dinsdag 24 juni 2014

Kassa Groen over plastic

Ik kom er net via een Facebook-berichtje achter, dat twee weken geleden Kassa Groen vier afleveringen heeft uitgezonden over plastic. Ik zit het nu even te terug te kijken via uitzending gemist.

De eerste aflevering vond ik erg interessant. Centraal stond een gezin uit Baarn, die praktisch geen afval hebben. De grootste winst valt te halen bij het boodschappen doen. In het filmpje zie je moeder naar de markt gaan met zelfgemaakte katoenen tasjes, waar ze het brood, de koekjes en de kaas in doet. Verder gebruiken ze ook wasbare luiers.

Ik vond het een leuk item, maar ik doe eigenlijk alle boodschappen bij de supermarkt, en dus hebben wij best veel verpakkingsafval. Dat gaat bij ons bij het plastic, wat apart (en gratis) wordt opgehaald. Mijn doel is om in de zomervakantie meer de boodschappen op de markt te halen, dus ik ben erg benieuwd of dat goedkoper is en of we minder afval krijgen. Moet ik natuurlijk wel zelf een tasje meenemen!

Verder nog een stukje over het micro-plastic, wat in veel verzorgingsproducten zit. Het is belangrijk om te checken of er in je badschuim of douchegel Polyethylene zit. Dit is de zogenaamde plastic soep wat nu een groot probleem vormt. Er is ook nog een aflevering waarin wordt verteld wat die micro-plastics in je lichaam doen, maar dat bekijk ik morgen wel even. Het zal waarschijnlijk niet heel vrolijk nieuws zijn.

Ik ga snel nog even een boodschappenlijstje maken voor het weekmenu, en dan lekker naar bed!

8 opmerkingen:

 1. Zolang je je verzorgingsproducten niet eet komen die plastics niet in je lichaam, daar is het contactmoment te kort voor. Dierproeven zijn iets minder vriendelijk opgezet, je wilt tenslotte iets in beperkte tijd aantonen. Het is niet helemaal extrapoleerbaar. Veel van het tegen onderzoek is van belabberde wetenschappelijke opzet.
  Maar de vissen en ander zeeleven eet het wel. Voor hen is het schadelijk en alleen al daarom zouden we het niet in onze producten moeten willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Houden jullie niet van voetbal? Ik lees hier niets over hoe jullie het WK beleven. Of jullie wel naar Nederland kijken en zo ja hoe en met wie? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ppffff alsof er niet genoeg aandacht besteed word aan het WK, gelukkig is dat hier niet zo, heb helemaal niets met voetbal

   Verwijderen
  2. o ja en al die rotzooi die er in de winkels weggeven en of verkocht word zit ook vol met plastic en daar word je helemaal niet vrolijk van.

   Verwijderen
 3. Tip: kijk eens de documentaire Bag it.
  Er komt zoveel plastic in het milieu terecht dat de plastic soep ook bestaat uit alle tasjes, flessen en verpakkingsmateriaal. Het plastic valt uit elkaar in kleine stukjes plastic, die weer uit elkaar vallen in nog kleinere stukjes.
  Plastic gaat nooit meer 'weg'.

  De micro plastics zitten ook in tandpasta...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. probeer het plastic ook te bannen ,maar als je je boodschappen bij de supermarkt doet valt het niet mee om minder plastic te gebruiken , al neem ik wel altijd een eigen boodschappen tas mee en doe bijvoorbeeld fruit niet in een plastic zakje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs de komkommers hebben tegenwoordig een plastic velletje....

   Verwijderen
 5. Bij ah wel ja, gewoon niet daar kopen dus..

  BeantwoordenVerwijderen