woensdag 17 januari 2018

Budget voor de boodschappen

Fijn dat we positieve reacties hebben gekregen op het weer opstarten van onze blog. Het zal wat beperkt zijn, omdat we een druk gezinsleven hebben en daarnaast ook allebei nog werken.

Ik wilde een kort blogje schrijven over ons boodschappenbudget. Sowieso is januari altijd wel de maand waarin iedereen weer goed op het budget gaat letten. Verder is iedereen dan toch altijd wel nieuwsgierig hoeveel anderen besteden aan hun boodschappen.

'Vroeger', toen we nog 2 kinderen hadden, hadden we ongeveer een weekbudget van 75 euro voor de boodschappen. Onder boodschappen verstaan wij dan alles van de supermarkt, eten en drinken, nootjes, groente en fruit en ook drogisterij artikelen zoals shampoo, zonnebrandcrème en paracetamol.

Je kunt je voorstellen dan dit bedrag nu toch wel wat hoger is geworden! Ons gezin groeit en daarbij ook de uitgaven natuurlijk. Inmiddels bestellen we regelmatig onze boodschappen en deze worden dan thuisbezorgd. We houden nu een weekbudget aan van 150 euro. Dat is dus eten en drinken, en ook alcohol etc. Dat is dus ongeveer 600 euro per maand. Het is altijd leuk als je daaronder kunt blijven, maar 600 euro is niet te krap maar we kunnen er wel lekkere dingen van eten.

Wat geven jullie inmiddels uit aan de boodschappen, uit hoeveel personen bestaat jullie huishouden (wij dus nu met zeven personen) en laten jullie de boodschappen ook weleens bezorgen?

18 opmerkingen:

 1. Afgelopen jaar, met 1 kind en twee volwassen, gaven we 70 euro per week uit. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder. Maar dat is het gemiddelde. Bezorgen vind ik niet prettig. Ik houd graag controle. 😉😂

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 70 euro was vroeger ook ons budget, ook wel met twee jonge kinderen. Als ze wat ouder worden, gaat het vanzelf omhoog omdat ze toch meer eten.

   Verwijderen
 2. Oei, dat loopt hier thuis dan behoorlijk mis. Ofwel eten wij veel te veel. ;-) En dan drinken we nog geen alcohol. Misschien moet ik hier toch eens wat werk van maken want ik durf echt niet te vertellen hoeveel wij uitgeven per week. We zijn maar met ons 2tjes maar het is wel een beetje de zoete inval. Vaak een graag mee-etend volkje over de vloer. Maar dat kan geen excuus zijn. Je motiveert me om hier eens op te gaan letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het kan missen is het fijn, en mee-eters zijn ook altijd gezellig! Maar ik ben nu wel heel nieuwsgierig wat je uitgeeft!

   Verwijderen
 3. Wij geven met 2 volwassenen en 2 kinderen (tieners) € 500,— per maand uit aan boodschappen, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond en vind je blog nog steeds leuk. Kan het alleen zo moeilijk lezen op de grijze achtergrond. Kan dat misschien anders, en ben ik de enige die er last van heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vorig jaar 40 euro voor ons 4-en (2 volwassenen, 2 kids), dit jaar 50. Inclusief koopzegels. Alcohol gebruiken we niet, maar niet omdat het niet in budget past, maar ook voor die tijd al niet. We houden er niet van. We ruilen nu in de levensmiddelenkast bijv. de gekregen alcohol uit het kerstpakket tegen bijv. een pak mix voor appelkruimeltaart :)... Oja, ik doe alle boodschappen bij AH, behalve verse gist voor m'n brood, dat hebben ze daar niet.

  Bezorgen heb ik weleens laten doen, later koos ik voor 'zelf ophalen'. Zelfde idee, alleen 10 minuten onderweg (5 heen, 5 terug). Soms kon manlief het ophalen uit z'n werk (dat probeerden we, hij komt erlangs). Scheelt fors, omdat je dan maar 2,50 servicekosten betaalt en boven de 100 euro geloof ik niks ofzo. Bezorgen is - als je het wilt op een bepaald tijdstip - vrij prijzig. Nu ga ik op een avond net voor sluitingstijd. Bijv. 20.30 ofzo. Geen kip in de winkel, lekker snel klaar en even snel alles in huis als wanneer ik achter de laptop m'n winkelwagen vul...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe ook de boodschappen bij de AH. een pick up point zit niet bij ons in de buurt, dat heb ik net nog even opgezocht. Helaas, want dat had ik ook wel prima gevonden. Ik laat het meestal bezorgen als er een actie is (gratis bezorgen bij drie flessen afwasmiddel ofzo) of als het een goedkope 'groene' route is. Dan kost het vaak maar 3 euro. Boodschappen doen in de avond heb ik ook heel veel gedaan, vond ik wel relaxt. ML legt de kinderen in bed en ik snuffel eens lekker in de winkel. Het is me nu echter echt te veel, met vijf kinderen.

   Verwijderen
  2. Wist je al dat je ook een bezorgbundel kunt 'kopen' bij de AH?
   Dan betaal je een vast bedrag ipv per keer, dus als je bijvoorbeeld wekelijks laat bezorgen is dat veel voordeliger!

   Verwijderen
 6. Ik heb al diverse jaren 85 euro per week aangehouden, maar vanaf 1 januari heb ik dit naar 100 euro gezet. Waarom? Gewoon om wat ruimer te kunnen leven. We sparen/verbouwen per maand 2500 euro exclusief vakantiegeld en bonussen, dus dan maar 60 euro minder. Het voelt heel royaal en ik ben er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier een gezin van vijf met 3 oudere tieners. Wij geven tussen de 80 en 100 euro uit per week aan boodschappen. Graag blijf ik liever onder de 80 euro maar dat lukt niet vaak. Sinds kort laat ik de boodschappen ook bezorgen, en idd een product erbij zodat het gratis is. Als er een product bij zit wat we niet gebruiken dan ga ik zelf boodschappen doen. Fijn dat jullie weer wat vaker bloggen. Volg jullie al een paar jaar af en aan. Gr Nance

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Nance,
   Ik lees je bericht nu pas. Leuk dat je ons nog steeds volgt!

   Verwijderen
 8. Wij doen het met 3-personen met €65 per week. Het afgelopen jaar was dat meer rond de €75,00 en nog eerder rond de €100 of meer. We proberen goed op te letten nu mijn inkomen is weggevallen. Ik probeer nu houdbare spullen eens per maand aan te schaffen en dan elke week alleen nog groente en fruit.

  BeantwoordenVerwijderen