dinsdag 23 september 2014

Verzamelinkomen en kinderopvangtoeslag

Een aantal van onze lezers vindt het bijzonder dat wij met ons salaris nog recht hebben op kinderopvangtoeslag en zelfs kindgebonden budget.

Het bijzondere van het Nederlandse toeslagen systeem is dat mensen met een eigen huis en een hoge hypotheek veel meer kinderopvangtoeslag krijgen doordat het verzamelinkomen is gebaseerd op je inkomen ná aftrek van een aantal kosten zoals de hypotheekrente. In het kort:
verzamelinkomen = inkomen - hypotheekrente
Doordat wij een vrij hoge hypotheek hebben voor ons salaris, hebben we dus een laag verzamelinkomen. En een laag verzamelinkomen resulteert weer in een hoge kinderopvangtoeslag.

Nu ML druk aan het solliciteren is en de kans bestaat dat we na een overstap naar een andere werkgever onze auto zullen vervangen door een lease auto, betekent het weer dat het verzamelinkomen gaat stijgen en de kinderopvangtoeslag voor ons weer zal dalen.

Een leaseauto van €35.000 met 14% bijtelling, zal het verzamelinkomen met €4.900 doen stijgen. Aangezien de leaseregeling ook flink versobert wordt per 1 januari 2015, zal het ook kunnen dat het ipv 14% een 20% bijtelling auto wordt. In dat geval, zal het verzamelinkomen zelfs met €7.000 per jaar stijgen.

Daarnaast zal ML zijn ouderschapsverlof kwijt zijn na de overgang naar een nieuwe werkgever en wil hij 4 x 9 uren gaan werken. Dat betekent dat zijn (bruto) inkomen van 60% naar 90% zal gaan, ongeveer een (bruto) verhoging van €16.000. Een overstap naar een nieuwe werkgever, heeft dus grote financiële gevolgen voor onze toeslagen.

15 opmerkingen:

 1. Ja, ik vind het eigenlijk ook heel apart dat verzamelinkomen na aftrek van hra en giften is.

  Wij hebben idd ook vrij hoge hypotheekrenteaftrek en geven vrij veel giften, daardoor krijgen wij veel kindgebonden budget, terwijl we een prima salaris krijgen.

  Mensen die huren in dit geval en een lager inkomen hebben, krijgen veel minder toeslagen.

  Apart is het. anne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de kinderopvangtoeslag vind ik niet gek, die krijg je nog bij een inkomen van 90.000+ euro.

  Het kindgebonden budget vind ik echter wel vreemd, want bij een gezamenlijk inkomen van 50.000 bruto krijg je al geen kindgebonden budget meer bij 3 kinderen. En met jullie inleg op de gezamenlijke rekening van 4000 euro netto zit je jaarlijks al bijna netto op dat bedrag. Dat compenseer je niet met hoge aftrekposten.

  Je weet zeker dat het kindgebonden budget klopt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ahaa! Dank voor de duidelijke uitleg! Ik zie soms door de toeslagen het bos niet meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke blog, mooi gespecificeerd! Alleen niet mogelijk, heb overzichtje uitgaven 2013 bekeken. Onmogelijk! Jammer dat jullie de lezer c.q. volger op deze wijze iets op de mouw spelden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is er niet mogelijk? Ik begrijp je reactie niet.

   Verwijderen
  2. Ik neem even aan dat die het over hetzelfde heeft als ik. Het kindgebonden budget lijkt onmogelijk te kunnen kloppen als je inkomensstaatje correct is. Ergens tussen de 45.000 en 50.000 euro bruto inkomen vervalt het kindgebonden budget met 3 kinderen.

   Uit je overzicht "Wie zijn wij" blijkt dat jullie 4.000 euro netto (7.000 euro bruto) inleggen per maand. Met die cijfers kun je geen kindgebonden budget krijgen, in ieder geval niet in 2014 en waarschijnlijk ook niet in 2013.

