vrijdag 5 februari 2016

Weer een extra aflossing

De tweede aflossing van 2016 op onze hypotheek is weer gedaan. Zojuist heb ik weer €2.500 overgemaakt op de rekening van onze bank. Nu maar wachten tot deze aflossing verwerkt wordt, want onze eerste aflossing van 2016 is nog steeds niet verwerkt.

Met deze extra aflossing zitten we al op 25% van ons doel van €20.000 voor 2016, waardoor we gemiddeld over de resterende 10 maanden nog maar €1.500 per maand hoeven af te lossen.


We moeten nog steeds veel blokjes groen kleuren, maar ik ben wel blij dat we toch ook al heel wat blokjes groen hebben kunnen maken. We hebben inmiddels al bijna 1/3 deel van onze aflossingsvrije hypotheek afgelost en daar ben ik best trots op. Het doel om eind 2024 van ons aflossingsvrije deel af te zijn, ziet er nog steeds realistisch uit.

15 opmerkingen:

 1. Goed bezig!!!

  Het eerste deel is het lastigst, daarna moet het sneller gaan omdat je inmiddels zoveel minder rente betaalt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is echt een heerlijk gevoel. We betalen elke maand al ruim €300 minder rente. Als we nu zouden stoppen met aflossen en alleen die €300 die we elke maand besparen af gaan lossen + de rente die we telkens besparen, dan zijn we over 26 jaar ook van onze aflossingsvrije hypotheek af.

   Verwijderen
  2. Dus vanaf nu begint de sneeuwbal goed te rollen......
   Goed he!

   Verwijderen
  3. Dat blokjesschema ziet er fascinerend uit! :-) Jullie zijn goed bezig! gefeliciteerd met jullie extra aflossing.

   Maar waarom moet het zo lang duren voordat de bank de aflossing verwerkt? Wij zitten bij de R.abo en die doet dat toch behoorlijk snel.

   Verwijderen
  4. Watkosteengezin en wij zitten bij dezelfde geldverstrekker en hypotheekadminiatratie waarbij ze bij extra aflossen 210% hanteren van je maandelijkse hypotheeklast bruto wat je minimaal nodig hebt bij directe verwerking. Er onder dan verwerken ze de aflossing pas over 30 dagen. Daar kwam ik per ongeluk achter toen ik een kleiner bedrag afloste. Wij moeten rond de 3.000€ zitten om dit direct te laten verwerken.

   Verwijderen
  5. Bedankt voor de tip. Daar ga ik eens op letten. Maar volgens mij worden al onze aflossingen altijd met een vertraging van bijna een maand verwerkt. Ook de aflossing van €20.000. Sinds begin dit jaar hebben ze een nieuw rekeningnummer waarop we aflossingen moeten overmaken, dus misschien dat ze met deze nieuwe rekening ook een andere manier van afhandelen hebben.

   Verwijderen
  6. Dat is vreemd inderdaad met je aflossing van 20.000 euro. Op de website van de geldverstrekker staat:

   '*= Als de extra aflossing kleiner is dan 210% van de normale maandelijkse betaling wordt de maandtermijn na 30 dagen aangepast.'

   Ik kwam er achter via telefonisch contact toen ik navroeg waarom het zo lang duurde.

   Verwijderen
  7. Nou misschien wel, ik had 24 oktober afgelost en toen ging de aanpassing per 1 november in. Dit jaar op 25 januari afgelost via het nieuwe rekeningnummer en kreeg afgelopen week de aanpassing maar die gaat per 1 maart in. Daar baalde ik al van omdat ik hoopte per 1 feb. Dus ik moet ook even kijken hoe vertragend ze nu gaan werken. Volgende keer wil ik het halverwege de maand aflossen en dan zien wat ze doen.

   Verwijderen
  8. Doordat je (ruim) een maand te veel rente betaald, wordt de aflossing wel iets groter dan de aflossing die je gedaan hebt. Als je €1.200 aflost (tegen 5%), dan wordt er daadwerkelijk minstens €1.205 afgelost. Dus zo erg is de trage verwerking ook weer niet.

   Verwijderen
  9. Inmiddels is de eerste aflossing verwerkt. We hebben het dus wel naar de juiste rekening overgemaakt :-)

   Verwijderen
 2. Kijk, dan zijn jullie al goed op weg voor het doel van dit jaar. Een heerlijk gevoel! En het visualiseren van de (extra) aflossingen werkt ook motiverend, vinden wij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker op dreef zo dit jaar! 25% na een maandje op weg is toch lekker meegenomen alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed zeg! Al op een kwart terwijl we nog maar net in de tweede maand zitten! Succes verder, maar volgens mij gaat dat wel lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat supergoed! Echt heel knap dat jullie al zoveel hebben kunnen aflossen dit jaar. Als het in dat tempo doorgaat, komt het met dat doel helemaal goed. En dan is februari nog niet eens voorbij! Hier (Rabo) verwerken ze het overigens wel altijd direct, dat is wel fijn. Nadeel is dat je dan pas eigenlijk na een maand of 2 NIET aflossen weet wat je ermee opgeschoten bent, maar ach, dat neem ik wel voor lief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we op dit tempo door zouden blijven gaan, dan zijn we al over 4 jaar en 8 maanden van onze aflossingsvrije hypotheek af. Helaas gaat dat niet lukken en zullen we binnenkort weer wat minder snel gaan.

   Verwijderen