dinsdag 15 maart 2016

Poetshulp

Sinds december 2015 hebben wij een poetshulp. We zaten er al wat langer over na te denken, maar we hebben toch de knoop doorgehakt. Dit ook in verband met de zwangerschap en het feit dat ML meer is gaan werken. Het is toch wel fijn dat ik nu niet met een dikke buik de badkamer hoef te poetsen.

De poetsmevrouw komt nu om de week op donderdag. Wij zijn dan allemaal aan het werk en op school en op het kinderdagverblijf. Op woensdagavond zorg ik ervoor dat alles is opgeruimd, dus aanrecht leeg e.d. zodat er alleen gepoetst hoeft te worden. Ze doet boven de badkamer en beneden de  woonkamer en de keuken.

Aanvankelijk hadden we bedacht dat ze beter boven alles kon doen, maar in de praktijk is het toch wat lastig omdat er toch veel speelgoed ligt op de kamers van de kinderen. Op woensdagmiddag willen ze nog wel eens bouwwerken van Kapla of Duplo maken die mogen blijven staan. Dan is het wel jammer dat je alles boven moet opruimen omdat er gepoetst moet worden.

Nu doet ze beneden alles grondig en ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel fijn vind dat de televisiekast (oftewel stofnest) grondig wordt gesopt en ook de krukjes en de stoelen van de eetkamer. Dat zijn allemaal dingen waar ik gewoonweg niet aan toe kom.

Elke avond na het eten doe ik wel een opruimronde en stofzuig ik alles, dus we kunnen het goed bijhouden. En daarom is het wel fijn dat er nog extra wordt gepoetst op de dingen waar ik niet aan toe kom.

En natuurlijk is het heerlijk om na je werk in een schoon huis te komen. Normaal lagen er nog allemaal kruimels van het ontbijt, maar dat is nu allemaal spik en span. Het in dienst nemen van een poetshulp zorgt ervoor dat ik wat rustiger ben en minder gejaagd, omdat ik weet dat ik niet van alles meer hoef. Ik heb meer tijd voor de kinderen en het gaat allemaal wat relaxter.

Wij betalen nu 30 euro per keer, dat is dus een tientje per uur. Maandelijks is dat 60 euro. Dat is toch zo'n 720 euro op jaarbasis. Dat is wel echt even slikken hoor. Ik heb besloten om het dit jaar wel vol te houden en dat we aan het eind van het jaar gaan bedenken of we ook in 2017 een poetshulp nodig hebben. Het is dan een kwestie van voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en bedenken hoe het anders zou kunnen. Misschien toch minder werken of juist een dagdeel meer kinderopvang zodat we dan zelf een middag vrij hebben waarin we kunnen poetsen. We zien het wel.


9 opmerkingen:

 1. Spotgoedkoop en weinig uren voor een groot gezin. Ik betaalde jaren terug al 15 euro per uur. Drie uren per week.
  Ik ben blij dat ik het zelf kan doen.

  Voor jullie is een poetshulp een uitkomst en als ze goed is, in de watten leggen. Goede poetshulpen zijn zeldzaam.
  Met de kerst en met de pasen en cadeautje is normaal. Wil je ze houden, ook doorbetalen in vakanties.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het fijn aanhouden. Kun je altijd nog bekijken volgend jaar. En vergeet niet dat je 13 x 30 euro moet tellen op jaarbasis. 52 weken / 2 = 26 x 30 = 780.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ook kan helpen zo'n uitgave voor jezelf wat minder "erg" te maken, is te bedenken dat de hulp waarschijnlijk erg blij is met haar werk en geld. Er zijn zoveel mensen die erg weinig te besteden hebben en zulke extraatjes heel goed kunnen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat tijd voor je kinderen en voor jezelf onbetaalbaar is. Als je deze tijd kunt 'kopen' door iedere maand €60,- uit te geven aan een poetshulp, dan lijkt me dit een goede deal! De poetshulp heb je aangenomen om rust in je hoofd te krijgen, ga je nu vooral niet druk maken over de €720,- (of €780,-) dat het je per jaar kost. Juist lekker genieten van je extra tijd, je zwangerschap en straks jullie kindje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het helemaal eens met Op naar een koophuis. Het is een investering in je persoonlijke gemoedrust en het leven bestaat uit meer dan alleen het huishouden. Als je het kunt betalen, dan zou ik het zeker aanhouden. In jouw huishouden lijkt het mij zeker geen overbodige luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet naar het geld kijken, maar naar wat het oplevert. Wij hebben nu ook een poetshulp. Heerlijk! Het helpt echt.
  Zelf lekkerder in je vel zitten/meer genieten door de poetshulp is het geld wel waard. (en die van ons is nog iets duurder zelfs..maar wel wit)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me zo fijn thuiskomen in een schoon huis!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heerlijk :) ik heb ook een hulp sinds juli vorig jaar omdat ik vaak 4/5 dagen als gastouder werk, ook vaak savonds en natuurlijk onze kids naar bed moet brengen en daarna nog t huis netjes moet maken voor de volgende dag werken, dus was heel t weekend kwijt aan t huishouden... helaas is zij wat duurder.. 13 euro per uur dus helaas een enorm bedrag, maar elk weekend niets met de kinderen kunnen doen vond ik ook geen optie meer ;)

  BeantwoordenVerwijderen