dinsdag 7 januari 2020

Gesprek bij de bank over nieuwe hypotheek

Vandaag hadden we weer eens een gesprek bij onze bank. Dit gesprek hadden we aangevraagd in verband met onze plannen om eventueel te verhuizen naar een iets ruimer huis voor ons gezin. We wilden graag weten hoeveel geld we zouden kunnen lenen om ons zo beter te kunnen oriĆ«nteren op het huis dat we willen laten bouwen. Komende vrijdag hebben we namelijk een gesprek bij een bouwbedrijf.

We hadden online al wat uit zitten rekenen en als ML fulltime zou gaan werken, kwamen we uit op een maximale hypotheek van €480.000. Met een overwaarde van €130.000 op ons huidige huis en aanschafwaarde van de grond van €190.000, zouden we dan nog €420.000 voor het huis overhouden, maar omdat er ook nog allerlei leges betaald moeten worden en een keuken, een tuin, een vloer, afgewerkte muren, badkamer, etc in en rond het huis geplaatst moeten worden, zou het allemaal wel vrij krap worden.

Gelukkig bleken we met de interne rekentool van de bank meer te kunnen lenen. Deze man kwam met een maximale hypotheek bedrag van €554.000 bij een hypotheekrente van 2.0% en een maximaal bedrag van €588.000 bij een hypotheekrente van 1.6%. De werkelijke rente zal hier ergens tussenin liggen, maar een bedrag van €550.000 zou moeten lukken. Dat is toch €70.000 meer dan we zelf hadden berekend en dan hoeft ML niet eens fulltime te gaan werken.

In dat geval zouden we ons huis in ieder geval iets verder kunnen aankleden en kunnen we ook nog wat extra stopcontacten, afwerking, etc kunnen betalen. Dat is toch een prettige gedachte en scheelt weer wat hoofdbrekers.

Dan blijft nu nog de puzzel over hoe we alles gaan plannen zodat we niet hoeven te verhuizen naar een tijdelijke woning, terwijl voor de overbruggingshypotheek de bank wel als eis heeft dat de woning te koop staat. De kans bestaat dat de woning snel verkocht wordt en dan willen de kopers natuurlijk niet een jaar wachten tot ze de sleutel krijgen.

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat het meeviel. Trouwens, om een overbruggingshypotheek te krijgen moet je wel ook een flinke hoeveelheid spaargeld hebben staan zodat je kunt laten zien dat je de mogelijkheid hebt om maandenlang de dubbele lasten kunt dragen.

  Je zult ervan versteld staan hoeveel mensen het helemaal niet erg vinden om een half jaar of langer op hun woning te wachten! Vaak moeten mensen zelf hun huis ook nog te koop zetten.. Sommige mensen willen een huis zo graag dat ze bereid zijn te wachten. Wij konden zelf de datum aangeven bij de verkoop van ons huis, kopers vonden alles best!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, misschien dat we dan het extra aflossen helemaal moeten gaan stopzetten zodra we zeker zijn van een kavel.

   Een half jaar wachten zal nog wel gaan, maar als we het huis nu te koop zetten terwijl we volgend jaar april/mei ergens gaan verhuizen lijkt me wel een flink lange periode. Ik ben benieuwd wat een bouwer nodig heeft voor ze kunnen beginnen met de voorbereidingen van de bouw. Moeten we het kavel al in bezit hebben (lijkt mij wel), of kan een bouwbedrijf ook al beginnen als we alleen een optie op een kavel hebben? We kunnen de optie op het kavel namelijk wel verlengen en zo de periode tussen betalen van het kavel en oplevering van het huis verkleinen. Vrijdag gesprek met een bouwbedrijf, dus dan maar eens kijken hoe dat precies werkt.

   Verwijderen