dinsdag 28 juli 2015

Weer terug van vakantie

Wij zijn zaterdagmorgen (of eigenlijk midden in de nacht) weer thuisgekomen van onze vakantie in Slowakije. Geen idee eigenlijk of we op deze blog hebben verteld waar we naar toe gingen. In ieder geval hebben we wel wat blogs geschreven over hoe we op vakantie zouden gaan, of we uberhaupt wel zouden gaan omdat we nog geen auto hadden waar we met z'n zessen inpassen en waar we dan wel naar toe zouden gaan.

Een avondje rondkijken op internet leverde ons een leuke camping in Slowakije op: Het Boerenhof. Aanvankelijk was het plan om naar Oostenrijk te gaan, maar we konden daar geen geschikte kleine camping vinden. We wilden eventueel naar een wat grotere camping gaan, maar we betaalden dan al snel 35 tot 40 euro per nacht en dat vonden we toch wat te gek. Voor Het Boerenhof betaalden we 19,25 euro per nacht, dus dat vonden we erg netjes.

Op vrijdagmiddag 10 juli zijn we vertrokken. Dit in verband met een overnachting onder Berlijn. ML slaapt wekelijks in een hotel voor zijn werk en had erg veel punten voor een gratis hotelovernachting, dus hier hebben we van geprofiteerd. In de middag vertrekken is ons niet heel goed bevallen. Wel omdat we zelf goed uitgerust zijn, maar het feit dat de kinderen de hele ochtend hieperdepieper waren was wat minder. We hadden nog wat schoonmaakactiviteiten gepland, maar daar is al met al weinig van terecht gekomen. Volgend jaar is dan toch het plan om vroeg in de ochtend te gaan vertrekken.

Zaterdagmorgen zaten we al om 06:30 uur in de auto, want vanaf daar moesten we nog een heel stuk rijden naar Slowakije. We zijn via Polen gereden, waar we het slechtste stukje 'snelweg'  van Europa troffen. Dit heeft ons flink wat tijd gekost. Vroeg in de avond arriveerden we pas op de camping. Het moet gezegd worden, het opzetten van de tent ging erg vlot. We hadden een goede samenwerking en in een mum van tijd stond de tent en konden de kinderen naar bed.

De rest van de vakantie hebben we besteed aan het bezoeken van een kasteel (die zijn voldoende aanwezig in Slowakije) wandelen op zeer slechte wandelpaden (weinig onderhoud, dus een kaart en GPS zijn nodig, je kunt niet van een markering uitgaan) en rustig op de camping zitten en genieten van de kinderen. Want de kinderen, die hebben zich uitstekend vermaakt. En als ouder zijnde, heb je dan ook vakantie!

De camping was heerlijk, klein, maar wel erg ruime plekken. Je mag zelf weten waar je je tent opzet. De wc's en douches waren schoon en netjes. Er was een zwemvijver aanwezig. Grootste plezier hebben we gehad van de kippen en de haan die vrij rondliepen.

Voor de kinderen was er een schommel en een trampoline aanwezig. Daar hebben ze zich kostelijk op vermaakt. En verder hebben ze heerlijk met de konijntjes geknuffeld en met stokken en stenen gespeeld. Op het moment dat we in Slowakije waren, was daar 'code rood'  vanwege zeer extreem weer. Het was dan ook wel heel erg warm. Bijna niet meer voor te stellen om we nu in Nederland in een koude herfststorm zitten. Eigenlijk was het ons een beetje te warm, maar laten we daar maar niet over gaan klagen.

De prijzen in Slowakije liggen wel wat lager dan hier. Van sommige producten is de prijs vergelijkbaar, maar met name bier is erg goedkoop. Op een terrasje betaal je 90 cent voor een halve liter. In Slowakije drinkt iedereen 'Kofola'. Dit is een soort Slowaakse cola, en een halve liter kost ongeveer 70 cent.

Uit eten is ook erg goedkoop. Wij waren in een pizzeria (met grote, lekkere pizza's) ongeveer 25 euro kwijt voor ons vijven, inclusief drinken.

Vrijdagmorgen zijn we na twee weken weer vetrokken. We zijn in 1 ruk doorgereden, via Bratislava-Brno-Praag-Dresden-Hannover. We presteerden het om om 17:30 uur dwars door de spits van Praag te rijden, maar het is ons gelukt!

(overigens is een overnachting naar Slowakije aan te raden, het is best een eind rijden eigenlijk)

Is Slowakije aan te raden als vakantieland? Ik vind het lastig om hier een 'ja' of een 'nee' op te geven. Ik heb een heerlijke vakantie gehad, dankzij een leuke camping en mooi weer. Ook is het prijstechnisch een fijn land. Wel is het een machtig eind rijden, veel Slowaken spreken geen Engels of Duits (alleen Slowaaks, Tsjechisch, Pools of Hongaars) en qua organisatie is het hopeloos. Bewegwijzering ontbreekt. Tenzij een museum of weg of wandelroute Europees gefinancierd is, dan is het wel goed voor elkaar.

Slowakije heeft alles in zich om veel toeristen te trekken. Je kunt er goed wandelen, het is mooi weer en ook in de winter kun je er prima skieeen. De hoge Tatra ligt op slechts 2,5 uur rijden van de luchthaven van Boedapest, dus je kunt daar prima naar toe vliegen en een auto huren. Als je een persoon bent die veel 'beren op de weg' ziet, dan kun je beter niet naar Slowakije gaan. (letterlijk en figuurlijk, want beren lopen daar nog vrij rond, net als wolven)

Aan het begin van de avond had ik al onze kosten al in de spreadsheet verwerkt, dus ik zal morgen eens kijken of een kostenoverzicht kan maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten