donderdag 9 januari 2020

Onze wensen voor een nieuwbouwhuis

Wanneer we straks een kavel toegewezen krijgen, moeten we natuurlijk zorgen voor een huis op dat kavel. Er zijn verschillende manieren om dat te realiseren. Je kan natuurlijk zelf een huis gaan bouwen, een huis door een architect laten ontwerpen en zelf een aannemer zoeken die dat huis voor je wil bouwen, of je kiest voor een huis uit een catalogus. Allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Aangezien zelf bouwen geen optie voor ons is beperken we ons toch het zoeken van een architect/aannemers en een bouwbedrijf dat een huis kan bouwen aan de hand van een catalogus. Laten we eerst even de voor- en nadelen op een rijtje zetten:

Zelf een architect + aannemer zoeken
Voordelen Nadelen
Volledige vrijheid in het uiterlijk van het huis (al moet je uiteraard wel rekening houden met het kavelpaspoort) Vaak komen er nog een hoop onverwachte kosten bij
Huis is helemaal naar eigen wens in te delen. Duur
Een unieke woning Veel werk en veel overleg momenten waarbij veel keuzes gemaakt moeten worden

Catalogus woning
VoordelenNadelen
Minder keuzes, dus minder nadenken over wat je wilEen huis uit een boekje waardoor je veel (bijna) dezelfde woning ziet
Meer kubieke meters voor minder geldMeerwerk is vaak erg duur of slechts beperkt mogelijk
Sneller bouwenMinder vrijheid om alles naar eigen wens in te delen

Morgen gaan we naar een bouwbedrijf met catalogus woningen om te kijken wat het laten bouwen van een huis naar onze wensen gaat kosten. De modelwoningen van deze bouwer hebben we een aantal weken geleden als eens bezocht en we waren wel onder de indruk van de grootte, de ruimte en de kwaliteit.

De afgelopen weken veel nagedacht over de wensen waaraan een nieuw huis moet voldoen en we zijn tot het volgende lijstje gekomen:

 • minimaal 6 slaapkamers (liefst 1 extra zodat we ook een logeerkamer hebben)
 • minimaal 2 badkamers
 • eventueel een (extra) losse toilet op de eerste verdieping
 • werkkamer
 • speelkamer
 • werkkamer en speelkamer liefst niet te dicht bij elkaar ivm geluidsoverlast
 • een grote bijkeuken of een ge├»soleerde ruime berging
 • een woonkamer en grote keuken die van elkaar gescheiden zijn door middel van een staal/glazen wand/deur.
 • grotere hal
 • rookkanaal
Dit zijn natuurlijk alleen nog maar de basis wensen. Over de details hebben we nog niet heel veel nagedacht, maar dat gaan we wel doen als we een kavel krijgen. 

9 opmerkingen:

 1. Ik weet natuurlijk niet waar jullie wonen, maar het loont zich zeer om ook eens te kijken naar bedrijven in Duitsland die catalogus woningen kunnen bouwen. Die bedrijven bouwen vaak ook woningen in Nederland voor veel minder geld dan bedrijven hier. En hebben service en degelijkheid altijd hoog in het vaandel staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben alleen wel bang, dat je wensenlijstje niet realistisch is voor jullie budget. Een standaard cataloguswoning met 3 slaapkamers zit al gauw op een vanafprijs rond de 2,5 a 3 ton. Dan komen de meerwerkkosten er nog bij. Keuken,badkamer, aankleding, tuin en bestrating niet te vergeten. Je zit zo op 50 duizend extra. En dan mag je hopen dat het stuk grond wat je hebt gekocht goed is en geen grote stenen, verontreiniging oid heeft want dat kost allemaal extra geld. Wij wilden jaren geleden ook een woning laten bouwen, er kwamen zoveel extra kosten bij kijken dat we er vanaf hebben gezien.
   Ik hoop voor jullie dat het allemaal meevalt en dat jullie wensenlijstje werkelijkheid mag worden.

   Verwijderen
  2. We hebben nog niet echt in Duitsland gekeken. Over het algemeen vind ik de huizen die door Duitse aannemers gebouwd zijn ook minder mooi. Maar kwaliteit is wel heel goed! Toch nog maar even kijken nog.

   Wensenlijstje is ook meer een startpunt. Meestal begint het met een hoop wensen en moet je uiteindelijk toch gaan schrappen om het betaalbaar te houden.

   Ik zal ook nog wel een keer een blog schrijven waar we qua financiering allemaal rekening mee moeten houden en welke bedragen we daar allemaal voor reserveren. Die €50.000 halen we wel met alle extra kosten die er nog bij komen.

   Verwijderen
 2. Heftig wensenlijstje. Ik kan me niet voorstellen dat dit te realiseren is in een nieuwbouwhuis. Misschien een combi maken van logeerkamer/werkkamer? Je kunt ook nog denken aan een soort 'tuinhuisje' om in te werken of spelen. Zulke dingen heb ik wel gezien in onze huizenzoektocht. Ook wel mensen met een heel klein huis, die een geïsoleerde 'pipowagen' in de tuin hadden staan als logeerkamer. Supergaaf voor je eigen kinderen ook, natuurlijk.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een leuk idee inderdaad. Maar de wensen lijken allemaal wel in een huis te verwerken, dus voorlopig hoeven we nog niet op zoek naar een pipowagen. We moeten alleen duimen dat het allemaal doorgaat qua kavel. Ik begin toch wel aardig zenuwachtig te worden inmiddels.

   Verwijderen
 3. Met jullie wensen lijstje moet het wel een flinke kavel zijn. De kavels die hier in de omgeving beschikbaar zijn (Amsterdam eo) zijn niet zo groot wel duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kavel dat we op het oog hebben is 1200m2. Dat moet wel gaan passen. Maar hoe groot is de kans dat we het kavel ook toegewezen krijgen ... erg spannend allemaal!

   Verwijderen
 4. Hier in het noorden moet het wel lukken, denk ik. Je hebt er geen garage bij staan. Die ruimte kun je gebruiken voor een bijkeuken en werkkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben nu een offerte voor een huis met 8 slaapkamers opgevraagd. Dan houden we de berging vrij voor alle fietsen die we hebben. 1 vd slaapkamers kan dan een werkkamer worden. En 1 kamer kan dan de gameroom worden. De rest vd slaapkamers zijn dan om in te slapen. Eventueel kan er op de begane grond ook nog een speel/werkkamer komen.

   Verwijderen