zondag 4 januari 2015

Ochtendstress

Morgen gaan we allemaal weer naar school en naar het werk, en ik lees op Facebook al heel veel berichten over vroeg opstaan en broodtrommels inpakken. Ik kwam een artikel tegen van www.moodkids.nl met de volgende 5 tips:
1. Check het weerbericht. Je kunt dan de spullen klaarleggen die je de volgende dag nodig hebt, zoals een paraplu of luchtige kleding.
2. Leg kleren klaar de avond van te voren.
3. Ga zelf op tijd naar bed. Je kunt zo makkelijker opstaan de volgende ochtend.
4. Plan lunch en tussendoortjes.
5. Maak het ontbijt de avond van te voren klaar.

Heel eerlijk? Ik vind deze tips wat onzinnig. Tip 1 en 2 gaan hand in hand. Ik check altijd (wat zeg ik, meerdere keren per dag, het weerbericht) en spullen zoals een paraplu liggen voor het grijpen. Kleding kan ik ook zo uit de kledingkast pakken, en gelukkig doen mijn kinderen nog niet zo moeilijk en vinden ze alles best wat ik ze aantrek.
Tip 3, tja, iedere ouder weet dat een avond vroeg naar bed niet per se leidt tot een flinke nacht van 9 uur onafgebroken slaap. :-) Het zal in januari nog best even doorbijten zijn om in het donker je bed uit te moeten, maar daarna wordt het allemaal weer beter en gaat het opstaan ook makkelijker. Daar hoef ik niet voor negen uur mijn bed in te duiken.
Tip 4 vind ik wel erg interessant. Ik wil zeker wat creatiever gaan worden met de broodtrommels. Ik doe ZL1 een groot plezier met een pakje Sultana in zijn tas, maar ik doe hem een nog groter plezier als ik een afwisselende broodtrommel voor hem klaar maak. Op Pinterest zie ik al heel veel ideeën voorbijkomen, en ik wil eigenlijk voor de verjaardag van de jongens dit jaar een broodtrommel met vakjes gaan aanschaffen bij Green Jump.
Tip 5 vind ik ook interessant, maar waarschijnlijk niet haalbaar. We ontbijten al jaren met twee bruine boterhammen, en de kinderen kiezen dan beleg uit. En dat kan hagelslag, appelstroop of pindakaas zijn, of weet ik wat. Bevalt ons prima, geen geknoei met pap of yoghurt. We hebben wel eens een tijd bedacht om in de ochtend te ontbijten met yoghurt met muesli, en dan als toetje in de avond fruit te eten, maar in de praktijk blijkt dat die yoghurt  's ochtends veel tijd kost en de kinderen willen gewoon een boterham, klaar. Misschien kunnen we het eens gaan veranderen als ze wat ouder zijn.

Hoe ziet verder jullie ochtendritueel eruit? Wij staan meestal rond 7 uur op, eerst brood smeren terwijl de ander de kinderen uit bed haalt. De kinderen ontbijten in pyjama. Heel handig, want stel dat ze eens een beker melk omgooien, dan hoeven we ze niet weer om te kleden. Na het ontbijt gaan de kinderen zich aankleden en mogen ze nog even op de i-Pad. Meestal moeten we ZL2 en DL helpen met aankleden. Vervolgens zelf snel lenzen indoen en dan allemaal tandenpoetsen en vervolgens vertrekken we rond tien over acht naar school, met de fiets. ZL1 fietst zelf. Vaak kunnen we het zo regelen dat niet altijd de jongsten mee hoeven naar school, 1 van ons blijft dan thuis en ruimt de ontbijtboel op. Op woensdag en donderdagmorgen gaan de jongsten naar het kinderdagverblijf, en dan zitten we iets voor achten al op de fiets.

Het zou overigens wel fijn zijn als het straks lente is. Ten eerste omdat het opstaan dan wat makkelijker gaat, maar ten tweede omdat ik die handschoenen, mutsen en sjaals iedere keer wel zat ben. :-)

Nou, fijne werkdag en fijne schooldag voor iedereen die morgen weer moet!

5 opmerkingen:

 1. Tja, handschoenen, mutsen en sjaals, een heel werk! Maar staat toch geweldig bij al die lieve toetjes? Geniet ervan !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kleding leg ik juist wel klaar, dan hoef ik er smorgens niet over na te denken. voor dochter leg ik het ook klaar, zij is vaak tussen 6 en 7 wakker, mag dan pas naar beneden als ze aangekleed is (beneden aankleden is teveel prikkels is strijd.en dit werkt super!) ontbijt klaarzetten kan bij ons ook niet, wat dochter eet, wisselt, zoontje ook, en ik eet brinta.. moet t elke ochtend alleen doen (lijkt me zo heerlijk als man zou helpen..jaloers alhoewel.. nu alles op mijn manier :p uitproberen wat t beste werkt en gewoon doen..) man is om 6.45 de deur uit.. ( of eerder). ontbijten doen we op de bank (rest van maaltijden alles aan tafel) als dochter vroeg beneden is staat de tv aan (anders probeer ik m uit te laten). soms is er al een opvangkindje (7u) en anders pas later of helemaal niet (elke dag is anders hier ). 8u jassen en schoenen aan, dochter bril en pleister op, 8.15 de deur uit. school is dichtbij, maar t gaat niet zo hard haha zo zijn we altijd op tijd. meestal loopt de buurvrouw met haar zoon mee :)

  qua broodtrommel.. dochter gaat 1x per week naar de overblijf, dat is op het kdv tegenover school. hier krijgen ze een boterham, beleg en drinken enz. dus hoeft ze niets voor mee. voor de ochtenden MOETEN ze fruit (of groente, iig gezond) mee. dochter lust niet veel, dus altijd appel of komkommer, mits ik het beide in huis heb mag ze kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik nog maar even extra ga genieten zo lang Tobias niet naar school hoeft :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dek altijd de avond van te voren al de tafel. 's Morgens hoef ik dan alleen nog het broodbeleg en drank uit de koelkast te pakken. Hup water koken en helemaal klaar.
  Dan maak ik de lunchtrommels klaar voor de kids. Tussentijds komen zij aangekleed naar beneden. Ik stop de trommels en drinken in hun tas. Zij vertrekken weer naar boven om de tanden te poetsen.
  Zoals gisteravond tijdens de nachtronde met de hond, toen kwamen wij erachter dat het erg glad was op straat. Dan roep ik de kinderen eerder zodat ze voorzichtiger zijn met fietsen en toch op tijd op school zijn.
  Het is allemaal een kwestie van planning en inderdaad valt dat in het begin even niet mee. pfff weer vroeg uit de veren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb in de vakantie gewoon gewerkt.. enige verschil was dat dochter kon luieren ipv gelijk aankleden (en dus aankleeddrama als ze wel moest aankleden.. maar goed, ze mag ook een x luieren).. maar ovor mij was het niet echt wennen dus.. :p meer voor de kids, maar t viel mee :)

  BeantwoordenVerwijderen