woensdag 30 maart 2016

Verhuizen?

Het spookt al lang door ons hoofd en we hebben zelfs al een bezichtiging gedaan bij een huis dat hier in de buurt te koop staat. Verhuizen of verbouwen? We zien de huizenprijzen langzaam weer omhoog gaan en daarom is het nu wel een goede tijd om te kopen, voordat de grotere huizen boven ons budget zitten.

Met de aanstaande komst van onze vijfde wordt ons huis binnenkort wat aan de krappe kant, dus een (mogelijkheid voor een) extra slaapkamer en badkamer zou fijn zijn. Een grotere tuin zou ook wel erg prettig zijn, maar dat is vooral een wens van ML.

We hebben nu een mooi en groot huis op het oog waar we komende zaterdag tijdens de open huizendag een bezichtiging willen doen. Een statig herenhuis met een woonoppervlakte van 300m2 op een perceel van tuin 1500 vierkante meter en een grote schuur (handig voor als we als gezin te groot worden om nog met een tent op vakantie te kunnen gaan en een caravan moeten aanschaffen en stallen).

Hieronder probeer ik wat voor- en nadelen van hier blijven wonen en verhuizen op een rijtje te zetten. Vooral voor onszelf, maar misschien kunnen onze lezers ons verder helpen.

Blijven wonen
+ Geen extra kosten (verhuiskosten, notariskosten, verbouwingskosten)
+ Zeer kindvriendelijke woonwijk
+ Veel vriendjes en vriendinnen
+ Kinderen hoeven niet te wennen aan een nieuwe school
+ Goed geïsoleerd, lage stookkosten
+ Voortgezet onderwijs dicht bij huis
+ Weinig onderhoud aan het huis
- Kleine tuin, veel buren dicht bij en dus weinig privacy in de tuin.
- Geen goede plek voor een veranda / overdekt terras
- Ons nu nog vrije uitzicht gaat worden volgebouwd in de komende jaren.
- Geen hele goede school

Verhuizen
+ Huis met een rijke historie (bouwjaar 1928) en daardoor mooiere uitstraling
+ Houtkachel
+ Betere school
+ Erg ruime tuin
+ Vrij uitzicht vanuit de achtertuin
+ Veel privacy in de tuin
+ Mogelijkheid tot 6 slaapkamers
+ Mogelijkheid om een vrijstaande werkkamer in de tuin te plaatsen
+ Lagere hypotheeklasten door lagere rente (zonder boete)
- Slechte isolatie (enkel glas?), hoge stookkosten
- €50.000 duurder dan ons huidige huis
- Voortgezet onderwijs verder van huis
- Drukke niet-kindvriendelijke straat voor de deur
- Kinderen kunnen voorlopig niet alleen naar school fietsen


Nu ik dit allemaal zo schrijf, denk ik dat we eigenlijk nog helemaal zo gek niet wonen. Voor onszelf zou het andere huis wel meer te bieden hebben, maar voor de kinderen denk ik dat we voorlopig nog niet hoeven te verhuizen.

Met andere woorden, we moeten zaterdag eerst maar eens gaan kijken of het iets is. Het huis stond een half jaar geleden ook al eens te koop voor €60.000 meer, dus misschien valt het huis toch tegen als je het van binnen ziet / ervaart en valt het daarom moeilijk te verkopen.

6 opmerkingen:

 1. Wat een lastige beslissing. Ik kan me goed voorstellen dat je wilt verhuizen. Wij zijn anderhalf jaar geleden verhuisd vanwege de nieuwe baan van mijn man. Elke dag drie reizen is geen doen.
  We wilden sowieso al verhuizen omdat we in een erg gehorig huis woonden en ik daar niet zo goed tegen kon. Manlief en zoons hadden er niet zo'n last van.
  We wilden beslist een vrijstaand huis vanwege de rust. Dat is gelukt en het huis is groter dan we van tevoren in gedachten hadden. Het is 180 m2 en dat vind ik echt een geoot verschil met de 110 m2 van ons vorige huis. Voor ons hoefde het huis niet groter want wij zijn maar met zijn vieren. Wel vier volwassenen en het huis is geschikt voor meergeneratie wonen.
  Wij hebben een huis uit de jaren negentig. Goed geisoleerd, maar toch kouder dan een twee onder eenkapper. Dus de stookkosten zijn hoger. We hebben zonnepanelen geplaatst en dat scheelt weer.
  Wat ik me bij de keuze van jullie nieuwe huis afvraag is hoe je dat gaat doen. Zo'n groot huis, vijf kinderen, veel kosten en het nieuwe (maar ook oude) huis zal veel tijd en geld vragen. Sta je daar helemaal achter. Al klinkt het natuurlijk allemaal wel heel mooi.
  Is het een idee om te wachten tot de kleine er is en dan de beslissing te nemen of je wilt verhuizen en wanneer.
  Succes met je beslissing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drie uur reizen bedoelde ik. En dat was dan zonder al te lange files of slechte weersomstandigheden.

   Verwijderen
  2. O zeker twijfel ik (VL) heel erg of ik nu wel een beslissing moet nemen, zo met een dikke buik en rationeel denkvermogen wat vertroebeld wordt door zwangerschapshormonen. :-)
   In november hadden we een bezichtiging gedaan bij een ander huis, daar had ik duidelijk geen klik mee. Ik ben echt heel erg benieuwd of ik nu een klik heb met dit huis wat we zaterdag gaan bekijken. Die klik, dat gevoel, dat is toch wel erg belangrijk. Daarna kunnen we altijd nog de voors en tegens tegen elkaar afwegen.

   Verwijderen
 2. Kijken kan altijd. Maar als ik het zo lees is het voor jullie kinderen fijner om te blijven waar je bent.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ivm jullie kinderen zou ik blijven wonen waar jullie nu wonen :) kindvriendelijke omgeving vind ik heel belangrijk. Al begrijp ik dat van de tuin ook wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. grappig, wij willen juist kleiner gaan wonen. We wonen nu in een grote 7 kamer woning, maar met nog maar 2 kinderen in huis willen we naar een 5 kamer. W zijn ook aan het kijken naar beter openbaar vervoer. Dochter moet nu twee keer overstappen, bus, trein, bus om op school te komen. \ooit zijn we hier komen wonen vanwege de kinderen en nu willen we weer weer weg voor de kinderen. Tja zo gaat het in het leven he. Succes met het zoeken...of gewoon lekker blijven zitten waar je kinderen het liefst zijn.

  BeantwoordenVerwijderen