de uitgaven voor onze auto's zeer variabel zijn.

   Verwijderen
 21. Inleg spaarrekening 4300.00 per jaar, maandelijkse opname 500.00 = 6000.00 per jaar.
  Tekort 1700.00 euro
  Lupo kostprijs 0.16 cent per km. passat kostprijs per ? km.
  Hoe verdien je deze dan terug?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarop heb je de kilometerkostprijs van €0,16 voor de Lupo gebaseerd? Wij houden het bij op basis van werkelijke kosten.

   Verwijderen
 22. Bij deze :

  25000 km per jaar
  gebruikstijd 4 jaar

  afschrijving € 975
  brandstof € 1.293
  motorrijtuigenbelasting € 640
  verzekering € 442
  onderhoud € 518

  totaal per jaar € 3.868

  kosten per maand € 322
  kosten per kilometer € 0,15

  Voor de kostenberekening zijn een aantal aannames gedaan. De afschrijving is berekend met behulp van de waardebepalingsmodule van CarBase. Voor de verzekeringskosten is een schatting gedaan voor een gemiddelde stad in Nederland bij een noclaim van 50%. De onderhoudskosten zijn een schatting, hierin is meegenomen dat alle banden eenmaal elke 50.000 km vervangen moeten worden. De brandstofprijzen zijn berekend op basis van gemiddelde brandstofadviesprijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het viel me op dat de ondertitel van de blog nog niet is bijgewerkt (staat nog 3 kinderen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ssssst, dat heb je goed gezien. Maar het is een plaatje en ik ben het origineel kwijt waardoor ik het plaatje even opnieuw moet maken. En met 4 kinderen in huis ontbreekt het me nog even aan tijd om dat te doen. Maar als anderen het ook al zien, kan ik het niet lang meer uitstellen 😄

   Verwijderen
 24. Snelle offerte voor uw project in 48 uur.
  Leningen van 1.000 tot 20.000.000 € met een jaarlijkse rente van 2%
  U krijgt uw lening op uw rekening voordat u tot betaling overgaat
  Neem snel contact op met deze e-mail
  E-mail: salaparracarlos553@gmail.com
  WhatsApp: +33755731214

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Verliest u slaap omdat u niet weet hoe u een lening moet krijgen?

  Wij bieden u een gemakkelijke oplossing om uw schulden terug te betalen, uw eigen bedrijf te starten en uw grote projecten uit te voeren.

  We lanceren een speciaal pakket om u te helpen bij het oplossen van uw financiële problemen als gevolg van de pandemie die de hele wereld treft. We willen u erop wijzen dat we onderhandse leningen verstrekken aan alle eerlijke en serieuze mensen.

  * Vastgoedlening

  * Schuldenconsolidatie

  * Herfinanciering

  * Onderhandse leningen

  * Zakelijke leningen

  * Studiefinanciering

  Wij bieden tussen € 2.000 en € 3.500.000 met een aanvangsrente van 2% per jaar.

  Let op: Uw lening staat op uw bankrekening voordat u een betaling doet.

  Als u denkt dat u het nodig heeft, neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie

  E-mail: salaparracarlos553@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 55 731 214

  BeantwoordenVerwijderen
 26. i was lost with no hope for my wife was cheating and had always got away with it because i did not know how or
  always too scared to pin anything on her. with the help a friend who recommended me to who help hack her phone,
  email, chat, sms and expose her for a cheater she is. I just want to say a big thank you to
  HACKINTECHNOLOGY@GMAIL.COM . am sure someone out there is looking for how to solve his relationship problems, you can also contact him for all sorts of hacking job..he is fast and reliable. you could also text +1 213-295-1376(whatsapp) or telegram +16692252253 contact and thank me later

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Lening aanbieden zonder betaling?
  Heb je een lening nodig? Om deze projecten te financieren? Zodat deze dromen uitkomen?
  Wij zijn de enige structuur die u kan helpen
  Onze voorwaarden zijn heel, heel anders en onze klanten worden het beste behandeld.
  Neem contact met ons op en verander je leven
  LET OP: je betaalt geen verzekering of overschrijving

  Email : mathiasdjeff00@gmail.com
  WhatsApp : +1(239) 2567869

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Bent u op zoek naar een dringende lening? of: om uw financiële activiteiten nieuw leven in te blazen? Renoveer het interieur van uw appartement, uw huis, uw gebouw? Huren ? koop je een auto voor de bruiloft? Zet een schuld? Een project uitvoeren? Of om andere redenen, als u een lening nodig heeft, laat het ons dan weten per e-mail

  contacteren.

  andreafrasca1@yahoo.com

  WhatsApp +33 644 65 13 09

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Heeft u een dringende lening nodig voor zaken of rekeningen? neem contact met ons op via e-mail voor informatie over onze leenservice. e-mail: quickloan2020@hotmail.com of WHATSAPP +1 (812) 266-9901

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woningaankoop, bouw, vastgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijk of zakelijk doel? Welkom in de toekomst! Financiering wordt bij ons eenvoudig. Neem contact met ons op, aangezien wij onze financiële service aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte looptijden, met een lening met 100% garantie. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: Josbuajonesloans@financier.com

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo, Mijn naam is Claudia Klein, ik ben financieel medewerker, ik geef leningen en andere financiële diensten en ik vertegenwoordig Spotcap Global Financial Services.

  Spotcap Global Financial services is een uitgebreide en betrouwbare leningmaatschappij en wij bieden allerlei financiële diensten aan, zoals; Persoonlijke lening, zakelijke lening, hypotheeklening en nog veel meer. Als u dringend behoefte heeft aan leendiensten, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor via ( spotcapglobalservices@gmail.com | of een sms te sturen op WhatsApp via: +31642117819 ) en binnen 24 uur een lening op uw rekening te hebben, omdat wij bieden uitstekende leendiensten over de hele wereld.

  Wij bieden zowel langlopende als kortlopende leningen, gedekte en ongedekte leningen en daarnaast kunt u tot 15 miljoen euro lenen tegen een rentepercentage van 3% op jaarbasis met een terugbetalingsperiode van 1 tot 30 jaar. Mijn bedrijf helpt u verschillende doelen te bereiken met een breed scala aan leningproducten.

  Ik erken het feit dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een groot probleem is geweest. Voor individuen die een financieel probleem hebben en daar een oplossing voor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een aandelenlening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege hoge rente, onvoldoende onderpand, schuld/inkomensratio, lage kredietscore of andere redenen

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u maar wilt

  Wij bieden 24 uur per dag leendiensten van wereldklasse. Voor vragen / vragen? - Stuur een e-mail naar ( spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur een sms op WhatsApp via: +31642117819 ) & ontvang direct een reactie

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft. Schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Jouw financiële vrijheid ligt in jouw handen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo,
  Ik ben de heer Mike Church, een financieringslening, een legitieme leningverstrekker, wij geven leningen
  tot persoonlijke lening, woninglening, lening voor het kopen van een auto, studielening, schulden
  consolidatielening, ongedekte lening, durfkapitaalleningen en bedrijven
  investeren en financiële problemen oplossen, enz. ... onze leningen gemakkelijk en delen
  kapitaal van € 150 miljoen euro, verwacht particuliere leningen op korte en lange termijn,
  een looptijd variërend van € 500 tot € 100 miljoen euro voor alle serieuze mensen,
  betrouwbaar, en integreren, het wil een lening verstrekken. Mijn rente van 2%, als
  Als u geïnteresseerd bent in ons leningaanbod, neem dan contact op met ons e-mailadres via
  Naam: meneer Mike
  E-mail: agborloanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen