vrijdag 3 april 2015

Aflosverhaal van Truus

Ook Truus heeft een tijdje geleden ons formulier ingevuld en aan de hand van deze gegevens heb ik onderstaand aflosverhaal samengesteld.
Naam
Truus

Gezinssamenstelling
Alleenstaand, zonder kinderen.

Gezamenlijk bruto jaarinkomen
€30.000 - €40.000.

Hoogte hypotheek
€143.596,26.

Welke hypotheekvorm heb je?
Aflossingsvrije hypotheek. Mijn huis heb ik begin 2000 gekocht. De huidige rente is 5.5%. Ik woon in een appartement van 65m2 op de begane grond met een grote voor en achtertuin (totaal 130m2) en op loopafstand van winkels en dorpskern.

Wat is de geschatte marktwaarde van je huis?
€172.000. Gebaseerd op de nieuwe WOZ waarde. Twee jaar geleden heb ik zelf de WOZ waarde met €10.000 laten verminderen. Hij lag toen op €194.000 en was met vergelijkbare woningen erg hoog.

Hoeveel spaargeld hou je achter de hand voor onvoorziene uitgaven?
€4.000

Hoeveel heb je inmiddels al afgelost?
Begonnen in 2012 en inmiddels €21.200 afgelost. Als alleenstaande kwam het besef dat mijn baan niet een garantie is voor werk. Ik werk fulltime in de zorg met een vaste aanstelling. Een fikse reorganisatie/bezuiniging liet mij inzien dat het verstandig was de vaste lasten omlaag te brengen. Aflossen is erg eenvoudig en mag tot 20%.

Het eerste bedrag dat ik overmaakte was de vrijkomende spaarloon rekening en bedroeg €2500. Leuk om de maandelijkse kosten omlaag te zien gaan zonder er iets voor op te zeggen.

Wat is de belangrijkste reden om af te lossen?
Mijn eerste motivatie om af te lossen waren lagere maandlasten om zo hier te kunnen blijven wonen mocht ik mijn baan verliezen. Al zijn de bezuinigingen in de zorg nog niet voorbij, zie ik mijzelf ook niet tot 67 jaar dit zware beroep doen en zou het leuk zijn om eerder met pensioen te kunnen gaan. Zolang het gaat blijf ik 100% werken.

Wie of wat is jouw inspiratie geweest om af te lossen?
De inspiratie kwam voornamelijk uit mijzelf maar met hulp van websites werd de motivatie groter. Zo houd ik secuur jouw Excel bestand bij van "Van aflossingsvrij naar annuïteit". Hiermee kan ik zelf bepalen en inzien hoeveel ik aflos om op lagere kosten te komen. Daarnaast een Excel huishoudboekje waarin ik alle, maar dan ook alle, inkomsten en uitgaven bij hou. Dit laatste heeft mij meer inzicht gegeven in de uitgaven waardoor je bewuster met je geld omgaat zonder grote concessies te hoeven doen.

Hoeveel wil je uiteindelijk afgelost hebben?
(Bijna) alles.

Wat is je aflosplan?
Mijn aflosplan is om zoveel mogelijk de aankomende jaren af te lossen maar ligt voorlopig niet hoger dan €8000 per jaar. Daarnaast hou ik mijn pensioen plan in de gaten om te kijken op welk moment de vaste lasten en pensioenleeftijd aantrekkelijk worden.

Hoe eenvoudig/moeilijk is het aflossen?
Aflossen gaat simpel met een overschrijving naar de bank onder vermelding van het lening nummer van de hypotheek.

Wat is jouw motivatie om door te gaan met aflossen?
Zien dat de maandlasten dalen ondanks stijgende kosten van andere posten.

Wat is je tip voor andere mensen die ook zouden willen aflossen?
Gewoon doen!
Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Laat hier je verhaal achter en dan wordt je verhaal hier binnenkort geplaatst!

1 opmerking:

 1. Petje af. Ondanks dat je een 'gewoon' salaris hebt toch aflossen en ook een goeie overzicht.
  Ga zo door. Aflossen en zorgen dat je een goed pensioen hebt daar kan je bijna niet tegen sparen.
  Weet dat elke 1000€ maar een paar euro per maand scheelt maar ga vooral door later heb je er baat bij. En minder geld nodig.
  Gelukkig beslis je alles zelf dus lekker makkelijk om te minderen.
  En hopen dat als je je hypo moet over sluiten dat hij nog lager staat. Ik heb nu 12 jaar tegen 2.25% en dat is een goed gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen