dinsdag 8 oktober 2019

Wat doet geld met mij?

Onze vorige blog ging over de uitgaven van de maand september. Mom4life vroeg 'Wat doen deze lijstjes met je? Heb je het idee dat je nu balans hebt gevonden?'

Een interessante vraag. Waarom zou ik mijn uitgaves gaan bijhouden?

Meten is natuurlijk weten. Ik vind het prettig om grip te houden op onze financien. Omdat we praktisch alles met de pinpas betalen hebben we een behoorlijke cashflow. Er komt veel binnen maar er wordt ook veel uitgegeven. En daarbij: regeren is vooruitzien. Weten welke kosten eraan komen en daarop kunnen anticiperen is heel belangrijk.

Ik heb zeker nu wel een balans gevonden in onze uitgaves. Vorig jaar gaven we 2000,- per maand uit aan hypotheek en aflossing. Dat was echt te veel, er bleef weinig over en we hadden geen ruimte meer voor wat extra's. Dit is natuurlijk een enorm luxeprobleem. Maar nu we onze maandelijkse aflossing hebben geminderd houden we 500,-  per maand over. Dat is fijn, want dat hebben we ook wel nodig. Immers, als de kinderen hier ondergoed nodig hebben, dan hebben ze ook alle vijf tegelijk ondergoed nodig, en dan ben je al vrij snel minimaal 50,- kwijt. Tel daarbij wat cadeautjes op en wat uitstapjes, dan zit je al snel aan een groot bedrag. Zaterdag zijn we met ons hele gezin naar de boekhandel gegaan in het kader van de Kinderboekenweek. Ze mochten allemaal een boek uitzoeken, dat was dan toch weer 60,-. En natuurlijk, wil je besparen dan leen je boeken uit de bibliotheek, maar doordat we nu over hebben, kunnen we ons deze luxe weer permitteren.

Oja, sport. Ik kan natuurlijk gratis gaan hardlopen, maar sinds mei 2018 zit ik op tennis en dat met heel veel plezier. Je betaalt elk jaar contributie, en dan kun je onbeperkt tennissen. Omdat de tennisbaan op 1,9 km afstand zit, gaan we daar geregeld naar toe. Oudste zoon tennist ook, dus ik sla ook met hem soms een balletje.

De kosten gaan idd nu in de clubjes zitten. Tennis is best een dure sport, scouting is juist weer extreem goedkoop (10,- per maand, elke zaterdag twee uur) DL1 gaat op paardrijden, dan is 8,- per les. Les duurt 1 uur. Judo is 20,- per maand (1 les is 50 minuten) en freerunnen is 14,- per maand.

We zullen zien wat de toekomst gaat brengen!

En dat is natuurlijk ook een reden om bij te houden waar te uitgaves naar toe gaan. Altijd leuk om weer even terug te kijken naar de tijd dat je maar 300,- per maand uitgaf aan boodschappen :-)

1 opmerking:

 1. Leuk die reactie op mijn vraag.

  Ik vind jullie clubjes nog goedkoop eigenlijk!
  Hier is dansles 30 Euro pm, dan nog 2 kinderen zwemles a 50 Euro pm dus voor drie kinderen zit ik al op 130 Euro. Dan hebben ze allemaal 'maar' 1 ding.

  Ik vind het zelf ook wel interessant om terug te kijken op de kosten van een paar jaar terug. Helaas voelt het nu wel als veel lastiger om te besparen omdat de standaard dingen al op bespaard wordt. Veel meer ruimte is er niet.
  Twee jaar geleden gaf ik maar 80 Euro per week uit aan boodschappen, en nu zit ik op de 110 Euro. Doen niet gek, gewoon gezond en genoeg. Groeiende kinderen eten veel!

  BeantwoordenVerwijderen