woensdag 16 oktober 2019

Pensioen

Ik zat vandaag op de bank het tijdschrift Margriet te lezen. Zeker iets om op te bezuinigen, maar ieder z'n hobby. Ik vind het heerlijk om zo af en toe eens een tijdschrift te lezen. Zeker als ik deze weer doorgeef aan een vriendin en weer een flinke stapel andere tijdschriften ervoor terugkrijg.

Enfin, tijdschrift dus. En daar zat een flink artikel in over pensioen, AOW en eerder stoppen met werken. Er is natuurlijk een nieuw pensioenakkoord gesloten dit jaar, maar de conclusie is dat ML en ik gewoon allebei moeten werken tot we 67 worden. En dan zit daar net het hete hangijzer want 67....dan ben je toch wel gewoon oud. En nou las ik ook nog dit akelige stukje:

'Niet leuk, wel nuttig: nadenken over vervelende gebeurtenissen. Wat als bijvoorbeeld je man overlijdt kort nadat jullie zijn gestopt met werken? Het door hem opgebouwde ouderdomspensioen wordt dan een nabestaandenpensioen, wat meestal niet meer dan 70% van het ouderdomspensioen is. Kunnen jullie die terugval in inkomen opvangen?'

Nou, bah. Dit maakt het leven allemaal wel zwaar en nodeloos ingewikkeld. En daarbij hebben ML en ik ook nog een flink leeftijdsverschil: ML is 8 jaar ouder. Dus als hij 67 is, dan ben ik 59. Wat ga je dan doen?

ML zou wel graag wat freelance klussen willen doen. Wel de vrijheid, maar ook de vrijheid om mooie reizen etc te maken. VL zou waarschijnlijk wel doorwerken, maar wellicht ook parttime en misschien ook wel ZZP. Maar stiekem hebben we ook wel een droom van een B&B (chateau Meiland kijken we natuurlijk ook) en daar kunnen we natuurlijk ook inkomsten uit halen.

Het is in ieder geval goed om daar nu al over  na te denken. Wellicht is het nog ver weg, maar het is goed om wensen, idealen en verwachtingen met elkaar te bespreken. We zijn nu een flink eind op weg met het aflossen van onze hypotheek, en we zullen over 10 jaar geen hypotheeklasten meer hebben. Maar willen we dan nog gaan verhuizen wellicht? Dan hebben we op ons 60e natuurlijk nog wel vaste lasten, en dan is eerder stoppen met werken niet echt een optie.

Wat zouden jullie doen? Denken jullie wel eens na over je pensioen?

1 opmerking:

  1. Ik weet niet hoe oud jullie zijn. Maar ik zal mijn situatie uitleggen. Zelf hebben we voor een deel gespaard en onze vaste lasten omlaag gebracht. Reden ik geloofde niet dat we allebei de pensioengerechtige leeftijd zouden halen. Allebei een chronisch ziektebeeld....en werken in de gezondheidszorg. Doordat de vaste lasten omlaag zijn gegaan kon mijn partner die het niet meer lichamelijk en daardoor geestelijk kon volhouden eerder stoppen. Dit was echt nodig....Wel eerder met pensioen hierdoor maar dit scheelde 700 euro per maand. Ik ben ruim 4 jaar geleden boventallig geraakt. Keuze of weer bijscholen, dwz minder verdienen namelijk 400 euro per maand, en terug in mijn oude beroep....of mogelijk ontslag, niet erg handig als je een leeftijd heb waar het niet gemakkelijk is om te solliciteren. Echter ik ben nu weer verpleegkundige.....dit leek aanvankelijk goed te gaan, maar door 2 auto ongelukken ben ik lichamelijk veel sneller achteruit gegaan.......Dus nu is het of aanpassingen op het werken en nog niet een beetje ook, of de keuze gaan maken definitief te stoppen en ook eerder met pensioen, dit houdt in dat ik 1000 euro per maand minder heb. We zijn nu zover dat we over het laatste aan het denken zijn. Alles bij elkaar scheelt dit 2100 euro per maand t.o.v. vroeger. Dan ben je blij dat je gespaard heb.

    BeantwoordenVerwijderen