donderdag 5 maart 2015

'Nieuwe' auto

Zoals jullie wellicht weten, hebben wij nog geen auto waar we met z'n zessen inpassen. Op dit moment rijden we in een Passat station diesel uit 2006 en in een Lupo 3L uit 2002 (dacht ik). Allebei prettige auto's om in te rijden. Het grote nadeel van de Passat is wel, dat deze behoorlijk wat diesel slurpt in vergelijking met de Lupo. Daarnaast is de Passat duur in de wegenbelasting (139 euro per maand) en hebben we de auto in 2011 veel te duur gekocht (20.000 euro geloof ik) en is de auto nu nog zo'n 3000-4000 euro waard.

Daarbij komt, dat ML voornamelijk de Lupo pakt naar zijn werk, want deze rijdt natuurlijk veel zuiniger en goedkoper, zodat we meer overhouden aan de kilometervergoeding. VL heeft dan de Passat thuis op de stoep staan, want hier passen namelijk wel alle kinderen in. De Lupo heeft namelijk 4 zitplaatsen. En het is natuurlijk erg duur om een Passat te gebruiken als boodschappenauto.

Wat ook erg duur en ongezellig is, is dat wij dus nu alle bezoekjes met twee auto's moeten doen. Dat is best prima voor een aantal keer, maar voor de langere termijn moeten we echt op zoek gaan naar een andere auto.

Op dit moment hebben we een Opel Zafira op het oog, een benzine uit 2005, met 103.000 km op de teller. Trekhaak, cruise control en airco. De auto kost 6000 euro, en laten we er dan vanuit gaan dat als we de Passat inruilen, we nog 3000 euro bij moeten leggen. De wegenbelasting is 67 euro per maand. Dat is al een besparing van 70 euro per maand. Het is natuurlijk wel een benzine auto, dus de kosten voor brandstof zullen wel wat duurder zijn, maar we verwachten er dan ook niet heel veel in te rijden. De auto zal voornamelijk gebruikt worden voor familiebezoekjes, uitstapjes en vakanties, en daarnaast gaan VL de auto rijden voor haar werk, zo'n 1,5 dag per week. Die andere dag kan ze dan de Lupo meenemen.

We besparen dus straks 70 euro op de wegenbelasting, maar we zullen die 70 euro wellicht weer kwijt zijn aan hogere brandstofkosten. Volgens mij zijn we dan onder de streep hetzelfde bedrag kwijt per maand, plus natuurlijk 3000 euro die we zelf moeten betalen om de auto aan te schaffen. Maar dan kunnen we wel gezellig met z'n zessen in de auto zitten, zonder dat we dubbele brandstofkosten moeten betalen.

Nou, we houden jullie op de hoogte! Ik ga nu eerst even bellen om een proefrit te maken.

6 opmerkingen:

 1. Het is uit te rekenen waar het omslagpunt is tussen benzine of diesel bij deze specifieke auto. Hiervoor moet u weten hoeveel kilometer u per jaar verwacht te rijden en hoeveel de wegenbelasting van deze auto in diesel- of benzinevariant kost. Het zou zonde zijn om het ene te kopen, terwijl u goedkoper uit bent met het andere. Hartelijke groet, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier zelfde probleem maar het is echt veel goedkoper om door te rijden met bestaande auto,s in ons geval beide auto,s zijn afgeschreven.

  Wat een afschrijving op die Passat !!!

  Als hier een auto kapot gaat komt er gewoon een zuinige A-segmenter bv Spacestar
  En als wij weg gaan met 2 auto,s is dat overall goedkoper dan een bezineslurpende Zafira en er is meer zitruimte en bagageruimte :)

  6000 euro voor een Zafira uit 2005 is echt te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dat is wel erg schrikken. Op 4 jaar tijd 17.000 euro inleveren op een auto. Maar vlug vergeten dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, erg veel geld! Gekocht vóórdat we met het aflosvirus waren besmet... Maar we hebben wel 150.000 kilometers gereden met die Passat. Een afschrijving van 12 cent per kilometer. Ja, te veel. Snel vergeten!

   Verwijderen
 4. Hier zelfde probleem maar het is echt veel goedkoper om door te rijden met bestaande auto,s in ons geval beide auto,s zijn afgeschreven.

  Wat een afschrijving op die Passat !!!

  Als hier een auto kapot gaat komt er gewoon een zuinige A-segmenter bv Spacestar
  En als wij weg gaan met 2 auto,s is dat overall goedkoper dan een bezineslurpende Zafira en er is meer zitruimte en bagageruimte :)

  6000 euro voor een Zafira uit 2005 is echt te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook een Opel Zafira. Daar passen we met z'n zevenen in.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen