vrijdag 20 maart 2015

Aflosverhaal van Smiley

Smiley heeft een tijdje geleden ook ons formulier ingevuld en aan de hand van deze gegevens heb ik onderstaand aflosverhaal samengesteld.
Naam
Smiley

Gezinssamenstelling
Getrouwd, zonder kinderen.

Gezamenlijk bruto jaarinkomen
€50.000 - €60.000

Hoogte hypotheek
€219.500.

Bedrag was voor de financiering van het huis en tevens voor inrichting en aankleding van huis en tuin, omdat het om een nieuwbouw huis ging. Dat werd kaal opgeleverd.

Welke hypotheekvorm heb je?
Aflossingsvrije hypotheek. Wij hebben onze hypotheek in 2001 afgesloten, bij de aankoop van ons appartement. In 2004 hebben wij een tussenwoning gekocht en de hypotheek verhoogd van €153.000 naar €219.500. Doordat in de tussentijd de hypotheekrente was gedaald van 6,2% naar 4,7% stegen onze maandlasten slechts gering. De hypotheek loopt tot 2031 (maar wij hopen er eerder vanaf te zijn).

Wat is de geschatte marktwaarde van je huis?
€208.000 (WOZ waarde).

Hoeveel spaargeld hou je achter de hand voor onvoorziene uitgaven?
€10.000

Hoeveel heb je inmiddels al afgelost?
€102.000.

Wij hebben het beleggingsgedeelte afgekocht en afgelost (€24.000 na ruim 10 jaar premie betalen). Deze belegging moest eigenlijk ons oorspronkelijk hypotheekbedrag van 219.500 afbetalen. Maar wij zagen in dat dat niet haalbaar zou zijn helaas. Daarom zelf het heft in handen genomen. Onze hypotheekschuld van op dit moment €117.500 is nu aflossingsvrij. We lossen iedere maand af. Zoveel als mogelijk is.

Partner moest overgehaald worden. Hij vond het eerst niets, maar staat er inmiddels helemaal achter. Ons eerste aflosbedrag was €24.500, waardoor de schuld zakte naar €195.000. En het maandbedrag zakte ook fijn mee naar beneden. Dit gaf een ontzettend goed gevoel. Hierna het boek Hypotheekvrij van Gerhard gelezen.

In 2012 nog eens eenmalig €15.000 afgelost en vanaf 2013 tot op heden iedere maand na ontvangst van ons salaris een bedrag naar de aflossing. Hierbij maken we gebruik van het sneeuwbaleffect.

Wat is de belangrijkste reden om af te lossen?
Op termijn willen we beiden minder gaan werken, omdat vrij tijd en vrije keuze in wat je doet ontzettend belangrijk voor ons zijn.

Wie of wat is jouw inspiratie geweest om af te lossen?
Mijn oom en het boek van Gerhard Hormann.

Hoeveel wil je uiteindelijk afgelost hebben?
Alles

Wat is je aflosplan?
Wij hebben een schema van alle inkomsten en uitgaven. Als wij ons aan het schema houden zijn wij in februari 2020 hypotheekvrij. Nog vijf jaar te gaan.

Hoe eenvoudig/moeilijk is het aflossen?
Administratief is het zeer eenvoudig. Geld overmaken naar de hypotheekverstrekker onder vermelding van je hypotheeknummer. Daarna ontvangen wij per post eerst een ontvangstbevestiging en naderhand een bericht van het aangepaste rentebedrag. Limiet is 20% per jaar. Dit halen wij bij lange na niet, dus is voor ons ruim voldoende. Er is geen minimumbedrag (dat ik weet).

Wat is jouw motivatie om door te gaan met aflossen?
Het einddoel voor ogen houden: in de toekomst minder gaan werken en meer leuke dingen doen. Zelf een soort prepensioen creƫren. Waarbij we beiden wel willen blijven werken, maar dan liefst ieder drie dagen per week.

Wat is je tip voor andere mensen die ook zouden willen aflossen?
Ga na wat je wil in het leven en kijk daarna pas wat er wel/niet mogelijk is. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Volgens mij is dat overzicht het allerbelangrijkste. Dan weet je waar je het over hebt. Een goede financiƫle planning opstellen voor de langere termijn. In een balans waarbij je je prettig voelt.
Wil jij ook je aflosverhaal vertellen? Laat hier je verhaal achter en dan wordt je verhaal hier binnenkort geplaatst!

4 opmerkingen:

 1. Netjes hoor! Wat hebben jullie al veel afgelost. Daar mag je trots op zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat knap!! En over 5 jaar klaar... Daar kunnen wij voorlopig alleen maar van dromen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amaj goed bezig , zo zie je dat een aflosvrije hypotheek handig is als je zelf discipline hebt , hopelijk hou je het nog 5 jaar vol

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed hoor! Ik hoop dat jullie er over 5 jaar vanaf zullen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen