zondag 6 maart 2016

Waarom zou je niet gaan aflossen?

Het verbaast me nog regelmatig dat er mensen zijn die een goed inkomen hebben en toch niet extra aflossen op hun hypotheek. Gisteren een verjaardag gehad met wat vrienden waarvan ik sommigen al bijna 30 jaar ken, en natuurlijk kon ik het niet laten om even het onderwerp hypotheek en aflossen ter sprake te brengen. Ik bleek de enige te zijn van het groepje vrienden die bewust versneld aan het aflossen was. De anderen hadden of een aflossingsvrije hypotheek, of een deel aflossingsvrij en een deel spaarhypotheek.

Eentje had zelfs nog een beleggingshypotheek met extreem hoge kosten, waarvoor hij enkele jaren geleden "zomaar" compensatie kreeg. Hij weet dat er bijna niets van zijn inleg overblijft, maar probeert er maar niet teveel aan te denken in de hoop dat het uiteindelijk mee zal vallen. Omdat hij ook twijfelde of hij wel genoeg pensioen zou hebben opgebouwd tegen de tijd dat hij met pensioen kan, had hij wel het plan om het huis voor die tijd volledig afgelost te hebben. En toch stelt hij het aflossen nog steeds uit. Waarom niet nu al beginnen denk ik dan.

Ik zag aan de blik in hun ogen wel dat ze aan het nadenken waren toen ik vertelde dat wij over een jaar of 8 toch wel van onze hypotheek af willen zijn, dus misschien gaan ze er nu toch eens serieus over nadenken om ook maar te gaan beginnen met aflossen. Waarom zou je ook niet gaan aflossen?

10 opmerkingen:

 1. Dat is in onze kennissenkring ook. Een bepaalde groep is hard op weg en over een aantal jaren klaar, maar er zijn in die groep ook mensen die nu zoiets hebben van, oh ja, zijn jullie allemaal al hard op weg? Ohhh. Tja, en langzaamaan komen de gebakken peren. Er valt dadelijk niets meer af te trekken, de lasten worden dan dus hoger bij een lager inkomen. Juist dat stel zei altijd, tja, we leven nu. Oké, dat kan, maar dan heb je straks ook je probleem als juist wij allemaal lastenvrij zijn.
  Nog een jaar of 15 en dan is het zover. Natuurlijk alles bij leven en welzijn, maar dan gaan we vanuit.
  In een andere vriendengroep zijn er zelfs al mensen klaar. Maar ook daar zijn er mensen die er niets mee doen.
  Ieder moet maar voor zichzelf kiezen, maar het niet aflossen heeft straks wel gevolgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel mensen weten niet dat ze kunnen aflossen, in mijn kennissenkring. Tzt gaan wij ook weer aflossen, voorlopig lukt dat financieel niet. Gelukkig al wel een begin gemaakt en voor ons 55ste zijn we hypotheekvrij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk niet dat veel mensen in onze omgeving weten dat we extra aflossen. Ik heb het er weleens met mijn broers over gehad en die zijn er absoluut niet mee bezig en willen dit ook niet. Mijn ouders vinden het helemaal geweldig. Met mijn ouders hebben we ook een soort ruilhandeltje. Als we iets opruimen laten we het altijd aan elkaar weten. Vaak kan de ander het gebruiken.
  Andere mensen met wie ik het erover had vinden dat je vooral in het 'nu' moet leven.
  Ik heb het er vooral online over op blogs :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we nooit waren verhuisd, waren we al hypotheekvrij geweest. Toch ben ik blij met de verhuizingen en dat we nu vrijstaand wonen. Al is het duurder.
   Als onze planning klopt ben ik 56 als we hypotheekvrij zijn.

   Verwijderen
 4. In onze kring zijn er ook niet veel die ermee bezig zijn. Wijzelf zijn ook nog niet zo lang bezig. Maar in dit tempo moet hypotheekvrij rond 50 jaar wel mogelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het goed is om het er over te hebben en dat je op zo'n avond mensen toch een beetje wakker schudt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omgeving is niet bezig met aflossen.
  Wijzelf hebben 3 jaar achter elkaar een klein bedrag afgelost. Als we 60 zijn is de spaarhypotheek klaar. Dan staat er nog 140000 aflossingsvrij. Die krijgen we zonder een erfenis niet zelf afgelost... Dus dat wordt of een nieuwe hypotheek tegen die tijd of t huis verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. weinig kopers met een goed inkomen in mn omgeving.. familie heeft geen enorm goed inkomen, dus lossen niets extra's af. wij pas sinds feb een hypotheek, wonen er nog neit eens, dus nu vliegt t geld eruit aan klussen en opknappen ;) op korte termijn willen we dus niet gaan aflossen, maar nog verder sparen voor een nieuwe keuken en als eerste de tuin nog aanpakken. pas als dan t spaarsaldo weer een beetje stabiel is gaan we extra aflossen (maar zijn t dus zeker wel van plan, mits inkomen zo blijft (of meer wordt)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. weinig kopers met een goed inkomen in mn omgeving.. familie heeft geen enorm goed inkomen, dus lossen niets extra's af. wij pas sinds feb een hypotheek, wonen er nog neit eens, dus nu vliegt t geld eruit aan klussen en opknappen ;) op korte termijn willen we dus niet gaan aflossen, maar nog verder sparen voor een nieuwe keuken en als eerste de tuin nog aanpakken. pas als dan t spaarsaldo weer een beetje stabiel is gaan we extra aflossen (maar zijn t dus zeker wel van plan, mits inkomen zo blijft (of meer wordt)

  BeantwoordenVerwijderen