donderdag 3 maart 2016

Een maand lang bij mijn nieuwe werkgever

Inmiddels werk ik (ML) al weer ruim 1 maand voor mijn nieuwe werkgever en daarmee ben ik door de proefperiode heen en heb ik nu een vaste aanstelling. Tijd voor een verslag hoe ik mijn eerste maand bij mijn nieuwe werkgever heb ervaren.

Maar eerst nog even een stukje achtergrond. Ik heb namelijk ook nog een vaste aanstelling bij mijn oude werkgever waar ik per 1 februari 2016 een jaar "betaald" verlof heb opgenomen. Betaald tussen aanhalingstekens, want er wordt slechts 1/3 van mijn salaris betaald. Daarnaast loopt de lease auto compensatie regeling (doordat ik 5 jaar geleden mijn lease auto heb ingeleverd) gewoon door tijdens het verlof.

Doordat ik nu twee werkgevers heb, heb ik mijn oude werkgever gevraagd om geen loonheffing in te houden, om volgend jaar bij de belastingopgave geen grote bedragen te moeten betalen. Er werd in februari iets meer dan €800 overgemaakt door mijn oude werkgever en tot en met januari 2017 krijg ik dat in totaal 14 keer op mijn rekening gestort. Daarna zal ik waarschijnlijk besluiten niet meer terug te keren bij mijn oude werkgever en krijg ik nog 2 volle maandsalarissen + uitbetaling opgebouwde vakantiedagen (ik bouw namelijk ook 1/3 vakantiedagen op tijdens mijn verlof) als bonus dat ik niet meer terugkom.

Hoewel het werk bij beide werkgevers niet veel verschilt, zijn de verschillen tussen beide werkgevers enorm. Mijn oude werkgever had wereldwijd ruim 400.000 werknemers. De nieuwe werkgever heeft er ongeveer 40. Daardoor ben ik van een nummertje veranderd naar een persoon met een naam. Tijdens de lunch zit ik nu gewoon met de directeur aan tafel, terwijl ik de directeur bij mijn oude werkgever, waar ik ruim 18 jaar gewerkt heb, nooit heb ontmoet.

Ik moet wel heel erg wennen dat je heel veel zelf moet doen. Bij mijn oude werkgever zaten we met minstens 20 personen bij een klant, waardoor je altijd een collega om hulp kon vragen. Nu zit je alleen bij een klant en moet je dus alles zelf doen. Erg leerzaam. De nieuwe werkgever verwacht dat je 5% van je tijd besteed aan R&D (research & development), een duur woord voor "lekker spelen" met nieuwe technologiƫn, om zo je kennis te verbreden en te verdiepen. Ik heb dus meteen een klein groepje opgericht om aan een project te werken en heb de afgelopen maand al bijna meer geleerd dan in die 18 jaar bij mijn oude werkgever.

Kortom, ik heb het nog erg naar mijn zin, maar moet wel zeggen dat ik merk dat de werkdruk bij collega's wel erg hoog is en dat ik ook merk dat een aantal mensen wel wat frustraties hebben en ik hoop dat me dat toch een beetje bespaard blijft. Verder valt het me nog wel tegen om 4 x 9 uur te werken en ik denk dat ik dat na een jaartje wel ga aanpassen naar 4 x 8 uur.

15 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere constructie. Ik heb nog nooit gehoord dat zoiets kan. Verlof bij oude werkgever en dan nieuwe baan accepteren.
  Weet je oude werkgever dat je een nieuwe baan hebt?
  Succes met werken. Hoor wel vaker dat 4x9 pittig is, maar ook went.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bijzonder is het zeker, maar de oude werkgever is op de hoogte. Sterker nog, deze regeling is juist bedoeld om te stimuleren om naar een nieuwe werkgever te gaan. :-)

   Verwijderen
 2. Verlofregeling bij oude werkgever is vooral bedoeld om mensen vrijwillig ontslag te laten nemen. Ik heb al 2 keer eerder gebruik gemaakt van deze regeling en kwam toen telkens weer terug. Dit keer is het erg waarschijnlijk dat ik niet meer terugkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waarom ga je niet minder werken, gezien jullie elke maand geld overhouden zou dit toch makkelijk kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gezien wat jullie aan kinderopvang betalen ga ik er automatisch vanuit dat jullie kinderen veel op de opvang zitten, en dat lijkt mij helemaal niet goed voor kleine kinderen. Ik heb er ook onderzoeken over gelezen dat kinderen tot 3 jaar zich hierdoor minder goed emotioneel ontwikkelen. (hechtingsproblematiek) Ik heb zelf ook 3 kinderen en ik heb ervoor gekozen om 3 jaar ouderschapsverlof te nemen zodat ik veel thuis ben. Onze kinderen zijn nu 5 5 en 7

   Verwijderen
  2. Heel veel opvang lijkt mij ook niet goed, maar helemaal geen opvang lijkt me toch ook niet goed voor een kind. Ik denk dat onze kinderen minder dan gemiddeld op de opvang zitten en met 4 kinderen op de opvang en "maar" €1.150 aan kosten, vallen de kosten ook wel erg mee. De jongste 2 kinderen zitten anderhalve dag op de opvang en de oudste 2 zitten 1 middag op de BSO. De kinderen gaan met plezier naar de opvang.

   Wij vinden het ook wel belangrijk om beide in de arbeidsmarkt actief te blijven en onze kinderen mee te geven dat ouders moeten werken voor hun geld. Maar ik heb natuurlijk wel respect voor ouders die anders besluiten en er altijd voor hun kinderen te willen zijn!

   Verwijderen
  3. Bovenstaande reacties op Superkanjers was van ML. Ik ben VL, en ik MOET hier gewoon op reageren. Ik vind dit een heel vervelend en venijnig oordeel wat gebaseerd is op aannames terwijl je zelf veren in je kont steekt omdat je zoveel thuis bent bij de kinderen.
   Zoals gezegd, ML werkt op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en ik werk op woensdagmorgen, donderdag en vrijdag. Dat betekent dat de jongsten 1,5 dag naar het kdv gaan en de oudsten 1 middag naar de BSO. De schoolvakanties zijn ze thuis, dan hebben we geen opvang nodig.
   Ik ben zelf gecertificeerd draagconsulent en voor mijn opleiding heb ik me goed ingelezen over de hechtingstheorie van John Bowlby. En die theorie zorgt ervoor dat wij heel bewust kiezen voor een kdv voor 1,5 dag in de week. De theorie zorgt er ook voor dat wij bewust kiezen voor samen slapen, veel dragen in de draagdoek, niet laten huilen en lang borstvoeding geven. Ik vind het dus behoorlijk vervelend dat jij, Superkanjers, een oordeel geeft over het feit het niet goed is voor jonge kinderen dat zij (veel) op het kdv zitten.
   Laat elkaar geworden en geef geen oordeel.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had een hele reactie getypt en weer verwijderd. Veel over onze situatie geschreven. Toch maar weggehaald ivm privacy. Vervelend dat je je zo aangevallen voelt vl. Ik ben inderdaad tegen veel opvang, maar bij jullie vindt ik het een heel gezonde situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens betekent ouderschapsverlof niet oer direct dat je thuiszit, ik werk ook, maar minder dan normaal.

   Verwijderen
  2. Superkanjers, ik heb je reactie nog wel gelezen. Wat een nare situatie en wat fijn dat je ouderschapsverlof op kunt nemen. Dat wist ik allemaal niet. Als je de situatie uitlegt, dan komt het heel anders over. Je eerste reactie vind ik echt wat kort door de bocht. In ieder geval heeft jouw reactie en mijn reactie daarop veel discussie opgeleverd tussen ML en mij en dat is ook belangrijk. :-) Ik probeer later vandaag of vanavond nog even uitgebreid te reageren!

   Verwijderen
  3. Dank je wel. Ik wil ook geen ruzie met jullie, ik lees jullie blog graag al sinds enkele jaren, kortgeleden deze naam genomen.

   Verwijderen
  4. Nee, ik wil ook geen ruzie hoor :-) ML was gisteren wat boos op mij omdat ik zo fel had gereageerd ipv 'politiek correct'. Ik reageerde fel omdat ik jouw reactie niet prettig vond, maar ook omdat ik het wel interessant zou vinden om te zien wat een 'relletje' zou gaan doen op onze blog :-)
   Daarnaast was jouw opmerking precies de gevoelige snaar op dit moment bij ons thuis: wat moeten we doen, blijven werken of moet 1 van ons zich 'opofferen' om fulltime thuis te blijven, of moeten we op andere dagen gaan werken, of misschien moeten we wel minderen met werken. Zowel bij mij is dat een issue, als ook bij ML. Hij moet ook erg wennen aan het feit dat hij nu fulltime werkt (hij heeft een aantal jaren ook 3 dagen per week gewerkt, puur omdat we jonge kinderen hebben die hij ook graag wil opvoeden). Het is gewoon even een puzzel bij ons. En jij had meteen die snaar geraakt.
   Maar ik vind het wel gezellig als je bij ons blijft lezen hoor! :-)

   Verwijderen
 6. Zonder me in de discussie te willen mengen vind ik het knap dat jullie zoveel kunnen werken, en toch je kinderen maar 1,5dag op de opvang hoeft te hebben. Lijkt mij een ideale combinatie!
  Ik denk dat maximaal 2 dagen opvang prima is voor gemiddelde kinderen. (Natuurlijk altijd uitzonderingen, en kijken wat bij jouw kind past) Leuke speelmaatjes, goed voor sociale vaardigheden en als voorbereiding op school ook prima. Voor hele kleine baby's lijkt ik het wel wat heftig op reguliere opvang, maar dan zijn er vaak weer andere opties met ouderschapsverlof ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er bestaan ook gastouders.. ;) professionele opvang, maar kleinschalig en huiselijk!

   Verwijderen