vrijdag 23 december 2016

Stoppen met aflossen

Nee, we zijn nog niet van plan te stoppen met aflossen, maar soms is het wel leuk om te zien wat er zou gebeuren als we besluiten te stoppen met aflossen en alleen nog maar aflossen van het geld dat we maandelijks besparen door te hebben afgelost. In ons geval zo'n €400.

Wanneer we vanaf nu alleen nog maar die besparing van €400 per maand aflossen en de volgende maanden de extra besparing daar weer bij optellen (ook wel het sneeuwbaleffect genoemd), dan zouden we onze aflossingsvrije hypotheek over 18 jaren en 2 maanden volledig afgelost hebben. Maar dan ga ik er in de berekening vanuit dat de rente gelijk blijft. En die aanname zal vast niet kloppen. Over een jaar krijgen we een nieuw rentevoorstel en ik verwacht dat die toch echt ruim onder die 4.9% gaat zitten. En dan gaat het nog wel wat jaren langer duren.

Maar over stoppen met aflossen gesproken. Soms knaagt het toch wel om echt te stoppen. Lekker geld over de balk smijten en kopen wat we willen. Vooral als je dan weer verhalen hoort van mensen die veel te vroeg zijn overleden aan bijvoorbeeld een ziekte als kanker. Dan kun je maar beter gewoon leven van dag tot dag en niet teveel naar de verre toekomst kijken. Lekkere verre reizen maken en luxe om ons heen. We hebben ons dan ook voorgenomen om vooral niet alles te laten om de hypotheek afgelost te krijgen. We hebben natuurlijk al de meubels in de eetkamer vervangen en binnenkort is onze woonkamer aan de beurt. Dat soort dingen zijn ook gewoon nodig. Kost ons een paar maanden langer aflossen, maar daardoor voelen we ons misschien net weer iets gelukkiger :-) Ook belangrijk.

Fijne feestdagen!

10 opmerkingen:

 1. Ik vind dat je hele zinnige vragen stelt. Sinds mijn huis niet meer onder water staat en de eerste afloskoorts gezakt is, ben ik minder gaan aflossen, júist omdat ik de jaren niet al aflossend aan me voorbij wil laten gaan. Ook zonder ziek te zijn is het belangrijk om nu óók te genieten van het leven. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld wél een weekje op vakantie te gaan in de kerstvakantie. En ook: niet voor honderden euro's kleren shoppen maar dat geld bewaren voor de volgende aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon bewust met je geld om blijven gaan, maar zeker goed blijven genieten terwijl je ook je huis rustig blijft aflossen. Lijkt mij een hele goede financiële basis.

   Verwijderen
 2. Balans is het belangrijke woord denk ik. Als je kunt leven als je wilt en dan ook nog extra kan aflossen waarom zou je het dan niet doen?

  Aan de andere kant, mijn vader overleed veel te vroeg aan kanker en ik denk dat hij met een heel wat minder gerust hart zou zijn heengegaan als mijn ouders hun hypotheek op dat moment niet hadden afgelost. Mijn moeder had dan niet in het huis kunnnen blijven wonen..
  Dus ook op dat vlak vind ik balans belangrijk. Aan de ene kant nu "leuk" leven en aan de andere kant zorgen dat ik de boel goed kan achterlaten moch mij iets overkomen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, balans is belangrijk. En volgens mij hebben we het ook altijd wel redelijk in balans gedaan. En we blijven ook wel door gaan met aflossen. Wanneer onze spaarhypotheek afgelopen is, wil ik de aflossingsvrije hypotheek ook afgelost hebben. En dat duurt nog ongeveer 15 jaar. Tegen die tijd is ML 56 jaar.

   Verwijderen
 3. Waarom gaat aflossen langer duren als de rente lager wordt? Dan wordt het verschil groter en zou je meer aflossen per maand en zou het sneller moeten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, niet helemaal goed verwoord van mij. We kunnen dan natuurlijk meer aflossen omdat we minder rente betalen.

   Ik bedoelde meer dat als we €400 per maand (+ alle daarop volgende besparingen) blijven aflossen, dan gaat het wat minder hard.

   Als we de besparing van de renteverlaging meenemen (en dat zullen we vast gaan doen), dan gaat het weer een stuk sneller.

   Verwijderen
 4. Wat een leuke blog, ik ben dat eens gaan uitrekenen, ik los 10% af, en als ik alleen extra zou aflossen wat ik bespaar per maand, is dat een derde van mijn jaarlijkse extra aflossing, dan duurd het daardoor ook nog 9 jaar ipv 4. Zolang ik het kan doen, en ook nog af en roe iets leuks doen, koffie buiten de deur enzo, ga ik verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het heel verstandig dat jullie zoveel al hebben afgelost, maar met 5 kinderen kan je beter genieten van het geld.
  Ga leuke dingen doen met ze het gaat zo hard voor je het weet zijn ze volwassen.
  Dan kan je altijd de draad weer oppakken met het verder aflossen, maar ik heb diep respect voor jullie omdat ik toen ik jou leeftijd had het geld over de balk smeet.
  Spijt ervan nee dat niet... wel denk ik wel eens dan had ik meer spaargeld over (maar ik heb ervan genoten toen die tijd) is ook heel wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We genieten ook nog wel hoor. We gaan nog steeds 2 keer per jaar met het hele gezin op vakantie, bezoeken regelmatig een museum, of we maken gewoon een (gratis) boswandeling met z'n allen. De oudste 2 zitten deze week op schaatsles, dus het is gelukkig niet zo dat we elke euro in onze aflossing stoppen. We proberen alleen niet teveel geld over de balk te smijten. Iets wat ik in het verleden wel gemakkelijk deed.

   Verwijderen
 6. Juist daarom hebben wij een hele grote bulk afgelost en in 2017 ook weer. Het maandelijkse geld dat hierdoor bespaard wordt omdat het niet meer verdwijnt in de rente, gaan wij 50/50 besteden. 50 naar aflossen in 2018 en 50 voor onszelf. Een andere auto en verder zien we wel.

  BeantwoordenVerwijderen