vrijdag 3 februari 2017

Minder salaris, meer vrije dagen

Een aantal jaren heeft ML maar 24 uur per week gewerkt. Hij had toen veel tijd om geregeld iets met de kinderen te ondernemen. Het laatste jaar bij zijn vorige werkgever werkte hij 32 uur per week en sinds ML is overgestapt naar een nieuwe werkgever is hij 36 uren per week gaan werken. 4 dagen van 9 uur. Door die 9 uur per dag is het moeilijk om af en toe wat extra overuren te maken om die gespaarde uren weer te kunnen gebruiken als extra verlofdagen. Daardoor kon hij vorig jaar, buiten de geplande vakanties, geen extra dagen vrij nemen om bijvoorbeeld in de schoolvakanties eens iets met 1 van de kinderen te ondernemen.

Om die reden heeft hij gevraagd om maar voor 34 uur per week uitbetaald te krijgen, terwijl hij wel 36 uur blijft werken. Daarmee bouwt hij dan 2 uur per week extra verlofuren op. Op die manier kan hij af en toe ook een dag vrij nemen. Als er een kind ziek is, hoeft VL niet elke keer vrij te nemen, of als de trap geverfd moet worden (en dat moet binnenkort gebeuren), kan hij vrij nemen terwijl de kinderen op school en op de crèche zitten.

Het salaris van ML zal bruto zo'n €200 omlaag gaan, maar omdat hij net een salarisverhoging van €100 per maand heeft gekregen, zullen we er financieel niet heel veel van merken. Maar die extra vrije dagen geeft wel wat lucht en minder stress voor het geval VL een keer moet werken op dagen dat we geen opvang hebben.

4 opmerkingen:

 1. Ik vind dat een hele goede ruil! Ik zou daar ook zo voor kiezen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee.
  Als een van de kinderen ziek is kan je trouwens ook gebruik maken van calamiteitenverlof. Dan kost het je geen uren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Calamiteiten verlof kun je opnemen als opeens iemand van je kinderen ziek word en gelijk van de opvang op school opgehaald moet worden. Als ze ziek zijn en je weet dit op voorhand kun je ook gebruik maken van kortdurend zorgverlof.

   Verwijderen