vrijdag 20 februari 2015

Aflosverhaal van Bas

Aflossen is populair, want ongeveer een maand geleden vroegen we naar jullie aflosverhalen en die kwamen direct binnenstromen. Bas was de eerste die het formulier invulde en aan de hand van zijn gegevens heb ik onderstaand verhaal samengesteld.
Naam
Bas

Gezinssamenstelling
Man, vrouw rond de 40, 3 kinderen (oudste is 4) wonend in een rijtjeshuis in een middelgrote stad in het westen van het land.

Hoogte hypotheek
€293.000

Welke hypotheekvorm heb je?
We zijn in 2007 begonnen met €150.000 beleggen en €143.000 aflossingsvrij. Inmiddels is dat geworden €159.000 annuïteiten en €69.000 aflossingsvrij.

Wat is de geschatte marktwaarde van je huis?
€234.000, op basis van meest recente WOZ waarde.

Hoeveel spaargeld hou je achter de hand voor onvoorziene uitgaven?
€10.000

Hoeveel heb je inmiddels al afgelost?
Sinds 2013 begonnen met aflossen en inmiddels €65.000 afgelost.

Had me toen bedacht dat als het oudste kind 18 wordt dat dan de hypotheek een groot deel moet zijn weggewerkt zodat we aan de studie van de kinderen kunnen bijdragen. Bijkomende voordelen zijn dat je minder kwetsbaar wordt op de arbeidsmarkt en meer vrijheid krijgt.


Wat is de belangrijkste reden om af te lossen?
Lagere maandlasten, mijn huis staat onder water, studiekosten kinderen

We staan inmiddels niet meer onder water maar dat was wel toen we begonnen.


Wie of wat is jouw inspiratie geweest om af te lossen?
Blogs denk ik in eerste instantie. Later ook wel boeken als die van Gerhard Hormann en Marieke Henselmans, ed.

Hoeveel wil je uiteindelijk afgelost hebben?
volledig

Wat is je aflosplan?
We leven sober maar aflossen gaat niet ten koste van leuke dingen. Nu zitten we met hoge kinderopvangkosten maar dat is over 3 jaar een stuk minder. Gelukkig ontvangen we in deze tijd elke maand een schenking, die kwam echt uit de lucht vallen. Komende 3 jaar is er ook veel woningonderhoud, voor 2015 hoop ik €10.000 extra af te kunnen lossen.

Of we over 14 jaar hypotheekvrij zijn durf ik niet te zeggen maar we gaan wel voor een forse verlaging. Het blijven enorme bedragen.


Hoe eenvoudig/moeilijk is het aflossen?
Quion is minder klantvriendelijk dan Stater merk ik. Je moet officieel een aflossing aankondigen al hoorde ik aan de telefoon dat zonder ook kan, ga ik proberen. Geen adviseur nodig.

Wat is jouw motivatie om door te gaan met aflossen?
We missen nu niks dus dat scheelt. Misschien dat we later andere afwegingen gaan maken, ik wil als de kinderen groter zijn ook mooie reizen kunnen maken. Wat motiveert is de lager wordende maandlasten (komt ook omdat ik variabele rente heb, in 2013 kon ik die boetevrij omzetten).

Iets anders wat ik me ook wel afvraag of het niet ook verstandig is om vermogen op te bouwen op een andere manier. Nu hebben we €10.000 bufferspaargeld, afschrijvingen voor de auto en we sparen voor de kinderen maar verder niet.


Wat is je tip voor andere mensen die ook zouden willen aflossen?
Het begint bij inzicht in je (maandelijks) uitgavenpatroon, dat was bij ons onvoldoende. Gewoon niet echt bewust van geweest. Als je dat hebt ga je als vanzelf stilstaan bij de toekomst en wat je nog wil. De beste hypotheek is geen hypotheek.
Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Laat hier je verhaal achter en dan wordt je verhaal hier binnenkort geplaatst!

6 opmerkingen:

 1. Wat een onbekende namen Quion en Staterr, net voor gegoogekd. Direktbank waar ik een hypotheek had, viel onder ABN AMRO. Ben benieuwd waar Quion en Stater onder vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Quion en Stater verzorgen alleen de administratie. Wij zijn onlangs ook van Stater over gegaan naar Quion.

   Verwijderen
  2. Wij doen het ook via quion 9( hypotrust) en dat gaat goed en duidelijk. Zag dat deze rente flink gedaald was. Toch maar niet variabel maar vast voor 12 jaar à 2.25%. Aflossen heeft dan geen zin meer wel verder sparen.

   Verwijderen