maandag 10 april 2017

Huishouden: strijken

Even een blog over het huishouden: de strijk. Twee weken geleden ging mijn strijkijzer kapot. Ongetwijfeld kortsluiting. Gisteren weer getest, maar de aardlekschakelaar sprong gelijk dus dat proberen we maar niet weer. Op zoek dus naar een nieuw strijkijzer. Ik was eerst op zoek naar de goedkoopste, omdat ik eigenlijk zo eens in de twee a drie weken strijk. Maar ML maakt terecht de opmerking: koop nou een iets duurdere en een betere. Een paar jaar geleden hebben we op de stofzuiger bezuinigt. Het gevolg is dat we nu een stofzuiger hebben (van een bekend Nederlands merk) die toch wel erg veel lawaai maakt. Elke keer ergeren we ons eraan. En we hebben dus geen zin om ons te ergeren aan een goedkoop strijkijzer.

Na wat rondspeuren hebben we besloten om voor een Philips te gaan. Deze komt als beste uit de test en is niet schrikbarend duur. Er schijnen ook stoomstrijksystemen te bestaan, maar gelukkig strijk ik niet zoveel, dus dat kan niet uit. Ik zou ook niet weten waar ik zo'n gevaarte moet opruimen.

Ik strijk dus eens in de paar weken de overhemden en bloesjes, voornamelijk die van ML. Af en toe strijk ik mijn draagdoeken, dan worden die weer lekker zacht. Strijken is best leuk, maar het kost enorm veel tijd. Meestal kijk ik ondertussen televisie, dat maakt het wat minder saai.

Goede herinneringen tijdens het strijken heb ik wel aan mijn oma. Zij streek ook wel 1 of 2 keer per week. Wij mochten altijd een ijsje uit de vriezer pakken en die op 'het stoepje'  opeten. Dat was het opstapje naar de deur. Ondertussen was het altijd wel gezellig kletsen met oma. Er was ook een periode dat er niet gezellig gekletst werd. Mijn oma heeft namelijk (zeker 20-25 jaar geleden) een cursus Engels gedaan. Ze droeg dan tijdens het strijken een Walkman met de Engelse les erop. Hoe modern!

Hoe vaak strijken jullie per week? Wat strijken jullie? Op welk tijdstip van de dag?


22 opmerkingen:

 1. Ben er wel 1 met zo'n stoomstrijkijzer. Van Phillips toevallig.
  Enorm ding maar het scheelt echt enorm in tijd. Ik heb een volle wasmand binnen no-time weg gestreken (zo ben ik nooit langer als een half uur bezig)
  Gemiddeld strijk ik denk 1 keer in de 1,5 a 2 weken, maar ik ben maar alleen en heb genoeg kleding. Daarbij strijk ik qua bovenkleding eigenlijk nagenoeg alles.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is een verschil. Ik strijk eigenlijk alleen overhemden en bloesjes. Die spaar ik twee weken op en dan strijk ik even een half uurtje en is het klaar.

   Verwijderen
 2. niets meer, nou ja sporadisch een overhemd als t echt nodig is. alles gaat 10 min de droger in (nou ja strijkgoed dan.. de rest niet) en daarna ophangen. goed genoeg. werk bijna fulltime, thuis, maar toch, ga niet met opvangkids strijken.. en in t weekend ook geen zin, dus bevalt erg goed zo ;) terwijl strijkgoed in de droger zit, hang ik de rest op van de was, en vouw gelijk op wat er nog hing van een vorige x. ideaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik strijk dus eigenlijk alleen overhemden, maar die hang ik direct uit de wasmachine op en dan is het snel droog. Er komen ook maar weinig kreukels in, dus ik ben snel klaar.

   Verwijderen
 3. Ik strijk 6 dagen per week. Ongeveer 3/4 tot 1 uur. Maar we zijn dan ook nog wel met 9 personen en er worden veel overhemden gedragen. Ik heb zo'n strijkstation van Philips. Al jaaaaaren. Ik strijk meestal 's morgens tussen half 6 en half 7. Soms gebruik ik die tijd om zomaar te mijmeren en plannen te maken. Andere keren kijk ik de uitzending van Nieuwsuur van de vorige avond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees inderdaad je blog met veel plezier. Ik vind het erg knap van je dat ze vroeg op staat. Daar is zelfs een boek over geschreven, 'miracle morning' heet het. Ik wil het graag ook gaan doen, maar het blijft hier bij goede voornemens....

   Verwijderen
 4. Bijna dagelijks. Mijn man moet in pak naar zijn werk, dus overhemden. Oudste zoon werkt op kantoor. Nog meer overhemden. Verder strijk ik shirtjes droog bij de mouwen en hals. Dat duurt vaak wat kanger met drogen en zo weet ik zeker dat het droog de kast in gaat en niet gaat ruiken. Dat laatste doe ik echt met de franse slag, maar het bevalt ne heel goed. Ik heb nl geen droger en ik wil er geen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook geen droger, maar shirtjes ed strijk ik niet. Nou ja, vorige week gedaan omdat ik mijn nieuwe strijkijzer had, maar daar blijft het wel bij hoor. Als ik shirtjes opvouw, strijk ik met mijn handen het even glad en dan is het ook prima.

   Verwijderen
 5. Ik strijk na iedere wasbeurt. Ik strijk alle kleding, theedoeken, slopen etc. De dekbedhoezen niet, dat vind ik zonde van mijn tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar, vind je het strijken van alle theedoeken en slopen dan niet zonde van je tijd? (niet vervelend bedoeld hoor!)

   Verwijderen
 6. Nog steeds heel erg blij met mn stoomgenerator! Kost wat maar levert veel tijdswinst op en het strijkwerk zelf levert hij ook veel netter af. Ook een stuk lichter en dus minder zwaar omdat de stoom/het water in het systeem zit en niet in het strijkijzer zelf. Ik strijk zo'n twee keer per week. Gewoon beneden, terwijl de kinderen spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik strijk ook wel beneden als de kinderen bezig zijn. Lekker aan tafel kleuren en ondertussen kletsen. Het heeft wel wat, net als de afwas van vroeger.

   Verwijderen
 7. Ik strijk nooit. T-shirts en rokken sla ik flink uit als ze uit de wasmachine komen en dan hang ik ze gewoon te drogen. Het kan best op die manier gelukkig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik strijk nooit. Ik hang meteen op vanuit de wasmachine. Dat gaat gelukkig ook.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik strijk de overhemden van manlief (elke dag 1) en zijn T-shirts. Verder een keer een blousje van zoonlief of mezelf, maar verder niet. Ik hoop dat je meer plezier gaat hebben van je Philips dan ik ;). kHeb in 6 jaar tijd al het 3e strijkijzer, 2 Philipsdrama's gehad, nu een Tefal. Misschien scheelt het dat je een gewone en geen stoomstrijkijzer hebt. Ik wil geen stoomstrijkijzer meer als deze stuk gaat, ben er zat van, iedere keer net buiten de garantie gaan ze stuk bij mij :(... Overigens; de reacties waren toentertijd ook vol lof, vandaar dat ik die ene op m'n verlanglijstje zette, maar achteraf vond ik het een miskoop ;).

  Succes met je strijk :)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dan voorspelt niet veel goeds! We zullen het zien, tot nu toe ben ik wel tevreden over mijn nieuwe strijkijzer.

   Verwijderen
 10. Ik strijk nooit en heb niet eens meer een strijkplank en strijkijzer.
  Groot gezin, 5 kinderen.
  Ik haal het meteen uit de droger of hang het nat op en laat het uithangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, maar overhemden moet je toch wel strijken? of hebben jullie die niet?

   Verwijderen
  2. 4 Grote zonen en een man en allemaal strijkvrije overhemden 😀

   Verwijderen
 11. Ik strijk 3 of 4 keer per week, ongeveer een half uurtje. Ik vind het heerlijk en alles ligt weer mooi strak in de kast. Ik strijk meestal s ochtends als ik de kids naar school heb gebracht. En wat ik strijk? Blouses, shirts, broeken, zakdoeken, theedoeken, kussenslopen, en soms ook beddengoed behalve die van onszelf, die is me te groot ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een centraal stofzuigsysteem sinds dit jaar en ik heb er weinig tot geen last van en het maakt haast ook geen lawaai.

  BeantwoordenVerwijderen