vrijdag 9 januari 2015

Wat is er van onze goede voornemens terecht gekomen in 2014?

Op 28 december 2013 schreef ik deze blog over onze goede voornemens voor 2014. Wat is ervan terecht gekomen?

1. Aflossen.
Yes, gelukt!

2. Besparen op energie
Ook dat is ons goed gelukt, en in april 2014 hebben we de overstap gemaakt naar Greenchoice. We hadden natuurlijk wel geluk met de zachte winter, maar toch hebben we de temperatuur in huis laag weten te houden en hebben we de meterstanden dagelijks bijgehouden.

3. Bijhouden van de spreadsheet
Ook dat is ons gelukt, al hebben we niet telkens een update geplaatst op onze blog. Deze maand willen we nog wel graag het jaaroverzicht van 2014 erop zetten en ook weer willen we aan het eind van de maand een overzicht geven van onze uitgaves.

4. Biologisch vlees kopen
Ook dat is ons goed gelukt, al hebben we niet alles biologisch gegeten. Dat heeft dan te maken met de houdbaarheidsdatum. We hebben in ieder geval geen kiloknallers gekocht.

5. Brood bakken
Ook dat is tot juni heel goed gegaan. Elke maandag bakte ik een brood. ZL1 had altijd van 16:00 uur tot 18:00 uur zwemles, en daarna gingen we lekker zelfgebakken brood eten. In juni was ik zwanger, en toen is de klad erin gekomen. Ik kon de geur echt niet meer verdragen van versgebakken brood, how weird. Maar voor komende zondag staat er weer een brood op het programma!

6. Spreiden van Sinterklaascadeautjes
Dat is ons niet gelukt. Achteraf gezien hebben we het juist wel goed gedaan, door eerst een goede lijst te maken wat we per kind gaan kopen en te zorgen dat we dat wat goedkoop gingen aanschaffen. Ook omdat we dit jaar Sinterklaas met ons vijven thuis hebben gevierd, hebben we niet bizar veel kosten gehad aan Sinterklaas.

7. Wasbare billendoekjes
Die zijn echt helemaal een hit!! Ik heb alleen in de zomervakantie een pak wegwerpdoekjes gekocht, dus dit is wel een grote besparing voor ons, beter voor het milieu en beter voor de billen!

8. Thuiskapper
Hebben we nog steeds niet gevonden. We zijn erg tevreden over een 'gewone'  kapper in het centrum van ons dorp. Niet heel idioot duur (kinderen knippen is 16 euro) dus we gaan nog niet over op een thuiskapper.

9. Budget persoonlijke verzorging
Daar zijn we in 2014 mee gestart. We hebben 360 euro begroot (dus 30 euro per maand) en 148 euro uitgegeven. Dit is dan alleen voor de kapper, voor VL en de kinderen. (ML is kaal, haha!)

10. Opruimen
Daar hebben we best een goede start meegemaakt. We hebben veel spullen verkocht via Marktplaats, maar toch is de zolder en de garage nog niet helemaal goed opgeruimd.

11. Ramen wassen
En om heel eerlijk te zijn: nee, ook dit jaar hebben we de ramen niet aan de binnenkant gewassen. Of....eind december heb ik een elektrische armentrekker/zeem of-hoe-je-het-noemen-wil gekocht van het merk Karcher. We zijn er erg tevreden over en we hebben de 3 deuren aan de achterkant van het huis wel netjes schoongemaakt. Ideaal ding, en straks in mijn zwangerschapsverlof lekker de ramen lappen!

12. Zwemmen
Hoera, ZL1 heeft z'n diploma A gehaald en gaat binnenkort op voor z'n B diploma. Waarschijnlijk doet hij dan nog C erachter aan. Voor diploma C zullen we dan nog wat extra moeten betalen, want dat zat niet in het A en B pakket.

13. Hamsteren
Dat is dit jaar heel goed gegaan! We hebben we producten op voorraad gekocht en op een gegeven moment hoefden we maar weinig bij te kopen op het gebied van tandpasta, wasmiddel en afwasmiddel. Wel zijn we kritischer geworden: we kopen veel verzorgingsproducten nu bij de natuurwinkel ipv het Kruidvat. Dus dat is an sick wel duurder geworden.

14. New York
Nou, daar is geen cent voor in de spaarpot gekomen.

15. Koken
Ik heb het boek nog steeds niet geleend of gelezen, maar toch hebben we bijna geen pakjes en zakjes gebruikt, dankzij mijn keukenprins.

16. Afval
Ons doel van maximaal 500 kilo hebben we gehaald: in 2014 hadden we 360 kilo afval!!

Dus, al samenvattend: in 2015 moeten we dan toch echt meer gaan opruimen, ramen wassen en sparen voor een vakantie!

2 opmerkingen:

  1. Resumé heb je het dan toch uitstekend gedaan. Maar die ramen moet je toch eens wassen. ;-) Eén morgen en je bent klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt als een goed eindresultaat! Ook wij waren op zoek naar biologisch of in ieder geval naar scharrelvlees. Na lang dubben hebben wij eind oktober onze eerste bestelling bij OKVlees.nl geplaatst. Werd keurig diepvries verpakt aangeleverd met TPG Post. En tsjonge, wat een kwaliteitsverschil zeg, als je kiloknallers gewend bent. De prijs is goed te doen. Oja, ik heb geen aandelen bij deze toko :-)

    BeantwoordenVerwijderen