woensdag 13 juli 2016

Kinderen naar de basisschool, lekker makkelijk?

Ik kwam dit onderwerp tegen op een forum, en ik vind het eigenlijk wel interessant en ik ben er erg nieuwsgierig naar. Een collega verzuchtte al eens: 'Zo fijn, alle kinderen naar de basisschool. Eindelijk weer tijd over!' Ik kon me dat moeilijk voorstellen. Op dat moment hadden we twee kinderen, die ieder twee dagen naar het kinderdagverblijf gingen. We brachten ze om 8 uur, en om 17 uur haalden we ze weer op. We hoefden verder nergens aan te denken, hun natje en hun droogje kregen ze op het kdv. En op de dagen dat we vrij waren, waren we ook echt vrij. De wekker kon uit en we zagen wel wat we gingen doen.

Nu, met vier kinderen en bijna drie kinderen op de basisschool, moet ik eerlijk zeggen dat ik dat wel pittig vind. Vijf dagen per week er op tijd uit, iedere keer weer die broodtrommels, andere zaken waar je om moet denken op school. Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe dat over 4 jaar zal zijn. September 2020, dan zal de rustige tijd voor ons aanbreken! En dan kunnen we er waarschijnlijk precies 1 jaar van profiteren, want ZL1 zal dan in groep 8 zitten.

Wie kan er alvast wat vertellen over het ervaren van de basisschooltijd van de kinderen? En wordt het echt pittiger als ze naar de middelbare school gaan en ze gaan puberen?

14 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Nou, ik denk an sich rustiger, maar ik gok dat ik veel meer rekening moet houden met uitjes van de ene klas, dan weer hulpouder zijn, weer vaker lunchouder (overblijf) zijn e.d.

   Verwijderen
 2. Tja...... haha. De basisschool tijd is het rustigste. De kosten van peuterspeelzaal ed is voorbij. Je hebt regelmaat. De middelbare schooltijd is compleet anders door de verschillende lesroosters. De proefwerkweken fietsen daartussen in. Elk kind leeft op zijn eigen rooster en aan de hand van de lijstjes op het prikbord weet je wie wanneer opstaat, vertrekt en weer thuiskomt.
  Voor ons breekt de 3e fase aan. Zoonlief gaat in Eindhoven studeren, dus is elke dag om 6.45 uur de deur uit en komt tussen 16.00 en 18.30 uur thuis. Dan nog leren, sporten of werken. Het worden zware jaren voor hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij ook wat lastig hoor, het feit dat iedereen op zijn eigen tijdstip thuiskomt. Ik hoop tegen die tijd dat Whatsapp nog bestaat! :-)

   Verwijderen
  2. t rustigst ?? ik ben 1 a 2 u per dag kwijt aan halen en brengen, naast alle agenda dingen waar je aan moet denken (studiedag, schoolreis, helpen op school, naar t zwembad om te helpen afdrogen en aankleden, logopedie, alle andere afspraken regelen als orthoptist, en daarnaast ook nog fulltime werken als gastouder.. en dus slaapjes, flessen etc eromheen plannen....

   Verwijderen
 3. Wij zitten in de vijfde fase. Kinderen zijn de deur uitgegaan en wonen als kangaroekinderen weer bij ons.
  De middelbare schoolperiode en die van het beroepsonderwijs zijn het meest onrustig. De eerste omdat elk kind een ander rooster heeft. De tweede is vaak spannend ivm te behalen studiepunten en de enorme stress met het zoeken van een stageplek en het slagen voor die stage. Ik vond het erg wennen toen zoons op kamefs gingen en we een leeg nest hadden. We waren net gewend toen ze weer terug kwamen. We zullen zien hoe het verder gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het heerlijk dat ze beide naar de basisschool gaan. Ik geniet van die paar rustige uurtjes op d dag. Zo kan ik smiddags heerlijk wat slaap bij pakken, smorgens bloggen, hobby, huishouden, boodschappen, op visite bij een vriendin. En dat laatste is zo lekker om af en toe te doen zonder kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond de Middelbare school de lastigste periode, de zorg is er vanaf maar op andere vlakken hebben ze je meer nodig al willen pubers dat natuurlijk niet toegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hey jullie hebben vijf kinderen toch?
  Misschien een tip vries pakjes brood in. Ik maak op zondag pakketjes brood voor de hele week (bij onze super hebben ze ook op zondag vers brood). In de ochtend vis ik twee pakketjes eruit. De overige dingen zet ik klaar voor ik naar bed ga.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vries je dan brood in met beleg? Kan dat wel met alle soorten beleg? Deze tip heb ik nog nooit gehoord, maar ben erg benieuwd!

   Verwijderen
  2. Oh dit moet ik ook gaan doen! Wat handig. Ik sta om 6.15 op om voor drie kinderen brood te smeren en appels te schilen.

   Verwijderen
 7. Ik vind de basisschool helemaal niet rustig. En als ouders met een baan lijkt het me helemaal enorm lastig vanwege de vele lesuitval, studiedagen en andere fratsen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb kinderen die veel geluid maken, drie jongens in dezelfde leeftij van 5,5 en 7 jaar. Ze vragen de oren van mijn hoofd en bezeren elkaar vaak waardoor er vaak op mij een beroep gedaan wordt. Ligt denk wel aan het type kind en de leeftijden.. Ik ben wel blij als ze naar school gaan, dan komen mijn oren even tot rust. Dan ga ik naar de sportschool met vruendinnen en maak ik lekker rustig het huis schoon.maar ik ben net zo blij als ik ze weer uit school mag ophalen. Meestal maak ik het mezelf ook wel druk omdat ik erg veel met ze op pad ga, naar speeltuinen en vriendjes zijn altijd welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb kinderen die veel geluid maken, drie jongens in dezelfde leeftij van 5,5 en 7 jaar. Ze vragen de oren van mijn hoofd en bezeren elkaar vaak waardoor er vaak op mij een beroep gedaan wordt. Ligt denk wel aan het type kind en de leeftijden.. Ik ben wel blij als ze naar school gaan, dan komen mijn oren even tot rust. Dan ga ik naar de sportschool met vruendinnen en maak ik lekker rustig het huis schoon.maar ik ben net zo blij als ik ze weer uit school mag ophalen. Meestal maak ik het mezelf ook wel druk omdat ik erg veel met ze op pad ga, naar speeltuinen en vriendjes zijn altijd welkom.

  BeantwoordenVerwijderen