vrijdag 12 februari 2016

Risicoklasse, het vervolg

Vorige week had ik het administratiebureau van de geldverstrekker van onze hypotheek via de mail gevraagd hoeveel we nog moesten aflossen om in een lager risicoklasse terecht te komen. Gisteren lag er een brief van Quion in de brievenbus. En hoewel er eigenlijk niet veel staat in de brief, geven ze wel aan dat onze bank akkoord heeft gegeven om onze risicoklasse aan te passen.

Per 1 maart 2016 zal de aanpassing in de administratie verwerkt worden en na deze datum ontvangen we nog een brief met daarin een vermelding van onze nieuwe risicoklasse, het nieuwe rentepercentage en het nieuwe maandbedrag. Dus eigenlijk weten we nog niet veel meer dan dat er iets gaat veranderen met onze rente, maar niet hoeveel het gaat veranderen.

Ik verwacht er ook niet zo heel veel van. Misschien dat onze rente met 0,1% omlaag gaat. Daarmee gaan we per jaar ongeveer €295 minder rente betalen. Dat is per maand toch bijna €25. Bruto, maar toch een leuke besparing. Helaas zal door de lagere rente op onze spaarhypotheek de inleg van onze spaarpot weer wat omhoog gaan, waardoor de eigenlijke besparing waarschijnlijk niet veel meer is dan €10.

Achteraf gezien, hadden we misschien nog heel even kunnen wachten met het vragen om ons risico opslag te verlagen, aangezien we nu waarschijnlijk net op 80.5% zitten en volgende maand zitten we waarschijnlijk onder de 80%. Maar goed, zodra we onder de 75% komen, ga ik gewoon nog eens een verzoek sturen om het aan te passen. €10 per maand besparen met slechts het versturen van een paar mailtjes vind ik prima!

10 opmerkingen:

 1. In mijn originele hypotheek offerte staat de top opslag gewoon vermeld (0.03%).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 0.03%, dat zou wel een hele minimale besparing zijn. Ik hoop op 0,1%.

   Verwijderen
 2. Kan je niet de bank zelf bellen om te vragen wat de nieuwe bedragen zullen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wacht eerst nog wel even die brief af. In principe moeten we alles via de tussenpersoon afhandelen. De bank heeft dat aan die tussenpersoon uitbesteed en die heeft er ook voor betaald gekregen.

   Verwijderen
  2. En misschien nog snel een bedragje aflossen om onder die 80% uit te komen? Even uit de buffer lenen bijvoorbeeld en zsm weer aanvullen?

   Verwijderen
  3. Probleem bij het aflossen is dat ze er minstens een maand voor nodig hebben om te verwerken. Volgende maand gaan we met onze volgende aflossing zeker onder de 80% komen. Als de nieuwe rente minder dan 0.1% omlaag gaat, dan gaan we daarna nog eens proberen om nog een risicoklasse lager te komen.

   Verwijderen
 3. Toch fijn dat ze het tussentijds doen, is toch een besparing uiteindelijk. En bij 75% gewoon weer een mail eraan wagen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog even afwachten wat de daadwerkelijke besparing is, maar dit is nu al meer dan ik verwacht had. Dus ik ben in ieder geval al positief verrast :-)

   Verwijderen
 4. Ik heb de papieren er nog eens bijgepakt en het enige dat ik kan vinden is een regeltje "in het rentepercentage begrepen topopslag: 0,1%". Het lijkt er dus op dat we maximaal 0.1% omlaag zullen gaan. Maar onduidelijk is bij welk rentepercentage. Dus ik denk dat we maar beter uit kunnen gaan van 0% verlaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uit mijn hoofd gezegd was de risico-opslag hier iets van 0,2% per deel. En de delen waren dan - meen ik - 100-75 en onder de 75. Omdat ik niet alles bij de bank heb, betaal ik helemaal geen risico-opslag meer. En omdat ik daar wél mijn betaalrekening heb, krijg ik in totaa 0,2+0,2+0,2 = 0,6% korting. Dat merk je toch wel!

  BeantwoordenVerwijderen