maandag 15 december 2014

Ouderschapsverlof 2015 aangevraagd

Afgelopen week heeft ML de knoop doorgehakt en ook voor 2015 weer 1 dag in de week aan ouderschapsverlof aangevraagd. Dat betekent dat ML het komende jaar 3 dagen per week blijft werken en dat we niets aan de huidige kinderopvang hoeven aan te passen.

Nu gaan er voor 2015 wel wat zaken veranderen:

  • Ouderschapsverlofkorting wordt afgeschaft waardoor je niets terug krijgt van de overheid voor de uren die je op neemt.
  • Er komt een vierde kind bij, dus we zullen sowieso extra opvang moeten regelen voor het vierde kind.
  • ZL2 gaat naar school, dus die gaat in mei van de kinderdagverblijf naar de BSO.
  • ML is nog steeds op zoek naar een andere werkgever en mocht hij overstappen naar een andere werkgever.

Het eerste punt is niet echt heel belangrijk. De ouderschapsverlofkorting is een minimaal bedrag en mislopen van dit bedrag zullen we niet echt merken.

Ons vierde kind zullen we wel merken, aangezien we daar anderhalf dag opvang voor nodig hebben, maar doordat ZL2 tegen die tijd naar school gaat, zullen de totale kinderopvangkosten maandelijks maar ongeveer €85 (1 middag BSO per week) omhoog gaan.

Het laatste punt, een andere werkgever voor ML, kan nog wel wat uitdagingen geven. Bij het overstappen naar een nieuwe werkgever, vervalt het recht op ouderschapsverlof. Bovendien is het ook niet mogelijk over te stappen naar een andere werkgever als ML maar 3 dagen per week wil werken. Hij zal bij een overstap naar een nieuwe werkgever 4x9 uur gaan werken. Daardoor zullen er automatisch ook meer inkomsten (van 60% naar 90%) binnenkomen waardoor de kinderopvangtoeslag flink achteruit zal gaan. Bovendien zullen we dan waarschijnlijk een halve dag extra opvang voor DL1 en DL2 moeten afnemen.

Voorlopig blijft ML nog 3 dagen per week werken en veranderd er financieel gezien dus weinig.

1 opmerking:

  1. Fijn dat er financieel weinig verandert. Wat dat betreft is een schoolgaand kind dus goedkoper!

    www.huisvlijt.com

    BeantwoordenVerwijderen