maandag 8 december 2014

Hypotheek aflossen in 2015

Nu het jaar al weer bijna voorbij is, moeten we weer eens na gaan denken over ons aflosdoel voor het komende jaar. Het aflosdoel van onze hypotheek in 2014 hadden we al in de eerste helft van het jaar afgerond waardoor we in de tweede helft weer flink hebben kunnen sparen.

Aangezien we komend jaar de hypotheek onder de €300.000 willen krijgen, zullen we in 2015 tenminste €12.750 moeten aflossen. Dat betekent dat we ruim €1.060 per maand "kwijt" zijn aan het aflossen van onze hypotheek. Bijna €120 per maand meer dan wat we in 2014 gemiddeld maandelijks hebben afgelost.

Met een hypotheekrente van 5.1% besparen we de volgende jaren €650 bruto per jaar aan rente als we ons aflosdoel van 2015 halen, waardoor het aflossen in de toekomst weer iets makkelijker gaat worden. Het zijn allemaal redelijk kleine bedragen, maar met al deze kleine bedragen bij elkaar hebben we dankzij de extra aflossingen wel al ruim €5.000 bespaard. En dat bedrag loopt nog elke maand op, ook als we niet meer willen of kunnen aflossen.

Ook willen we in 2015 eens voorzichtig gaan kijken naar het overstappen naar een andere hypotheek. De huidige rentestand is toch wel zo laag dat we daar een flinke stap kunnen maken. Het enige probleem is dat onze hypotheek nog vast staat tot december 2017 en dat nu overstappen daardoor nog te duur is in verband met de boete die betaald moet worden. Daarnaast krijgen we met ons huidige inkomen en de nieuwe hypotheekregels waarschijnlijk de hypotheek niet meer rond. Als dat niet lukt, dan hebben we nog 3 jaar om af te gaan lossen voor we naar een andere hypotheekverstrekker kunnen overstappen.

Ons aflosdoel voor 2015 wordt dus €12.750. Hoeveel willen jullie aflossen in het komende jaar?

12 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je weer een berichtje hebt gepost, hoe verloopt de zwangerschap?

  'Regeren is vooruitzien' kortom goed om een plan te maken voor het nieuwe jaar qua aflossen. Mag ik vragen of jullie geplande maandelijkse aflossen inclusief de 'winst' is die jullie inmiddels qua rente hebben opgebouwd door het aflossen of snoepen jullie maandelijks dit volledige bedrag van jullie inkomsten per maand af?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vraag over de zwangerschap zal ik later in een blog nog even toelichten.

   Het geld dat we maandelijks besparen door onze aflossingen, geeft ons iets meer ruimte (minder uitgaven) om onze overige kosten van te kunnen betalen. De aflossingen van dit jaar (€11.350) bespaart ons nu bruto elke maand €50. Met alle aflossingen bij elkaar besparen we al €230 (bruto) per maand. Daardoor wordt het wel steeds iets makkelijker om €1.000 per maand vrij te maken voor aflossen.

   Verwijderen
 2. helaas nog geen hypotheek meer. hopelijk wel in de toekomst! er worden veel huizen gebouwd hier de komende maanden/jaren, hier in de wijk, naar onze eisen.. ;) hopelijk kunnen we de hypotheek rondkrijgen (best irritant is dat we het makkelijk kunnen betalen, maar ja ze kijken niet naar je uitgaven/spaarpatroon..) wel hebben we redelijk wat spaargeld, en hoe langer het nog duurt, hoe meer spaargeld natuurlijk ;) wel fijn.
  nu manlief nog overtuigen dat extra aflossen loont.. ;) maar eerst maar eens uberhaupt kopen, en dan weer spaargeld opbouwen voor we aan aflossen kunnen denken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze moeten natuurlijk wel zeker weten dat jullie het kunnen betalen, maar het is wel vrij krom. Toen wij de hypotheek afsloten werkten we samen 180%, nu werken we samen nog maar 110% én hebben we 3 kinderen in de kinderopvang zitten. Als we nu eenzelfde hypotheek af zouden willen sluiten, zouden we die nooit meer rond kunnen krijgen.

   Maar ik zou wel proberen een hypotheek te nemen die bij je salaris past, zodat je nog genoeg ruimte over hebt om bijvoorbeeld extra af te kunnen lossen, op vakantie te kunnen, nieuwe kleren te kunnen kopen en de reparaties aan de auto kan betalen. Wij moeten die extra ruimte nu creëren door extra af te lossen en dat gaat best langzaam dan.

