zaterdag 4 februari 2017

Drie kinderen op de basisschool

Een aantal jaren geleden, toen onze oudste kinderen nog niet naar school gingen, wees een collega mij erop "Hoe fijn het is als alle kinderen op de basisschool zitten". En eerlijk gezegd, ik begon er ook wel wat naar uit te kijken. Inmiddels zitten drie van de vijf kinderen op de basisschool en de afgelopen woensdagen kwam ik erachter dat dat eigenlijk helemaal niet zo rustig is als ik eerst dacht...

Vooropgesteld, we hebben het logistiek gezien helemaal niet zo ingewikkeld. De basisschool is op loopafstand en het kinderdagverblijf voor de jongsten staat naast de basisschool. Op dinsdag gaan de oudsten hier ook naar de bso. Dit is dus maar 1 dag in de week. Op dinsdag werkt ML thuis dus al met al valt het heus wel mee. De woensdag is echter wat ingewikkelder.

Op woensdagochtend gaat ML al om 06:45 uur naar zijn werk. Op dat moment maak ik alle kinderen wakker, aankleden, ontbijt en ik breng ze daarna naar het kdv en naar school. Als de bel gaat, kan ik beginnen aan mijn werk. En daar heb ik exact 4 uur voor, want om half 1 moet ik de oudsten weer van school ophalen. En dan begint het circus met speelafspraken, wie wil waarheen, hoe laat moet ik halen dan wel brengen, eten de kinderen hier bij ons thuis een broodje of krijg ik meer eters mee naar huis? Enfin, zodra dat geregeld is, kan ik doorlopen naar het kdv om daar de jongsten op te halen. Zij hebben daar als het goed is al een boterham gegeten, maar dan nog blijft het wat ingewikkeld omdat zij eigenlijk 's middags ook nog slapen. Als ik ze om 13 uur ophaal, dan zijn ze vaak nogal vervelend omdat ze moe zijn. Tenzij ze natuurlijk in de ochtend op het kdv hebben geslapen, maar dan duurt de middag weer zo lang en zijn ze aan het einde van de middag zo jengelig.

Vervolgens ben ik dan thuis, moet ik snel de lunch klaarhebben (ik zorg altijd maar dat ik krentenbollen heb, dat hapt dan zo makkelijk weg) en dan moet ik nog weer kinderen ophalen of wegbrengen. In huis is het ook druk, maar als iedereen lekker bezig is met zijn eigen ding, kan ik daar ook heerlijk van genieten.

Zo rond 16:45 uur vertrekt ZL1 dan naar freerunning, dat is hier in de wijk, bij de school. Fijn dat het nu weer licht is, dan kan hij er zelfstandig naar toe. Nog een paar weken, en dan kan hij om 18 uur ook weer zelfstandig thuis komen.

We eten dan dus meestal pas om 18:15 uur, wat wel wat laat is, zeker voor de jongsten. Daarna mag het hele circus weer naar bed en kunnen wij de boel nog opruimen.

Vorige week was ik er zo zat van, dat ik subiet de komende woensdagen een streep in mijn agenda heb gezet. Ik maak er nu thuiswerkochtenden van, want anders blijf ik op de klok kijken en heen en weer racen.

En eerlijk: ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Het liefst wil ik de woensdagochtend ouderschapsverlof opnemen, dat betekent dat ik dan 10% inlever en nog maar 40% werk. Ik weet dat een collega van mij die 10% wel wil overnemen. Anderzijds, als ik het zo weet op te lossen met thuiswerkdagen, dan moet ik het wel zien te redden. Op die manier kan ik er een rustige ochtend van maken, zodat ik met energie aan de woensdagmiddag kan beginnen. Maar, als ik ouderschapsverlof opneem, dan kunnen de twee jongsten ook weer een ochtend minder naar het kdv. Dilemma, dilemma, dilemma. Wie weet raad?

