woensdag 2 maart 2016

Financien van januari

Het is ook weer tijd om te bespreken waar we ons geld aan hebben uitgegeven. Enerzijds omdat veel lezers van onze blog het interessant vinden om te zien waar het geld naar toe gaat, en anderzijds omdat ik het zelf ook wel prettig vind om te bekijken waar ons geld blijft.

Boodschappen
De afgelopen 3 jaar hebben we telkens een splitsing gemaakt van boodschappen (alleen eten en drinken) en huishoudelijke artikelen (paracetamol, wasmiddel e.d.) maar dit jaar hebben we dat allemaal op 1 hoop gegooid. Ik had geen zin meer om elk bonnetje apart in te vullen.
In januari hebben we een budget van €400,- maar we hebben €440,- uitgegeven.

Uit eten
€25,- gebudgetteerd, maar €5,- uitgegeven aan ontbijten bij Ikea. Dus geld over!

Cadeautjes
€60,- gebudgetteerd, en €50,- uitgegeven.

Kleding kinderen
€85,- gebudgetteerd, en €112,- uitgegeven. €27,- te veel dus. En dat te veel is gaan zitten in een spijkerbroek van Mexx en een shirt van Benetton voor DL1, die ze pas over 3 jaar aan kan. :-) Het waren onze laatste aankopen bij de V&D.

Huis en inrichting
Hier hebben we maandelijks €100,- ingepland. Dit omdat er twee keer per maand een poetsmevrouw komt (totaal €60,-) Die €40,- houden we dan dus over voor plantjes, kaarsjes of andere dingen die te maken hebben met ons huis en interieur. Deze maand maar €60,- uitgegeven.

Heffingen
Daar hadden we deze maand niets voor gepland, maar er werd in januari toch nog €98,- afgeschreven voor het Waterschap, nog van 2015. Helaas.

Tijdschriften en abonnementen
€100,- gebudgetteerd, en €52,- uitgegeven aan de bank en de bibliotheek.

Vervoer
Hier plannen we iedere maand wel een bedrag voor, maar in de praktijk houden we alle uitgaven voor onze auto's bij in een apart tabblad in onze excelsheet. Je zult dus hier geen kosten voor wegenbelasting of brandstof vinden. Wel hebben we deze maand €150,- uitgegeven voor contributie ANWB.

TV, internet en telefonie
Daar hebben we iedere maand €62,50 euro voor, maar deze maand €65,- uitgegeven.

Uitjes en vakanties
In totaal €33,- uitgegeven, €8,- meer dan begroot. We zijn gezellig met z'n allen naar de film Buurman en Buurman geweest.

Verzekeringen
Niets aan uitgegeven.

Kinderopvang
€1150,- geen bijzonderheden.

Hypotheek
Dit is inclusief levensverzekering: €1450,- bruto.

Extra aflossingen
Deze maand €2500,- afgelost.

Sport kinderen
Voor de Judobond kwam een rekening van €31,20 en die zagen we niet aankomen. Niet erg natuurlijk, maar wel rode cijfers deze maand.

Elektriciteit en water
€110,- uitgegeven aan het voorschot voor het energiebedrijf.

Persoonlijke verzorging
€25,- gebudgetteerd maar niets uitgegeven.

Onvoorziene uitgaven
€210,- gebudgetteerd maar niets uitgegeven.

Totaal
In januari 2016 hebben we €6504,- uitgegeven en dat is €99,- minder dan we vooraf hadden begroot.

Wil je ook een handige excelsheet waarin je al je uitgaves kunt bijhouden en maandelijks budgetten kunt instellen? Mail dan even naar watkosteengezin@gmail.com

8 opmerkingen:

 1. Natuurlijk weten jullie dit ook, maar wat een enorm bedrag aan kinderopvang. Krijgen jullie daar iets van terug? Is dat ook niet op te lossen op een andere manier? Misschien vreemde vragen van mij, maar voor jullie hakt dit bedrag er maandelijks toch behoorlijk in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad gaat er elke maand een flink bedrag naar de kinderopvang. Minder kinderopvang zou betekenen dat we minder moeten werken of dat we een andere oplossing voor de opvang moeten regelen. We hebben ooit wel eens met wat buren bedacht dat we 1 dag per week op de kinderen van de buren passen en dat zij dan 1 dag per week op onze kinderen passen. Maar daar is het nog nooit van gekomen.

   We krijgen gelukkig wel elke maand ruim €800 terug, dus uiteindelijk vallen de kosten nog redelijk mee. Als de kinderen allemaal van de opvang af zijn, zijn we die kosten ook kwijt aan duurdere sporten, schoolboeken, etc.

   Verwijderen
  2. Ik vind 1150 eigenlijk nog wel meevallen. Wij zijn bijna 1400 euro kwijt, 2 kinderen voor 2 dagen. Krijgen ook wel een flink bedrag terug (rond de 1000 euro).

   Verwijderen
  3. Omdat de teruggaaf kinderopvang afhankelijk is van wat je afneemt, budgetteer ik deze kosten altijd netto (kosten minus teruggaaf) en niet als inkomsten. Maar uiteindelijk komt het natuurlijk op hetzelfde neer!

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. Wij hebben dat ook een jaar gedaan. Vriendin op onze kinderen passen een dagje, en ik op die van haar. Ideaal en goedkoop.
   Maar voor 1150-800 euro kinderopvang is ook niet duur voor 4 kinderen.

   Verwijderen
 2. Hoe kun je nul euro aan verzekeringen hebben? Betaal je alles vooruit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle verzekeringen worden per kwartaal betaald, dus voor januari "toevallig" geen kosten. De zorgverzekering betalen we per jaar en hebben we in februari betaald.

   Verwijderen