   Verwijderen
  2. we sparen nu bijna mijn gehele salaris. afgeflopen jaar 8000 euro... bij een huur van 710 euro...

   en tja een hypotheek die bij ons salaris past is leuk, maar dan kunnen we niet het huis kopen wat we willen. ik ben gastouder, dus wil iig voor elk van onze eigen kids een eigen kamer, 1 voor onszelf, en 1 extra voor opbergruimte en/of slaapkamer voor opvangkids oid. dat hebben we in ons huidige huis ook en wil ik minimaal wel hebben. ik wil niet verhuizen om erop achteruit te gaan, dan kan ik beter hier blijven wonen :S maar extra ruimte is er dus wel doordat we dus vrij weinig uitgeven.. ik neem aan dat een hypotheek van 240/250 geen 10.000 extra kost per jaar, naast de 710 die we nu dus kwijt zijn aan huur ;) het zou gaan om een nieuwbouwhuis dus geen of weinig onderhoudt de eeste jaren, goed geisoleerd dus net als nu weinig stookkosten ook al zijn we altijd thuis etc.

   ach ja, ik zie veel leeuwen en beren op de weg.. we zijn nog niet eens bij een hypotheker geweest, maar ik vind het bar weinig als ik op internet kijk wat je aan hypoteheek krijgt...
   we willen best spaargeld voor het huis gebruiken ,maar er moet ook een keuken in, badkamer beetje naar onze zin (en dat is niet extreem hoor), maar natuurlijk ook nog vloer, behang of verf, iets voor de ramen enz. dus je kan niet al het spaargeld bij de aankoop van het huis doen, dan hou je niets over..
   maar gaat vast goed komen hoor :) binnenkort langs hypotheekverstrekkers, zodat we wat meer zekerheid hebben en kijken of er komend jaar weer een starterslening wordt verstrekt door de gemeente..

   Verwijderen
  3. jammer dat de huizen zo langzaam in de verkoop gaan en dat nieuwbouw zo duur is.. zie best mooie huizen, betaalbaar en die super zouden zijn voor mn gastouderopvang qua ruimte.. maar helaas net in andere wijk, te ver van school en mn mooie buurtje hier met winkels en park enz op loopafstand... :( heb koopkriebels.. :p terwijl we hier eigenlijk super zitten haha

   Verwijderen
  4. Als je nu goed zit, zou ik niet direct gaan verhuizen. Als je graag wil aflossen, dan kun je beter een spaarrekening openen en die in 10 jaar tijd proberen te vullen met 100.000 euro. Kun je over 10 jaar een groot huis kopen met een lage hypotheek.

   Verwijderen
  5. haha ja maar vind het zo zonde van de huur elke maand, je woont er een maand voor en dan is het weg. je bouwt nu niets op
   en aangezien ik ook geen pensioen opbouw als zelfstandige (ja kan wel, maar dat kost te veel.. spaar dan liever en ga aflossen op een koophuis).. :p
   maar ben gewoon ongeduldig ;) man gelukkig niet

   en tja goed zitten.. qua huis wel, maar als het een koophuis zou zijn, zou ik meer aanpassingen willen laten doen.. de trap in de gang ipv woonkamer, andere keuken enz. (niet alles in 1x hoor :p) maar het meer eigen maken.. vindt dat toch een soort van zonde in een huurhuis...

   maar idd we zitten goed en we sparen veel ;) blijven we ook zeker doen hoor! om zo meer zelf te kunnen bekostigen bij de koop van een huis ;)

   Verwijderen
 3. Onze aflossing voor komend jaar staat gepland op 6.000 euro. Of het reëel is weet ik niet. De hypotheekrente aftrek wordt vanaf komend jaar één keer per jaar gestort en dat willen wij zo wie zo direct aflossen. Dit jaar was een overgangsjaar met geen voorlopige teruggave per maand meer. Wij hebben 1.430 te weinig afgelost dit jaar. Helaas het zij zo, maar in huis zijn wij qua grote wensen helemaal klaar en dat is ook belangrijk. De spaarmodus gaat hier aan in 2015 en ik hoop ook 2016. In juli 2016 staat een wens reis op de planning die erg veel geld gaat kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aflossen is voor ons nu geen optie. We sparen wel.

  www.huisvlijt.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben vlak voor het sluiten van het jaar 5000 extra afgelost. Dat levert meer op dan sparen. En zeker heel veel voldoening.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is ons gelukt om in 2014 de hele hypotheek af te lossen waardoor we nu hypotheek vrij zijn.Nu nieuwe spaar doelen bedenken voor 2015 maar denk dat het minder werken en meer genieten van onze vrij tijd word.

  BeantwoordenVerwijderen