dinsdag 7 januari 2014

Aflosplan voor 2014

Vorig jaar hebben we voor een groot deel onze aflossingen betaald uit onze spaarrekeningen. We hebben uiteindelijk het doelbedrag van €22.700 gehaald, maar dat was dankzij het spaargeld ook niet zo'n grote uitdaging. Hadden we aan het begin van het jaar nog een totaal spaargeld van ongeveer €40.000, aan het eind van het jaar was dat geslonken tot een totaal bedrag van ongeveer €30.000.

Wanneer we op deze manier door zouden gaan, zouden we dus nog zeker 3 jaar het maximaal boetevrije bedrag van €22.700 kunnen blijven aflossen. Maar aangezien we ons spaargeld liever niet onder de €20.000 zien komen, willen we het dit jaar iets rustiger aan doen.

De bedragen die we elke maand extra willen aflossen, hebben we, in tegenstelling tot vorig jaar, dit keer wel opgenomen in ons spreadsheet. Zo weten we precies waar we geld aan uitgeven en geven we niet meer geld uit dan dat we begroot hebben.

ML kan vanaf dit jaar elke maand €250 meer inleggen, waardoor we iets meer ruimte krijgen. Dankzij de extra aflossingen in het verleden hebben we ook elke maand ook nog wat meer te besteden, een aantal kostenposten hebben we wat uitgeknepen en zo hebben we het plan om in 2014 in totaal €11.350 af te gaan lossen. Dit is precies de helft van wat we vorig jaar hebben afgelost en dit willen we in de eerste helft van het jaar voltooien.

Inmiddels hebben we de eerste aflossing van €3.000 al weer uitgevoerd, dus nog "slechts" €8.350 te gaan. De eerste maanden van het jaar zullen we nog wel beroep moeten doen op ons spaargeld, maar dat is aan het einde van het jaar weer aangevuld doordat we de laatste maanden van het jaar flink geld overhouden.

Wat is jouw aflosdoel voor 2014? Ga je op dezelfde voet verder als vorig jaar? Ga je meer of juist minder aflossen? Ga je dit jaar beginnen met aflossen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

32 opmerkingen:

 1. Goed dat jullie dat al helemaal uitgezocht hebben.
  Ik zou dit jaar heel graag wat extra aflossen, maar een plan kan ik niet echt maken.
  Zeker niet omdat we op dit moment beide werkloos zijn, zucht.
  Plannen is geen doen zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben al een aflossing gedaan en mogen nog 4600 Euro, naast de maandelijkse 100 Euro. Of we dat ook in z'n geheel doen, weet ik nog niet zeker. Wel sowieso 2000 nog en dan houden we nog wat over om bijvoorbeeld de kinderen een financieel opstekertje te geven, halverwege het jaar. Ze studeren en betalen alles zelf. Maar we zien wel hoe het loopt, we blijven sparen en doen wel alvast aankomende maand de betaling van 2000 extra de deur uit. Dat scheelt weer een paar maanden rente over dat bedrag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom kies je er niet voor om in 1x 10.000 af te lossen. Dan hou je 20.000 over als buffer. Alles wat je daar bovenop spaart kan je dan ook nog aflossen. Dat is zoals wij het doen. Je maandlasten dalen dan ook meteen meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Direct 10.000 is inderdaad het meest voordelig, maar het aflossen is ook een soort "hobby" waar we graag mee bezig zijn. Wanneer we direct alles voor het hele jaar in 1 keer aflossen, dan hebben we hier de rest van het jaar niet zoveel plezier van :-)

   Verwijderen
 4. Wij hebben 4900 euro afgelost van ons spaargeld.We hebben nog geen plan wat we het komende jaar gaan aflossen. We sparen gewoon wat we over hebben en kijken over een paar maanden weer of we daarmee wat gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze aflossingsvrije hypotheek van 265.000 euro (2007) is door tussentijdse aflossingen inmiddels gezakt tot 60.000 euro. Maandlast nu: 250 bruto.

  Wij verdienen samen 100.000 bruto p.j. en houden momenteel maandelijks zo'n 2.500 euro over, dus het doel is om per 01-06-2015 helemaal hypotheekvrij te zijn. Mijn vrouw en ik zijn dan beiden 35 jaar en onze kinderen 6 en 4 jaar oud. In theorie zou een van ons 2-en dan gewoon kunnen stoppen met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem aan dat jullie werken heeeel erg leuk vinden en dat jullie na dat dit huis afgelost is groter willen gaan wonen i.p.v. dat een van jullie 2-en er daadwerkelijk mee stopt. Anders lijkt het me logischer om iets langer te doen over het aflossen, zodat je nu alvast parttime kan gaan werken om meer bij je kleine kinderen te zijn.

   Verwijderen
  2. We vinden ons werk inderdaad heel leuk. En groter wonen? Geen idee. We zijn erg tevreden in ons huidige huis. Verder werken we momenteel allebei 4 dagen en hebben dus voldoende tijd (en aandacht) voor de kinderen.

   Een reden om juist wel snel af te lossen is dat het eigen woningforfait bij een afgelost huis niet meer bij het inkomen hoeft te worden opgeteld, maar juist een extra aftrekpost wordt.

   Verwijderen
  3. Dank je! De wet Hillen. Dat wisten we niet. Er wordt hier druk gerekend. Wellicht is het ook iets voor ons om toch te versnellen.😊

   Verwijderen
  4. En wat dan? hobby zoeken?

   Verwijderen
 6. Hier alleen nog een telefoontje naar de notaris met het verzoek om mijn hypotheek uit te schrijven, kost ook zo'n 300 euro maar dat betaal ik deze keer graag:)Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem van hierboven. Fijn inkomen en mooie aflossingen hebben jullie gedaan, een beetje jaloers ben ik wel ;). Ons inkomen is iets meer dan de helft van dat van jullie en de hypotheek zat oorspronkelijk op tweederde. Wij hebben veel moeten opknappen maar hebben ook al mooie bedragen af kunnen lossen. Helaas hebben we deels een bankspaarhypotheek dus dat zal nog wel even duren voor we daar van verlost zijn. We hebben dit jaar 24000 afgelost, 1/3 door financiele bijdrage van beide ouders, levensloop die uitbetaald werd en de rest bijelkaar gespaard. Dit jaar zal het niet weer zo'n hoog bedrag, volgens schema hoop ik op 10.000. Iets meer zou mooi zijn. Volgens schema zouden we in juli 2017 dan van de afl. vrije af kunnen zijn. Maar dat hangt er ook vanaf hoe de auto het volhoud, die is van 2001 en wordt ook een jaartje ouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons plan was dit jaar ook weer 10.000 af te lossen op onze hypotheek.
  Maar twijfel nog ivm. de belastingteruggave, de teruggave levert nauwelijks een netto besparing op per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel dat het uiteindelijk netto niets oplevert.

   Verwijderen
  2. Maar je moet toch een keer beginnen met aflossen, want die hypotheekrenteaftrek houdt ook een keer op.

   Verwijderen
  3. Dat klopt, afgelopen jaar hebben we daarom 10.000 afgelost op het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek.
   Maar de laatste 3 maanden van 2013 kregen we daardoor 700 euro minder hypotheekrente aftrek terug van de belasting.
   Dus dan hebben we eigenlijk maar 9300 afgelost, we hebben nog 40.000 in het aflossingsvrije gedeelte te gaan.

   Verwijderen
  4. Maar als je het over een jaar telt heb je waarschijnlijk ook 400 euro minder hypotheekrente aan de bank betaald. En wat je nu afgelost hebt , hoef je in de toekomst ook niet meer af te lossen. Trouwens die 700 euro minder over de laatste 3 maanden kan niet. Je hebt een rekenfout gemaakt. Het zou namelijk betekenen dat je over die 10.000 euro in 3 maanden tijd een rente zou betalen van ong 1700 euro (dat is een rentepercentage van 17%.)

   Verwijderen
  5. Zou willen dat ik een rekenfout had gemaakt.
   Heb de belastingdienst erover gebeld. We hebben in augustus de 10.000 euro ingelegd, en de laatste 3 maanden netto 700 minder ontvangen.

   Verwijderen
  6. Niet gaan aflossen om van de HRA te kunnen blijven genieten is hetzelfde als het blijven kopen van flessen frisdrank omdat je anders de statiegeld misloopt... Ongelooflijk dat die HRA mythe zog steeds zo zit vastgeroest.

   Verwijderen
 9. Wij willen ook minimaal een buffer van 20.000 aan spaargeld hebben, dus wij hebben alles wat het meer was nu gebruikt om af te lossen. We mogen nu nog 14600 aflossen, dus dat hoop ik ook te doen. Daarom wil ik elke maand 1500 euro opzij gaan leggen.
  Dan hebben we volgend jaar ook direct weer een kleine start met aflossen, want hoe meer we aflossen hoe meer het ook scheelt in de maandelijkse lasten en we dus weer kunnen sparen. Wij werken allebei en mijn doel is om er zo snel mogelijk voor te zorgen, dat we nog maar afhankelijk zijn van 1 salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ons doel voor 2014: 47250 al denk ik eerlijk gezegd niet dat dit realistisch is (maar een doel moet je hebben, toch?)

  In 2013 hebben we 39500 gered en 2012 zo'n 36250.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo, dat gaat lekker! Hoe hoog is jullie hypotheek?

   Verwijderen
  2. Wij zijn ruim 5 jaar geleden begonnen op 300k, hebben vlak voor de "crisis" een nieuwe woning gekocht (met andere woorden: te duur). Op dit moment zijn wij aanbeland op 147250. Helaas hebben wij bij het afsluiten van de hypotheek een groot deel (bank)spaarhypotheek genomen. Hierdoor zijn we min of meer gebonden a/d hypotheek (tenzij we natuurlijk afrekenen met de belastingdienst). De reden dat wij zoveel aflossen/wegzetten is enerzijds ingegeven doordat wij graag willen dat 1 persoon de lasten kan dragen en anderzijds dat wij onafhankelijk willen zijn van de (Rabo)bank en regering die m.i. nog veel meer trucen gaat uitvoeren

   Verwijderen
 11. Vandaag jullie site gevonden, ontzettend leuk om te lezen. Al hoewel wij maar een klein hypotheekje hebben (100.000) is daar de helft aflossingsvrij van. Nu vraag ik mij af, je mag 10% per jaar boete vrij aflossen, maar als je dat doet wordt je hypotheek toch lager en kan je dus elk jaar minder aflossen (Als je je precies 10% per jaar aflost)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je mag 10% aflossen op de oorspronkelijke (hoofd)som, met andere woorden: 10% van 100.000. Als je 10% per jaar aflost zou je in principe na 10 jaar hypotheekvrij kunnen zijn.

   Verwijderen
  2. Jep true! Je mag dus elk jaar 10.000 aflossen. Wat ik mij afvraag:

   Hoe zit dat als je je hypotheek moet oversluiten omdat deze de rente vaste periode afloopt? Wij zitten bijv. nog 11 jaar tegen 4,5% bij de rabo, wat gebeurd er na die 11 jaar? krijg je dan ook een nieuwe hoofdsom? En moet je dan ook opnieuw weer afsluit/adviseringskosten betalen? Die zijn zo hoog en zonde! Kun je bijv. zonder kosten gewoon weer verlengen? Het is gelukkig nog wel een tijdje weg :P. Wij hebben deze hypotheek nog afgesloten met provisiekosten waar je "niets van merkte".

   Wij hebben dit jaar overigens al max. afgelost van de hypotheek waar we het snelst vanaf willen. De rest van het spaargeld laten we staan voor volgend jaar en het jaar daarop. Het is niet heel veel, maar omdat ik stop met werken, houden we per maand waarschijnlijk 0.00 over om te sparen/aflossen.

   Tenzij mijn internet activiteiten nog geld in het laatje gaan brengen. Maar we hebben nu zo een 300 bezoekers per maand maar we verkopen niets! Maar ik blijf doorzetten!! Elke 300 euro die ik daarmee verdien gaat naar extra aflossen (wij moeten namelijk stortingen doen van min. 300 euro per keer.

   Verwijderen
  3. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat uw adviseur voor een gewone verlenging van de rentevaste periode geen advieskosten mag berekenen, als hij - zoals tot 2013 gebruikelijk was - al provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen van de hypotheek. Maar als u bij verlenging van de rentevaste periode een belangrijke wijziging wilt aanbrengen in de hypotheek, zoals aanpassing van de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering, mag de adviseur wél een redelijke vergoeding van u vragen.
   Na afloop van een rentevastperiode kunt u vrijwel altijd overstappen naar een andere geldverstrekker, zonder dat u een boete hoeft te betalen. (Bron VEH)

   Verwijderen
 12. Dit jaar leuk kunnen aflossen , en voor komend jaar de lat 2000 euro hoger gelegd.
  Ben benieuwd of het gaat lukken we lossen nu al 4 jaar af, elk jaar meer.
  Met de 2000 euro erbij zitten we op 10% van de hoofgsom, voor ons het maximale wat we af mogen lossen per jaar.
  We hebben nu 50.000 extra afgelost, geen idee waar we het vandaan gehaald hebben, echt flink bezuinigd, het wordt gewoon verslaving dat aflossen!
  We betalen nu bijna 300 euro per maand minder aan rente ( maar dat gaat natuurlijk ook weer de hypotheek in) in 2020 is ons huis waarschijnlijk echt van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaaf!! Wij hebben nu 11.200 afgelost. We zijn pas het eerste jaar bezig. Ons target van dit jaar al wel gehaald. We willen over 5-10 jaar, afhankelijk van ruimtegebrek/kinderen e.d., gaan uitbouwen wat waarschijnlijk rond de 40.000 kost. Dus we moeten niet alleen aflossen maar ook sparen. We hebben al vrij veel gespaard. Maar komen nog 10.000 te kort voor dat doel, maar ja, willen ook niet boven die 42.000 belasting grens uit komen, per ongeluk.

   Verwijderen

  2. Het eerste jaar en dan gelijk al 11.200? wow dat beloofd wat!
   Wij zaten het eerste jaar op 2.500 ( en waren daar al trots op)
   Als je eenmaal bezig bent word het steeds leuker.
   Buffer aanhouden is inderdaad heel belangrijk
   Als je per ongeluk boven de 42.000 eigen vermogen komt is het niet zo heel erg, je betaald alleen vermogens belasting voor het deel erboven.
   Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat wij dit jaar veel aflosten , maar 1/5 daarvan kwam van onze buffer.

   Verwijderen
  3. Ja, is dat veel? Het liefst zou ik nog veel meer willen aflossen. Dit was een deel van het spaargeld. In eerste instantie om niet boven die 42.000 uit te komen en toen kwam ik op hypotheek aflossen. Hoop uitzoek werk bij de bank, want die staan er niet om te springen was ik al achter. Nu wil ik niets liever dan aflossen, mijn man remt me wel redelijk door ook nog te gaan voor die buffer. Misschien wel beter. Dus ik hoop dat we door te besparen ook weer toekomen aan extra aflossen op de hypotheek.

   Verwijderen
 13. Ik heb rentevaste periode van 1 jaar, dan kan je elk jaar boetevrij aflossen en de rente gemiddeld is niet zo hoog (nu 2.8%)

  BeantwoordenVerwijderen