maandag 25 september 2017

Spaarhypotheek vrijgekomen

Onlangs werd er een bedrag van €51.976,50 op onze rekening gestort. Dat bleek de verwachte en inmiddels vrijgekomen spaarhypotheek te zijn. Zodra je het geld op je rekening ziet staan, begint het te kriebelen. Een mooie grotere en nieuwe 7-zitter behoort ineens tot de mogelijkheden. Toch hebben we besloten dit geld netjes in te zetten voor een extra aflossing.

In eerste instantie was het de bedoeling om het variabele deel van onze annuïteitenhypotheek hiermee geheel af te lossen, maar aangezien de rente van de aflossingsvrije hypotheek 0,2% hoger ligt, hebben we toch maar besloten om het bedrag ook in te zetten voor een extra aflossing van onze aflossingsvrije hypotheek.

Onze huidige stand van zaken:

Hypotheekdeel Rente Bedrag Rente pm
Aflossingsvrije hypotheek 2.2% €165.500 €303,42
Annuïteitenhypotheek 1 (variabel) 2.0% €59.878 €99,80
Annuïteitenhypotheek 2 2.0% €54.363 €90,61
Totaal €279.741 €493,83

Verdeling vrijgekomen bedrag:

Aflossingsvrije hypotheek €20.000
Annuïteitenhypotheek 1 (variabel) €32.000
Annuïteitenhypotheek 2 €0

Toen we deze nieuwe hypotheek afsloten, zaten we in de tariefgroep van 90%. Wanneer de bank de laatst bekende marktwaarde van €331.000 gebruikt om te berekenen in welke tariefgroep wij vallen, zullen we met de verlaging van €52.000 naar de tariefgroep van 70% gaan. Daarmee zal de rente met 0.2% moeten zakken. Wanneer deze aanname en berekening klopt, zal onze nieuwe situatie zijn:

Hypotheekdeel Rente Bedrag Rente pm
Aflossingsvrije hypotheek 2.0% €145.500 €242,50
Annuïteitenhypotheek 1 (variabel) 1.8% €27.878 €41,82
Annuïteitenhypotheek 2 1.8% €54.363 €81,54
Totaal €227.741 €365,86

Onze rentelasten gaan daarmee dus van €493,83 naar €365.86 per maand. Een verschil van bijna €128.

Maar aangezien de extra aflossing van in totaal €52.000 pas in november gaat plaatsvinden en er in de periode vooraf nog 2 extra aflossingen van €1.500 per maand plus de reguliere annuïtaire aflossingen gaan plaatsvinden, zullen de werkelijke kosten tegen die tijd zelfs nog wat lager komen te liggen.


11 opmerkingen:

 1. wow, dat moet een heel fijn gevoel zijn. Zoveel geld op de bankrekening en dan kunnen kijken wat je ermee gaat aflossen. Veel plezier met het gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap het niet, als je spaarhypotheek vrij komt, moet je toch de daar aan gekoppelde hypotheek af lossen?? Groet ilona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal gesproken wel, maar wij hebben onze hypotheek overgesloten naar een nieuwe hypotheekvertrekker en met deze nieuwe hypotheek hadden we de oude al afgelost.

   Verwijderen
  2. Nee, dat hoeft ook normaal gesproken niet. Wij hebben dit ook aangevraagd. Weten alleen niet of we het ook gaan doen. We kunnen dit aflossen op welk deel we willen. Er is niet de verplichting om dit in die betreffende hypotheek te storten.

   Verwijderen
 3. Wauw, wat een fijn bedrag zeg! Heerlijk ook dat je rentelasten zo'n stuk omlaag gaan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een enorm verschil met de oorspronkelijke bedragen voor rente van de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi! Ik heb ook even gekeken laatst ernaar, maar voor ons is extra aflossen binnen het spaardeel voor nu even het gunstigst (hoge rente) en over 4 jaar is de rentevaste periode voorbij en zal de rente vermoedelijk dusdanig zakken dat we zo'n 150-200 euro per maand meer moeten gaan betalen. Om die reden willen we nu i.p.v. aflossen op het aflossingsvrije deel juist extra storten in de spaarhypotheek om zo de lasten (hopelijk!) gelijk te kunnen houden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klopt het dat als je nationale hypotheek garantie hebt, dat de bank dan nooit zakt naar zo'n ander percentage? En @adrianne onze aflossingsvrije deel en onze spaarhypotheek hebben beide 4.8 % Klopt t dat jullie extra storten dan geen zin zou hebben? Rente staat nu nog 5 jaar vast voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Getuigenis van financiële doorbraak van GOD door de hulp van Funding Circle Loan INC. (Fundingcapitalplc@gmail.com OF Bel / sms +14067326622) ...

  Hallo, ik ben Evelyn Russell woonachtig in 808 NE 19 St Oklahoma City, ik ben een alleenstaande moeder gezegend met 2 dochters. Ik ben nu al een tijdje op zoek naar een echte leningverstrekker die me kon helpen met een lening omdat ik geen baan meer had, het enige wat ik kreeg waren misdadigers die me op hen vertrouwden en aan het eind namen ze mijn geld zonder me iets te geven lening, mijn hoop was verloren, ik raakte in de war en gefrustreerd, het werd moeilijk voor mijn familie om een ​​goede maaltijd te geven, ik wilde nooit meer iets doen met leningverstrekkers op internet. Pas toen ik een geldschieter van de Godsent ontmoette die mijn leven veranderde en die van mijn familie. Door de hulp van een fellowshiplid "een geldschieter met de angst voor God in hem, mijnheer JASON RAYMOND, was hij de man die God stuurde om mijn familie te verheffen tegen lijden In eerste instantie dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn vanwege mijn eerdere ervaring totdat ik mijn lening ter waarde van $ 135.000,00 USD ontving in minder dan 24 uur. Dus mijn advies aan iedereen die echt een lening nodig heeft, is om contact op te nemen met Funding Circle Loan INC via deze officiële e-mail: - fundingcapitalplc@gmail.com OF Bel / sms +14067326622 en wordt financieel opgeheven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ผลบอลเมื่อคืน

  BeantwoordenVerwijderen