   Verwijderen
  3. Je berekening netto -> bruto klopt niet helemaal. Ons bruto salaris is geen 2 keer ons netto salaris. Ons gezamenlijk bruto salaris ligt rond de €5.000 per maand (€60.000 per jaar). Onze jaarlijkse hypotheekrentekosten zijn rond de €16.000. Dan blijft er een verzamelinkomen over van 60.000-16.000=€ 44.000.

   Verwijderen
  4. Hoe kun je met een inkomen van 5000 euro bruto, 4000 euro netto inleggen op je rekening (volgens het tabje "wie zijn wij")? Reken je dan de toeslagen zoals kinderopvang en HRA daar ook bij?

   Het is dan niet gek dat mensen daarvan in de war raken, want in feite leggen jullie dus 3.000 euro netto inkomen in en krijg je daarnaast dus nog 1000 euro aan toeslagen binnen (grosso modo dan). Dat maakt het plaatje heel anders.

   Verwijderen
  5. De toeslagen nemen we niet mee in de inkomsten. VL verdiend netto minder dan 1750, maar zij krijgt elk jaar de belastingteruggave, waarmee ze haar inkomen aanvult tot 1750 (zie één van onze oudere blogs hierover).

   Verwijderen
  6. Daarom krijg je dus vragen van mensen hierover. Het inkomstenplaatje geeft geen correct beeld van de werkelijkheid. Er wordt een belastingteruggave als inkomsten gezien, wat natuurlijk geen inkomsten zijn. Daardoor is jullie bruto-inkomen lager dan hoe het op dit blog uitgelegd staat.

   Dus naast dat de aftrekposten een significante impact hebben op dat jullie kdv-toeslag krijgen en een kindgebonden budget, is het feit dat je belastingteruggave meerekent als inkomsten (salaris) van veel grotere invloed. De belastingdienst ziet dit niet als inkomsten, maar als teveel betaalde belasting.


   Verwijderen
  7. Ik begrijp de onduidelijkheid, maar op de 'wie zijn wij' pagina hebben we het alleen over het geld dat we maandelijks inleggen en waar wij van rond proberen te komen.

   Verwijderen
  8. Er klopt toch iets niet,hoe kan je met een inkomen van 44.ooo euro een huis van 1500 euro betalen?

   Dat lijkt me zorgelijk want het is bekend dat de HRA versoberd wordt in de toekomst?

   Verwijderen
 5. Eh, waarom denk je dat ze extra aan t aflossen zijn??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben dit huis in 2007 gekocht, en toen werkte ML 32 uur en VL had een werktijdfactor van 1,0 in het basisonderwijs, dat komt overeen met 40+ uur per week. Daardoor konden wij een hoge hypotheek krijgen, en daarbij komt ook dat het in 2007 nog heel normaal was om een zo hoog mogelijke (aflossingsvrije) hypotheek te 'nemen'.

  We zijn nu extra aan het aflossen omdat ons huis onder water staat. Met andere woorden: als we nu ons huis zouden verkopen, dan krijgen we er nooit het bedrag van 357.000 euro of meer voor. Het is altijd leuk natuurlijk als de maandlasten omlaag gaan, maar we kunnen prima leven met de huidige maandlasten. Sterker nog, doordat we een hoge hypotheekrente hebben, hebben we een laag verzamelinkomen waardoor we dus weer recht hebben op toeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je duidelijke uitleg en inderdaad was het in die tijd normaal om een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen.

   Maar jullie schrijven in het stukje hierboven dat door de andere baan het verzamelinkomen gaat stijgen,dat maakt je toch minder afhankelijk van toeslagen lijkt me?

   Om me heen hoor ik vaak dat mensen niet méér willen werken omdat hun toeslagen dan omlaag gaan,vreemd,de regering kan elk moment gaan snoeien zoals bij de KOT al gebeurde.

   Dus ook prima dat jullie extra aflossen.

   Verwijderen