woensdag 24 januari 2018

Het dagelijks leven

Er is al ontzettend veel over geschreven door ons, door allerlei tijdschriften en er zal ook best veel onderzoek naar geweest zijn: taakverdeling tussen man en vrouw.

Wij hebben al meerdere varianten gehad: 2 dagen per week kinderdagverblijf, 1 dag naar opa en oma, een halve dag kinderdagverblijf, 1 dag kinderdagverblijf en dit wisselde ook nog wel eens. Niet wekelijks of maandelijks, dit zouden we te onrustig vinden, maar soms is het wel handig om werkdagen te ruilen.

Sinds 1 januari dit jaar hebben we de volgende verdeling:
Maandag: ML werkt, VL is thuis
Dinsdag: ML werkt thuis, VL werkt en de jongsten gaan de hele dag naar het kdv, de oudsten naar de BSO
Woensdag: ML werkt, VL werkt in de ochtend, de jongsten gaan de hele dag naar het kdv
Donderdag: ML werkt, VL is thuis
Vrijdag: ML is thuis, VL werkt

ML werkt dan 4 dagen van 9 uur (36 uur) en VL werkt dan 2,5 dag (20 uur). Dit aantal uren hanteren we al twee jaar en het blijkt goed te werken. Wel is het zo dat VL eerst op donderdag werkte. Dit hebben we veranderd naar de dinsdag. De kinderen zijn dan net wat minder moe en minder vervelend dan op donderdag als we ze ophalen. En sinds 1 januari hebben we besloten om de jongsten op de woensdagmiddag op het kdv te laten. Voorheen gingen ze alleen de ochtend en haalde VL alle kinderen tussen 12:30 uur en 13:00 uur op. Dat was prima te doen toen we nog 3 kinderen hadden, maar met de komst van nummer 4 en zeker toen nummer 5 geboren werd was dit een grote belasting en zorgde alleen maar voor extra onrust in huis. Nu blijven ze echter de hele dag op het kdv en dat geeft met name VL veel rust: er is wat tijd voor het huishouden, wat meer tijd voor de oudste kinderen en wat meer tijd voor andere klusjes die anders blijven liggen.


6 opmerkingen:

 1. Fijn dat jullie het zo kunnen doen. 2 dagen gebruik maken van bso/opvang valt reuze mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. als de verdeling voor jullie werkt is t super!! en zo te lezen werkt het zoals t nu gaat! kdv is niet zielig maar supergezellig voor ze! be zelf gastouder e zelf wel blij dat mn kids niet naar kdv moeten maar dat komt omdat ik thuis werk.. zou niet andermans kinderen wille opvangen en mn eigen naar t kdv brengen daarvoor.. ;) bij ander werk speelt dat geen rol! en ik ben ook erg bij met de 5 kinderen die bij mij in de opvang komen omdat hun ouders moeten werken ;) ideaal!

  oftewel fijn dat t zo soepel loopt nu!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat dit werkt voor jullie, het klinkt ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie verrekenen aan het einde van het jaar? Wanneer onder huwelijkse voorwaarden getrouwd is?
  Zwart op wit laten vastleggen waarom de financiƫle verdeling zo is ontstaan?

  Ik neem aan dat jullie altijd bin elkaar blijven, maal VL bouwt minder pensioen op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een late reactie maar wat een slimme verdeling hebben jullie gemaakt. Ik vind de keuze voor 2 hele dagen kdv voor de jongsten ook een heel logische met 5 kinderen in totaal. Voor hen rustiger en voor jullie ook rustiger! Wij hebben de kleine nu 2 dagen op het kdv maar zullen gaan naar de ene week 2, de andere week 3 dagen. Mijn familie vindt dit ook zielig, maar ze heeft het harstikke naar haar zin en voor ons werkt het goed.

  BeantwoordenVerwijderen