woensdag 6 februari 2013

Besparen op een overlijdensrisicoverzekering

Onze originele hypotheek bestaat uit twee delen, een aflossingsvrije deel van €227.000 en een spaarhypotheek van €140.000. Aan deze laatste zit een overlijdensrisicoverzekering vast en keert €230.000 uit bij overlijden van één van ons. Met dat deel zou dan het aflossingsvrije deel afgelost kunnen worden.

Deze spaarhypotheek, of eigenlijk de overlijdensrisicoverzekering die hieraan vast zit, blijkt op het internet ook bekend te staan als woekerpolis en daarom heb ik enige tijd geleden de extacte kostenspecificatie opgevraagd bij BNP Paribas Cardif, onze hypotheekverstrekker.

De administratiekosten zijn inmiddels betaald en we betalen nu alleen nog voor de verzekering. Nu we nog redelijk jong zijn, vallend die kosten nog mee, maar over 10 jaar moeten we al zo'n €2,35 per maand betalen per €10.000 risicokapitaal. Dat is in totaal dus 2,35 x 23 = €54,05 per maand. Op zich blijven de kosten voor ons gelijk, omdat we nu met een vaste maandelijkse bijdrage van €188,47 een waarde van €140.000 opbouwen. Alle toekomstige kosten zitten al in deze bijdrage verwerkt.

Omdat we al wat extra aflossingen hebben gedaan en in dit jaar ook nog flink wat extra aflossingen zullen gaan uitvoeren, zal het aflossingsvrije deel van onze hypotheek aan het eind van dit jaar minimaal €37.000 lager zijn. Dat betekent dat we dan nog maximaal €190.000 aflossingsvrij hebben en dat we onze overlijdensrisico dus met €40.000 kunnen verlagen. Met onze huidige leeftijd zou dat zo'n €4 per maand besparen. Niet veel, maar vergeet niet dat de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering hoger worden naarmate je ouder wordt.

Gisteren heb ik navraag gedaan of en hoe het mogelijk is om het risicokapitaal van de overlijdensrisicoverzekering te verlagen en of hier extra kosten aan verbonden zijn. Zojuist kreeg ik een reactie op mijn mail dat mijn vraag doorgestuurd was naar de betreffende afdeling. Wordt dus nog vervolgd.

Hebben jullie ook een overlijdensrisicoverzekering en keert die inmiddels ook meer uit dan noodzakelijk? Of hebben jullie ook al eens je risicokapitaal van een overlijdensrisicoverzekering verlaagd?

1 opmerking:

  1. We hebben een losse verzekering voor weinig: annuitair dalend (uitkering daalt met opbouw van losse bankspaar), maar je wordt ouder, dus een hoger risico en daarom daalt de premie niet. Ik kreeg er geen opslag voor mijn ziekte + roken. Gunstig. Voorheen hadden we een ORV die dubbel zo duur was daardoor.

    BeantwoordenVerwijderen