woensdag 2 november 2016

Toevallig :-)

Wat een toeval, net als ik (VL) weer een blogje wil typen, zie ik dat ML afgelopen zondag al een stukje had geschreven.

De reden dat ik graag een update wilde geven, is dat ik meer tijd heb om een update te geven! :-) Onze jongste zoon is geboren op 25 juni. Dat betekende dat mijn bevallingsverlof afliep op 17 september. Ik heb er toen voor gekozen om tot 1 november alleen op vrijdag te gaan werken en dus elke week 10 overuren in te zetten. Want die had ik toch nog genoeg, gelukkig. Het gevolg van deze keuze was, dat alle kinderen vanaf 15 juli, de start van de zomervakantie, thuis waren. Ze hoefden tot 1 november niet naar het kdv of naar de bso. Op de vrijdag, als ik werkte, was ML thuis en zo konden we het met elkaar oplossen.

Enerzijds is dat echt heerlijk. Er is altijd iemand thuis, de kinderen kunnen overal naar toe en iedereen mag komen spelen. De jongste krijgt live borstvoeding, dus nog geen gezeur over kolven en flesjes. Anderzijds... je bent altijd druk met de kinderen. Of met het huishouden. En omdat we erg aan het zoeken zijn naar de balans in beeldschermgebruik, wilden wij niet altijd met de laptop beneden gaan zitten. De tijd om eens lekker rustig achter de laptop te duiken was er gewoonweg niet.

En sinds gisteren zijn ze dan weer naar het kdv gegaan. En dat is best even pittig, vijf kinderen klaar maken voor school en kdv. Anderzijds, met wat planning gaat het ook altijd goed. Het wegbrengen vind ik prettiger dan dat iemand bij ons in huis komt oppassen. Dan ben je nog steeds druk om de oudsten naar school te krijgen, maar ondertussen wil je ook dat het thuis opgeruimd is voor de oppas.

De schoolkinderen hadden weer veel plezier op de bso gistermiddag. DL2 was lekker aan het spelen op het kdv en ZL3 heb ik niet horen klagen over zijn tijd op het kdv :-)

Omdat ik toch wel heel vaak de vraag krijg: werk je nog?? met vijf kinderen?! wil ik daar nog graag even antwoord op geven.

Ja, ik werk. Omdat WIJ het belangrijk vinden dat de kinderen zien dat je moet werken voor je geld. Omdat ik heb gestudeerd en niet zomaar een studie weg wil gooien. En omdat het soms ook best wel fijn is als je kinderen even weg zijn en je dus tijd hebt om een blogje te schrijven.

Met deze argumenten wil ik dus niets afdoen aan het thuisblijfmoederschap. Ik heb het een tijdje overwogen, maar zoals het nu gaat, gaat het goed. En de opvang hebben we op de volgende wijze geregeld:
Maandag: ML werkt, VL thuis (eens in de zes weken een vergadering, opa en oma komen dan oppassen)
Dinsdag: ML werkt, VL werkt, kinderen naar kdv en bso
Woensdag: ML werkt, VL werkt in de ochtend en de kinderen zijn naar het kdv en op school, in de middag is VL thuis
Donderdag: ML werkt, VLthuis
Vrijdag: ML thuis, VL werkt

Op deze manier hebben wij dus 1,5 dag kdv nodig en 1 middag bso. Kosten zijn hiervoor iets meer dan 400 euro per maand, na aftrek van kinderopvangtoeslag.

6 opmerkingen:

 1. Keurige verdeling toch? Je blijft actief op de werkvloer en je kunt meer dan voldoende thuis zijn. Lekker gevoel lijkt me. Ik werk 20 uur en vind het ook fijn om vaker thuis te zijn, maar toch ook nog wat aan m'n werk te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iedereen deelt zijn leven in zoals hij/zij dat graag wil. En als het prima gaat is het toch goed?
  Je moet wel nog even je titel aanpassen. Daar staat nog 4 kinderen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind je argumenten om te blijven werken erg goed. Ik kan er nog wel meer bedenken eigenlijk (zelfontplooiing, afwisseling, emancipatie etc... :-)

  ... en nee laten we vooral niet de thuisblijfmoeders boos maken, die hebben ook argumenten natuurlijk, die voor hen gewoonweg zwaar wegen en dat mag...

  Maarruh.... dat doen jullie goed, zo samen, met vijf kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als dit voor jullie werkt is het toch goed.... Ik had heel graag gewerkt maar ben helaas chronisch ziek. Soms kun je wel iets willen maar worden er andere keuzes voor je gemaakt. Dus ben ik thuis bij de kinderen op de goede momenten op de slechte momenten ben ik ook thuis maar lig ik in bed en gaan de kinderen naar de oppas.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. super dat jullie de balans hebben gevonden die voor jullie werkt! daar gaat t om toch ;) niet naar anderen toe verantwoorden, maar naar jezelf! zijn jullie happy met de keus, werkt het? dan is t prima toch ?!!

  wat ik me wel af vraag, als gastouder bekend met kinderopvang... ze zijn vanaf juni tot nov niet naar de opvang geweest en nu ook minder dagen... hoefde je niet te betalen om de plekjes gereserveerd te houden ?? als ik je verhaal lees, lijkt t van niet.. bijzonder en voor jullie erg fijn en voordelig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook vijf kinderen : )
  Leuk om te lezen hoe jullie het doen. Ik ben altijd fulltime thuis geweest, en werk nu vanuit huis als fulltime blogger.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen