zondag 14 februari 2016

Overlijdensrisicoverzekering

Ruim 3 jaar geleden schreef ik al eens een blog over het besparen op een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

We hebben een ORV die het bedrag van onze aflossingsvrije hypotheek (€230.000) zou uitkeren als één van ons zou komen te overlijden. Daardoor zou de overblijver kunnen blijven wonen in ons huidige huis, zonder grote financiële consequenties. Maar eind 2016 zullen we bijna €90.000 hebben afgelost en daardoor zouden we het ook prima kunnen redden als we €90.000 minder zouden krijgen uitgekeerd als één van ons zou komen te overlijden.

Probleem bij deze ORV is dat deze gekoppeld is aan onze hypotheek. Nu lees ik op het internet wel dat je in sommige gevallen zo'n ORV zou kunnen ontkoppelen als de waarde van de hypotheek maximaal 90% van de executiewaarde bedraagt.

Met €90.000 minder ORV zouden we al gauw €15 per maand aan premie kunnen besparen. als we daarnaast ook nog besluiten (en voor elkaar krijgen) de hele ORV los te koppelen van onze hypotheek en het los af te sluiten, dan zouden we waarschijnlijk nog wel €10 minder kunnen betalen. In totaal een besparing van €25 netto per maand. Dat zou best een leuke besparing zijn waardoor we mogelijk het aflossen van onze hypotheek weer iets kunnen versnellen.

Enig probleem is dat we dit 3 jaar geleden al eens geprobeerd hebben en toen zonder succes. Maar toch zouden we dit nog een keer willen proberen, maar daarvoor hebben we nog wat tips van onze lezers nodig. Dus heb je nog een goede tip voor ons? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Heeft iemand ervaring hiermee?

5 opmerkingen:

 1. Check voor het loskoppelen even wat voor effect het heeft op de belastbaarheid van de uitkering.

  Is het niet mogelijk om het bedrag gewoon te verlagen? Bijna niemand heeft de ORV op 100% staan volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is de ORV toch verplicht gekoppeld aan de hypotheek? Loskoppelen (volledig) lijkt me dan onwaarschijnlijk.
  Maar ik zou zeker kijken of het tarief omlaag kan. Volgens mij mag je 'm ook stopzetten in overleg met de bank, als het risico laag genoeg is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik mijn hypotheek op mijn naam kreeg, hoefde ik niet eens meer een ORV af te sluiten van de bank. Mijn verhouding hypotheek bij bank/hypotheek elders lag toen op ongeveer 60% bij de bank en 40% elders. De waarde van het huis was/lijkt wel hoger dan de volledige hypotheeksom. Dat was toen ook al zo. Misschien dat je iets met de verhoudingen kunt, dat je aangeeft dat je bij overlijden en direct verkopen wel uit kunt komen? Daar lijken ze bij mij naar gekeken te hebben. Moet ik er wel bij zeggen dat het huis dus alleen op mijn naam staat en de bank dus niet met een overlevende partner te maken heeft bij het verkopen.

  Je kunt er ook zelf eentje afsluiten, maar daar zullen ze wel niet om staan te springen. Ik heb dat namelijk voor de zekerheid (omdat ik ook een deel bij familie heb en hen geen risico wil laten lopen) wel gedaan. Daar betaal ik per maand een tientje minder, €15 per maand voor een uitkering van 3 ton.

  En je kunt idd misschien ook gewoon het uit te keren bedrag verlagen; ik weet niet tegen welke problemen jullie eerder aangelopen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. onze ORV keerst elk jaar minder uit.. omdat we een annuiteire hypotheek hebben, lossen we automatisch dus ook af. hierdoor wordt het uit te keren bedrag elk jaar lager (met exact een overzicht erbij hoeveel dan dat bedrag is, heel netjes!!) is dat bij jullie ook zo of werkt dat anders bij andere hypotheekvormen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is bij ons ook zo op de annuïteiten hypo.
   En bij banksparen keert hij het bedrag uit, min de inleg die in de pot zit. Dus die daalt eigenlijk ook.
   Aflossingsvrij blijft gelijk.

   Verwijderen