vrijdag 6 maart 2015

Aflosverhaal van Paula

Paula heeft een tijdje geleden ons formulier ingevuld en aan de hand van deze gegevens heb ik onderstaand verhaal samengesteld.
Naam
Paula

Gezinssamenstelling
Alleenstaand, zonder kinderen.

Gezamenlijk bruto jaarinkomen
€30.000 - €40.000

Hoogte hypotheek
€181.000

Welke hypotheekvorm heb je?
Er is kort een overbruggingshypotheek geweest. Eerste huis is echter na drie maanden al verkocht dus deze hypotheek is direct afgesloten toen. Ik heb nooit geleend voor verbouwingen ed, notaris en makelaarskosten heb ik wel mee gefinancierd.

Eerste huis gekocht in 2003, spaar- [5.3%] en aflossingsvrije [5.3%]hypotheek. In 2008 verhuisd, bovenstaande hypotheken meegenomen, aflossingsvrije [5,5%] en annuïteitenhypotheek [5,6%] extra erbij. Alles loopt tot 2033 als ik niks extra zou aflossen.

Wat is de geschatte marktwaarde van je huis?
€165.000, gebaseerd op de WOZ waarde, deze is gelijk aan het bedrag wat het laatst verkochte huis in de straat heeft opgebracht. De waarde van mijn huis is sinds mijn aankoop in 2008 dus bijna €20.000 minder waard geworden.

Hoeveel spaargeld hou je achter de hand voor onvoorziene uitgaven?
€13.000

Hoeveel heb je inmiddels al afgelost?
€40.000. Ik los sinds vier jaar af op alle hypotheekdelen zodat ik niet meer onder water sta. In mijn spaarhypotheek zit een bedrag van €17.500. Als ik dat van mijn huidige hypotheekbedrag van €140.000 aftrek kom ik op €122.500.

Ik ben helemaal trots op mezelf dat ik in mijn eentje al €40.000 heb afgelost! Het gaat me relatief makkelijk af. Ik geef gewoon minder uit dan ik gewend was. Dus zelf koken op vakantie, niet elke winter nieuwe schoenen, een goedkopere kapper enz enz. Belastingteruggave, vakantiegeld, 13e maand, alles gaat naar mijn hypotheek. Daarnaast heb ik een buffer van €13.000 voor tzt een nieuwe auto, onderhoud huis en noodgevallen.

In 2018 loopt voor het eerst de rentevaste periode af. Ik ben nu ook aan het sparen voor het geheel aflossen van de annuïteiten- en één deel aflossingsvrije hypotheek.

Als ik daarna jaarlijks 10% aflos op overige deel aflossingsvrij is dat in 2023 klaar. Blijft over mijn spaarhypotheek, die tot 2033 loopt. Door extra stortingen breng ik het maandbedrag naar beneden. Ik ben dan voor mijn pensioen hypotheekvrij.

Dat is mijn plan in elk geval. Ik moet dan mijn baan houden, gezond blijven, geen brand krijgen of andere rampen meemaken. Dan moet mijn financiële masterplan worden aangepast.

Wat is de belangrijkste reden om af te lossen?
Ik heb in 2008 de hoofdprijs betaald voor dit huis, dus het onder water staan was de eerste reden om af te lossen. Het fulltime, en op dit niveau blijven werken tot mijn pensioen zag ik ook helemaal niet zitten, dus dat speelt ook een grote rol bij het aflossen. Doordat ik nu al minder maandlasten heb, ben ik al minder gaan werken!

Wie of wat is jouw inspiratie geweest om af te lossen?
Ik was al voorzichtig aan het aflossen, maar twijfelde nog of ik er goed aan deed. Na een telefoontje met mijn tussenpersoon en het lezen van het boek hypotheekvrij van Gerhard Hormann, was ik pas echt overtuigd dat ik de juiste keuze had gemaakt. Er zijn geen vrienden of familie die het op deze manier doen dus ik neem mijn eigen beslissingen en praat er weinig over. Ik volg diverse blogs over aflossen, daar vind ik wel gelijkgestemden.

Hoeveel wil je uiteindelijk afgelost hebben?
Alles

Wat is je aflosplan?
Eigenlijk heb ik dat een paar vragen geleden al beschreven. Mijn uiteindelijke doel is de aflossingsvrije delen en het annuïteitendeel aflossen voor mijn 55e en mijn spaarhypotheek loopt af als ik 65 ben. Op deze manier kan ik op mijn 55e een minder zware baan gaan zoeken, en met minder salaris genoegen nemen. Ik hoop het dan vol te kunnen houden tot aan mijn pensioen. Wellicht kan ik een paar jaar eerder stoppen met werken maar door de ontwikkelingen in de pensioenwereld kan ik nu nog niet overzien of dat haalbaar is.

Hoe eenvoudig/moeilijk is het aflossen?
Ik maak nooit een afspraak met een adviseur. Als ik een vraag heb probeer ik dat telefonisch te doen of via de mail, dat kost me niks. Ik maak direct het geld over naar mijn hypotheekverstrekker en krijg dan keurig een bevestiging en later een overzicht van de nieuwe bedragen. Er zit geen minimum aan, het maximum is 10% van het oorspronkelijke leenbedrag. Helaas is dat per leningdeel. Dat laatste vind ik jammer, anders had ik eerst de delen met de hoogste rente afgelost. Ook lijkt het me ook leuker om deel voor deel te doen omdat je dan echt iets kan afsluiten.

Wat is jouw motivatie om door te gaan met aflossen?
Ik los in januari het grootste gedeelte af zodat ik het hele jaar minder rente betaal. Het zien dalen van mijn hypotheek motiveert mij. Ook het feit dat ik al minder werk vind ik heerlijk. Ik ben minder moe, leef minder haastig en dat bevalt mij uitstekend.

Wat is je tip voor andere mensen die ook zouden willen aflossen?
Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. De HRA stopt na 30 jaar, terwijl de schuld niet is afgenomen als je niet aflost. Dan ga je met pensioen en krijg je minder inkomsten en meer uitgaven. Lijkt me niet prettig. Ook zie ik stellen die uit elkaar gaan, nooit iets hebben afgelost en dan met een enorme restschuld zitten. Heb je naast een scheiding ook direct financiële problemen terwijl dat niet nodig was. 

Zelf ben ik alleen, dus kan sparen en aflossen wat ik wil. Ik hoop dat als mij iets naars overkomt zoals arbeidsongeschiktheid dat ik, doordat ik aflos, ik in mijn huis kan blijven wonen. Een zorg minder. Zover ben ik nog lang niet, maar ik doe mijn best.
Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Laat hier je verhaal achter en dan wordt je verhaal hier binnenkort geplaatst!

2 opmerkingen: