maandag 25 januari 2016

Risico opslag hypotheek

Toen wij in 2007 ons nieuwbouwhuis kochten, was de kredietcrisis nog niet veel meer dan een doemscenario waar wij als positief (of misschien gewoon naïef) denkenden niet heel veel verwachtingen van hadden. Dus wij financierden alles mee wat meegefinancierd kon worden, zoals bijvoorbeeld een overbruggingshypotheek. Hierdoor hoefden we tijdens de bouw van ons huis geen dubbele woonlasten te betalen. Door al die extra's zaten wij met onze hypotheek ruim boven de waarde van ons huis. maar het was 2007. Alles kon.

Doordat we meer dan 100% hypotheek hebben, betalen we waarschijnlijk extra rente in de vorm van een risico opslag. Ik zeg waarschijnlijk omdat ik in de papieren die we hebben van onze hypotheek nergens iets kan vinden over een eventuele risico opslag. De geschatte waarde van ons huis volgens de bank bedraagt per 1 januari 2016 €350.000. Ten opzichte van onze originele hypotheeksom van €367.000 betekent dat we een hypotheek hebben van 105% van de waarde van het huis.

Maar doordat we sinds 2011 fanatiek zijn gaan aflossen, hebben we nu nog een hypotheek €297.500. Dat betekent dat we nog maar een hypotheek hebben van 85% van de waarde van ons huis. Dus minder risico voor de bank en dus zouden we een lagere risico opslag kunnen krijgen. Nu zal de bank zelf nooit initiatief nemen om te melden dat de risico opslag komt te vervallen en om die reden heb ik onze hypotheekadviseur maar eens een mail gestuurd om te vragen of we een risico opslag betalen en indien dat het geval is, we inmiddels minder rente kunnen gaan betalen omdat deze risico opslag komt te vervallen of wordt verlaagd.

Gemiddeld bedroeg de risico opslag in 2008 0,37%, dus wanneer deze wordt verlaagd, zal onze rente waarschijnlijk maximaal 0,25% verlaagd worden. Voor onze spaarhypotheek scheelt dat helemaal niets, maar op onze aflossingsvrije hypotheek besparen we dan bijna €400. Op jaarbasis, dus €33 per maand. Bruto. Niet echt veel, maar alle beetjes zijn meegenomen en maken het makkelijker om onze hypotheek versneld af te lossen.

Nu eerst wachten op een reactie.

8 opmerkingen:

 1. 33 euro per maand is toch bijna 400 euro per jaar. Mooi meegenomen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede kans dat ze het enkel aanpassen bij rente-herziening, dat doen de meeste banken namelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kans is wel groot, maar dan is het wel handig om te weten hoeveel risico opslag we hebben en bij welke bedragen we omlaag gaan, zodat we daar enigszins rekening mee kunnen houden bij het bepalen van het tempo van aflossen.

   Verwijderen
  2. In principe kun je dat ook gewoon vinden op de website van je hypotheekverstrekker. Daar staat een overzicht met diverse rente-percentages, zoek het verschil tussen 100+ vs <90 en in principe heb je je risico-opslag

   Verwijderen
  3. Maar uiteraard handig om het alsnog even officieel te checken :)

   Verwijderen
 3. Aangezien de risico opslag de laatste jaren flink is toegenomen, is het dan nog niet helemaal duidelijk wat wij als risico opslag betalen. Maar wel een goede tip om een eerste inschatting te kunnen maken in afwachting op een reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mijn hypotheekverstrekker kan ik het online vinden, onze opslag is 0,4 procent. Hiervoor moeten we nog 15000 aflossen voordat we deze grens hebben bereikt. echter hebben we dat geld niet dus het zal nog minimaal 5-10 jaar duren voordat het zover is. OF de woningprijs moet omhoog gaan :) Het zure is, is dat we wanneer we in 2008 op 91% zaten en inmiddels op 100% van het geleende bedrag, doordat ons huis minder waard is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen