maandag 15 september 2014

Ouderschapsverlof en kinderopvang

Zoals je wellicht al hebt gelezen, is ML op zoek naar een nieuwe baan. Een bijkomend effect is dat ML zijn ouderschapsverlof op zou moeten zeggen omdat je bij een nieuwe werkgever pas na 1 jaar ouderschapsverlof op kan nemen. Daarnaast wordt per 1 januari 2015 de ouderschapsregeling sterk versoberd, waardoor de ouderschapsverlofkorting vervalt. Hierdoor wordt ouderschapsverlof een stuk minder interessant als je het puur financieel bekijkt.

Zodra ML dus een overstap gaat maken naar een nieuwe werkgever, zal hij weer 4 dagen moet gaan werken. Dan zouden we nog iets moeten bedenken om de hoeveelheid kinderopvang zo laag mogelijk te houden. Met een vierde op komst, zal de hoeveelheid af te nemen kinderopvanguren sowieso weer wat gaan stijgen. We hebben volgens mij verschillende opties:

 1. Doordat ML dichter bij huis gaat werken, zal het makkelijker worden de kleinste kinderen 1 dag per week bij zijn ouders te brengen.
 2. Met buren afspreken om 1 dag in de week voor hun kinderen te zorgen en een andere dag in de week onze kinderen bij hun achter te laten.
 3. VL gaat minder werken of ouderschapsverlof opnemen, zodat zij meer thuis is met de kinderen.
 4. Onze gezamenlijke vrije vrijdag opofferen voor ML of VL.
 5. Een extra dag kinderopvang / BSO regelen voor de kinderen.

Het moge duidelijk zijn, dat optie 5 de minst interessante is voor zowel de kinderen als voor ons. Een ander risico van optie 5 is dat we de dinsdag zouden willen als extra dag en dat is net 1 van de drukste dagen. En doordat de verwachting is dat er meer ouders zullen zijn die hun ouderschapsverlof zullen beëindigen door de versobering van de regeling, zal het moeilijk worden deze extra dinsdag te krijgen. Dus de uiteindelijke keuze zal één (of een mengeling van één) van de eerste 4 opties zijn.

6 opmerkingen:

 1. Optie 2 zal ik zelf dus nooit voor kiezen, op mijn "vrije" dag ook nog voor andere kinderen zorgen. Dacht het niet!!
  Dan lijkt mij nr 4 toch het gemakkelijkst, helaas pindakaas dan alleen het weekend samen vrij, maar jullie willen/krijgen 4 kinderen en om ze dan bij andere te brengen zonder dat het geld mag kosten als opvang/bso kosten. En dan optie 3 erbij.
  Ik heb dit jaar nog verlof uren en dan zijn ze op. Ik hoop dat school over 2 jaar continu rooster heeft. Maakt het allemaal wat makkelijker tegen die tijd. Kost ook geld ivm bso, maar dan kan ik misschien mijn uren anders in gaan delen. Aangezien ml bijna 6 dagen in de week voor zichzelf werkt maar wel buitenshuis komt het toch op mijn schouders aan.
  Veel succes met het kiezen van een goede optie.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ben benieuwd waar jullie voor kiezen.. en optie 6.. een gastouder, of zelfs gastouder aan huis ? al eens over nagedacht/naar geinformeerd ??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben benieuwd waar jullie op uit komen. Leuk om zo jullie opties te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Uit ervaring kan ik je vertellen dat optie 2 vooral veel energie kost en zodra kinderen kleuterleeftijd hebben het niet altijd leuk vinden om altijd met buurkind te moeten zijn bij hen of bij jezelf (in ons geval waren het de kinderen van vriendin). Ik zou zelf voor optie 4 gaan maar dan pak ik even terug op mijn situatie destijds.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons koste het derde kind qua kinderopvang niet zo heel veel, omdat we voor de derde een royale tegemoetkoming kregen. (wij zitten wel bij een gastouder, weet niet of dat verschil maakt?) Misschien is dat bij jullie ook wel zo voor een vierde. Ik zou een proefberekening maken wat je kwijt zult zijn aan kinderopvangkosten. Als je het je financieel kunt permitteren zou ik voor optie 5 gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. go aan huis is met 4 kids een stuk voordeliger iig dan een kdv. opvang bij een go thuis is misschien lastiger met 4 kids ;) al gaat de oudste al naar school natuurlijk. go aan huis met 4 kids zou rond de 15/20 euro per uur komen gok ik ? eens informeren ? kdv is rond de 6,5/7 euro per uur per kind ? (bruto)

  BeantwoordenVerwijderen