dinsdag 14 februari 2017

Beslissing genomen over minder werken

Een tijdje geleden schreef ik deze blog over de drukte van het gezinsleven. Ik heb er een tijdje mee geworsteld, maar ik heb toch besloten om geen ouderschapsverlof op te nemen. Wel ga ik proberen om zoveel mogelijk thuis te werken op woensdagmorgen. Zo heb ik een rustige morgen waarin ik toch heel veel kan doen voor mijn werk maar ook nog een wasje in de wasmachine kan stoppen. En daarbij: rust voor de woensdagmiddag.

Misschien is het ook wel handig om kort even iets te schrijven over mijn werksituatie. Ik werk vanuit huis. De administratie en mails gebeuren vanuit huis. Verder bezoek ik kinderen thuis. Daarvoor zit ik veel in de auto. Deze afspraken plan ik zoveel mogelijk in op dinsdag en vrijdag. Dan werk ik 8 uur per dag. Op woensdagmorgen werk ik 4 uur. Zo kom ik aan 20 uur in de week. Eens in de zes weken staat er een teamvergadering gepland. Deze is altijd op maandagmorgen. Vaak werk ik dan ook de maandagmiddag erbij. Ik maak dan veel overuren.

Die overuren heb ik nodig om de zomervakantie vrij te nemen. Ik ben namelijk werkzaam in het onderwijs. Ik krijg vakantiedagen, en deze dagen zijn dan genoeg voor 1 week voorjaarsvakantie, 1 week meivakantie, 1 week herfstvakantie en 2 weken kerstvakantie. Wat overblijft zijn de zes weken zomervakantie, en die moet ik 'bekostigen' door overuren te maken. Op papier staat dat ik 18 uur per week werk. Elk uur meer komt in een grote pot die ik kan opmaken voor de zomervakantie.

Echter, ik werk dus af en toe 4 dagen per week. Dat is eigenlijk de druppel, het is gewoon te veel. Ik heb daarom besloten om na de zomervakantie niet meer op woensdag te gaan werken, maar op maandagmorgen. Ik hou die maandagmorgen dan zoveel mogelijk vrij voor de teamvergadering en voor administratieve handelingen. Ik maak toch wel genoeg overuren voor de zomervakantie.

Financieel gezien gaat er weinig veranderen dus. Op maandagmorgen pastten eerst opa en oma op, maar dat hoeft dan natuurlijk niet meer. Wel zal ik gaan kijken hoe ik het met het kdv ga regelen, want ik kan de kinderen niet voor 13:00 uur ophalen als ik een teamvergadering heb. De oudste twee gaan dan ook op maandagmiddag naar school, maar voor DL1 moet ik ook nog een opvangadresje bedenken. Wellicht dat zij dan op maandagmiddag nog een uurtje naar de BSO moet. Dit wordt natuurlijk wel wat duurder dan. Maar waarschijnlijk zal het ook veel rustiger voor ons worden.

1 opmerking:

  1. Goed dat je kritisch kijkt naar de balans werk/gezin. Het moet voor jou natuurlijk allemaal behapbaar blijven. Fijn dat je een wijziging kan aanbrengen in je dagen.
    Is er een mogelijkheid dat DL1 in plaats van een uurtje BSO een uurtje met een schoolgenootje mee kan? dat doe ik tegenwoordig ook met mijn jongste zoon. Hij heeft vaste oppasouder (moeder van een schoolvriendje), tegelijk ben ik de vaste opvang van haar zoon, wekelijks doen we een beroep op elkaar. Ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen