zondag 1 februari 2015

Zorgverzekering betaald

Want dat moest nog gebeuren. Sinds 2011 hebben wij onze zorgverzekering bij FBTO. En daar zijn we nog steeds erg tevreden over.

We hebben wel allebei ons maximale eigen risico, wat ons in 2012 duur is komen te staan omdat we met de ambulance naar het ziekenhuis moesten tijdens de bevalling van DL. In 2013 en 2014 hebben we weinig zorgkosten gemaakt, dus die kosten van de ambulancerit hebben we nu wel weer terugverdiend. In 2014 hebben we 16,50 euro van ons eigen risico gebruikt. (bloedonderzoek zwangerschap en een antibioticakuur)

Dit jaar moesten we 1885,74 euro betalen voor ons allebei. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2014, toen we 1575 euro moesten betalen. Dat komt omdat we dit jaar het pakket 'gezinsplanning' hebben genomen van 250 euro.

Voordeel van het pakket 'gezinsplanning' is wel dat er heel veel vergoed wordt rondom geboorte, borstvoeding en kraamzorg. Precies dat wat we dit jaar nodig hebben. Andere verzekeringen werken vaak volgens een 'sterrensysteem'. Dan wordt bij een aanvullend pakket heel breed vergoed, van contactlenzen, kraamzorg, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Als je dan 1 ster hebt, dan wordt er tot een lager bedrag uitgekeerd dan dat je je voor 4 sterren verzekerd. Zo'n systeem werkt niet bij ons. Vaak weten we precies wat we nodig hebben, en dat is dus dit jaar 'gezinsplanning'.

Het pakket kost dus 250 euro. In 2011 (toen werd ZL2 geboren) en in 2012 (toen werd DL geboren) hadden we nog het voordeel dat je pakketten bij FBTO kunt aan het uitzetten. Het pakket 'gezinsplanning' kostte toen ongeveer 25 euro per maand. Ik zette het pakket dan altijd drie maanden per jaar aan, en was dan 75 euro kwijt terwijl dus wel van alles wordt vergoed. Dit jaar zijn we toch wel wat duurder uit, omdat het pakket nu voor een jaar blijft aanstaan. Ze hebben vast geleerd daar bij FBTO.

In ieder geval gaan we die 250 euro aan premie er wel uithalen. Wat wordt er allemaal vergoed? In de eerste plaats de eigen bijdrage van de kraamzorg, tot 200 euro. Bij DL hadden we een eigen bijdrage van 210 euro, dus dat komt wel goed. Dat is ook meteen het belangrijkste. Daarnaast heb ik een kraampakket gekregen ter waarde van zo'n 30 euro. Ook wordt een eventueel lactatiekundig consult vergoed tot een bedrag van 100 euro.

In 2015 wil ik ook graag een cursus kinder EHBO doen, en dat wordt tot 75 euro vergoed. Daarnaast wordt er ook een vergoeding voor anticonceptie gegeven, maar daar moet ik me dus even in verdiepen. In ieder geval kom ik tot de slotsom dat 250 euro voor een aanvullend pakket dus wel uitkan. En ik heb geen andere zorgverzekering gevonden die zo specifiek rondom geboorte een aanvullend pakket aanbiedt.

O, en verder nog even een snelle update over de zwangerschap: ja, baby zit nog steeds in mijn buik, en dinsdag ben ik 39 weken zwanger. Ik ga nu heel hard hopen dat baby nog tot donderdagavond 5 februari in mijn buik blijft zitten, aangezien ML de komende vier dagen aan het werk is, waarvan hij ook nog dinsdag en woensdagnacht in een hotel op 2 uur rijden slaapt. :-(

3 opmerkingen:

 1. Hier kost die module maar 6,28 euro per maand.. en nog een tip als je gratis lid wordt van de wij.nl voordeelclub krijg je 12,5 procent korting op deze module.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar ik achter ben gekomen os dat als je een module aanzet (tandarts uitgezonderd) dat alle volwassenen op de polis dan premie voor die module betalen. Om die reden heeft ml een aparte polis en ik ook. Ml heeft module gezinsplanning immers niet nodig en betaald er dan ook niet voor.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen