dinsdag 8 maart 2016

Risicoklasse aanpassen, het resultaat

Al een aantal keren heb ik een blog geschreven over het verlagen van de risicoklasse waarin wij zijn ingedeeld en de daarbij behorende rente opslag. De opslag die we betalen, was niet duidelijk, maar na nog wat verder in de papier stapel te zijn gedoken, heb ik ergens de regel "in het rentepercentage begrepen topopslag: 0,1%" gevonden. Dat betekent dus dat we maximaal 0,1% omlaag kunnen gaan.

De vorige maand was ons toegezegd dat de bank akkoord was gegaan om onze risicoklasse aan te passen en dat we hierover na 1 maart nog een brief zouden ontvangen. We waren ingedeeld in risicoklasse 90% - 100%. We kregen eerder al te horen dat de verhouding restanthoofdsom vs executiewaarde met 82% niet genoeg was gewijzigd om in aanmerking te komen voor een verlaging van de risicoklasse. Erg vaag allemaal.

Vandaag kregen we dan de verlossende brief. We zijn nu ingedeeld in risicoklasse 75% - 90%. Een stapje lager dus. Daarnaast zijn we de volle 0,1% omlaag gegaan qua rentepercentages. We zitten nu op 4.9% voor onze spaarhypotheek en 5.0% voor onze aflossingsvrije hypotheek.

Deze 0,1% verlaging stelt natuurlijk weinig voor. Een bruto besparing van €24,38 per maand. Bovendien zullen we nu elke maand een paar euro's meer moeten inleggen in onze spaarhypotheek, waardoor de netto besparing minder dan €10 per maand is. En toch is het lekker. Heeft weinig moeite gekost en het voelt toch als een extra beloning voor al die extra aflossingen die we gedaan hebben. De extra inleg die we moeten betalen op onze spaarhypotheek, gaan we met een extra storting nog wel weer oplossen.

Inmiddels zitten we volgens de berekening van de bank op 79,5% en daarmee kunnen we dus al weer bijna naar een nog lager risicoklasse gaan. Maar dat zal, als de papieren kloppen, geen rentevoordeel meer opleveren.

2 opmerkingen:

  1. Momenteel zijn we bezig onze opslag van onze hypotheek te krijgen, bij ons gaat het om 0,5 procent. Duurt niet zo lang meer voor dat dit gerealiseerd wordt. Wel spannend omdat we nu wel heeeeeel erg zuinig moeten doen. We willen natuurlijk liever vandaag dan morgen van deze opslag af, scheelt best een boel geld elke maand opnieuw. 0,1 op een groot bedrag scheelt wel flink.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Momenteel zijn we bezig onze opslag van onze hypotheek te krijgen, bij ons gaat het om 0,5 procent. Duurt niet zo lang meer voor dat dit gerealiseerd wordt. Wel spannend omdat we nu wel heeeeeel erg zuinig moeten doen. We willen natuurlijk liever vandaag dan morgen van deze opslag af, scheelt best een boel geld elke maand opnieuw. 0,1 op een groot bedrag scheelt wel flink.

    BeantwoordenVerwijderen