14 opmerkingen:

 1. Ik vind het zelf niet echt fijn, onder schooltijd werken en dan snel de kinderen ophalen en de middag nog met ze hebben.
  Dan kost werk toch net wat teveel energie om 'relaxed' aan de woensdagmiddag te beginnen.
  Maar ouderschapsverlof is natuurlijk maar tijdelijk. Dus misschien kun je er maar beter aan wennen door thuis te werken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar gezien de hoeveelheid kinderen kan ik wel heeel lang ouderschapsverlof opnemen! Hoewel, de oudste is natuurlijk al bijna 8. Ik ga iig de komende tijd zoveel mogelijk op woensdagmorgen thuis werken.

   Verwijderen
 2. Geen idee. Heb er zelf nog geen ervaring mee. Wel met thuiswerken in de uren dat dochter nog slaapt, en daar word ik niet echt rustig van...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat is niet fijn. Snel even wat mailtjes, prima, maar lastige verslagen en beleidsstukken zijn niet handig om in middagdutjes te proppen.

   Verwijderen
 3. Je collega heeft natuurlijk geen 5 kinderen.want dat is natuurlijk drukker dan 2 of 3 .
  Ik denk zelf hoe prima je het ook regelt het blijft druk.
  Vind het dapper van je dat je blijft werken als moeder van 5,heb er zelf 2 vind het genoeg zit 7 jaar tussen en werkte ook vanaf dat ze klein waren 32 uur per week was goed te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zelf ook belangrijk om te blijven werken. Vroeger, zo in Havo3 toen ik een vakkenpakket moest kiezen, dacht ik weleens: waarom? Straks word ik moeder en dan werk ik toch niet meer? Mijn moeder werkte namelijk ook niet en dat is dan toch wel een voorbeeld voor je.

   Verwijderen
 4. herkenbaar!hier geen standaard 5 kids, maar wel gastouder van nog eens 4 kids en heb er zelf 2, dus ook regelmatig idd met 4 kids naar school sorgens (2 van de 4 komen meestal om 7u ) hele dag bezig met alles om schooltijden heen plannen.. gelukkig kan man ze meestal halen na een speelafspraak op ma/di/do.. op woensdag laat ik ze dan liever hier spelen omdat ze ophalen vaak gewoon niet lukt rond 15u ophalen, zeker niet op 2 adressen (alles op de fiets..) jongste heeft ook nog schoolzwemmen (graag zo veel ouders helepn afdrogen/aankleden) en op donderdag logopedie. snap dat het niet te vergelijken is met zelf 5 kinderen hebben aangezien ze hier meestal niet slapen ;) (soms wel!) vind het knap dat je het nog redt, zou toch echt een gastouder aan huis overwegen :p veel meer rust ;) maaar snap t ook dat je geen vreemde in huis wil, maar geeft ook veel rust.. ;) kan vast eten voorbereiden evt maar ook halen/brengen naar school enz...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook wel een gastouder overwogen, maar omdat mijn man en ik ook veel thuiswerken, is dat niet zo heel prettig.

   Verwijderen
 5. Pft, waarom zet je 5 kinderen op de wereld als het je blijkbaar teveel moeite vindt om voor ze te zorgen?! Ik zou denken dat je toch bewust voor 5 kinderen hebt gekozen, geniet er dan ook van! Wees dankbaar dat je voor ze mag zorgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dit voor een vreemde reactie? Er wordt toch gewoon advies gevraagd?

   Verwijderen
  2. idd...nergens staat dat ze het té veel moeite vind.. enkel gewoon druk.. ? en dat is het toch ook ? maar zonder negatief oordeel..

   Verwijderen
  3. Ik ben ook dankbaar dat ik voor ze mag zorgen. En ik ben ook heel dankbaar dat ik fijn werk heb. Maar de combi werk/kinderen/gezin is weleens pittig.

   Verwijderen
 6. Ik zou voor ouderschapsverlof kiezen. Zeker als je het financieel kunt compenseren met minder kdv kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk heb ik toch maar besloten om geen ouderschapsverlof op te nemen. Ik zal daar straks een blogje over schrijven.

   Verwijderen