zaterdag 28 december 2013

Goede voornemens

Gisteren had ik al beloofd om een blog te schrijven met daarin onze goede voornemens voor 2014. Hier volgen er al een paar. Waarschijnlijk komen er nog wel meer goede voornemens bij de komende dagen.

1. Aflossen.
We willen in 2014 een bedrag van 11.350 euro gaan aflossen. We hebben een groot gedeelte al bij elkaar gespaard de laatste maanden van dit jaar, en de rest zullen we in 2014 moeten gaan verzamelen. ML zal hier vast de komende dagen nog wel een blog plaatsen met alle details.

2. Besparen op energie
Dit jaar zijn we goed gestart, maar we hebben een behoorlijk domme overstap gemaakt na de koude wintermaanden. Daarom willen we in 2014 nog meer een vinger aan de pols houden betreffende ons energieverbruik. Dat doen we door dagelijks de meterstanden te noteren in een app op onze I-Pad.

3. Bijhouden van de spreadsheet
Dat spreekt voor zich, we zijn daar het afgelopen jaar al mee bezig geweest en daar gaan we ook mee door.

4. Al het vlees dat we eten kopen we zoveel mogelijk biologisch.
Dat betekent: de wekelijkse boodschappen halen we alleen nog maar biologisch vlees, als dat in de winkel ligt.

5. We bakken minimaal 1 keer per week een brood.
Dat zullen we zoveel mogelijk in het weekend gaan doen. Als we een druk weekend hebben en weinig thuis zijn of op vakantie zijn, dan vervalt dat.

6. Spreiden van Sinterklaascadeautjes.
We willen door het jaar heen Sinterklaascadeautjes gaan verzamelen, en niet alles in de maand november moeten kopen. We hebben het budget 'Cadeautjes' dan ook flink verhoogd voor 2014. De nieuwe spreadsheet zullen we jullie morgen laten zien.

7. Wasbare billendoekjes.
We kopen geen wegwerpbillendoekjes meer, alleen voor als we een dagje weg gaan of voor op vakantie. We gebruiken zoveel mogelijk Cheeky Wipes.

8. Thuiskapper.
In 2014 gaan we een thuiskapper zoeken.

9. Budget persoonlijke verzorging
Dit heeft te maken met punt 8. Persoonlijke verzorging, zoals de kapper en eventueel schoonheidsspecialist of pedicure gaan van het budget persoonlijke verzorging af.

10. Opruimen.
In 2014 willen we de garage en de zolder drastisch opruimen en heel veel weggooien.

11. Ramen wassen.
Voor de buitenkant hebben we een glazenwasser, maar voor de binnenkant niet. We willen nu twee keer per jaar de binnenkant van alle ramen wassen. (in plaats van eens in de twee jaar ofzo)

12. Zwemmen
ZL1 gaat in februari op zwemles. Hij volgt 1 keer per week een les van 2 uur. Het zwembad geeft aan dat de meeste kinderen dan na 5 maanden hun A-diploma halen. Zo niet, dan mogen ze net zo lang zwemles volgen, tot ze hun diploma hebben. We betalen dus een vast bedrag.

13. Hamsteren
Eergisteren schreef ik al een blog waarin ik vertel dat ik op veel producten nu een datum schrijf. Zo kan ik zien hoe lang ik met een product doe. Dat wil in in 2014 ook gaan volhouden. Daarbij wil ik ook veel producten groot gaan inkopen. Als straks de Hamsterweken bij de AH zijn, wil ik bijvoorbeeld voor het hele jaar afwasmiddel gaan inslaan.

14. New York
In 2017 zijn ML en ik 10 jaar samen. Ik wil nu gaan sparen om dan zo'n vijf dagen naar New York te gaan. Daar moet dan ook een mooie spaarpot voor komen. Maar eens iets op gaan verzinnen.

15. Koken
Ik wil uit de bibliotheek het boek 'Koken zonder pakjes en zakjes' lenen. In 2014 wil ik niet of amper nog met kant-klare pakjes en zakjes koken.

16. Afval
In 2014 produceren we maximaal 500 kilo aan afval, groene en grijze container samen gerekend.

Zo, een hele lijst! Er zal vast nog wel meer bijkomen, en dan zullen we dat gaan toevoegen aan deze lijst.

Nu ga ik mijn brood in de oven schuiven, zodat dat morgen lekker vers is. De broodbakcursus heeft goed geholpen, het broodbakken gaat me nu heel goed af.


17 opmerkingen:

 1. Dat is een flinke waslijst! Maar de meeste voornemens lijken mij prima haalbaar, goed dat je ze op een rijtje zet. Dat motiveerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het vrij ambitieus om het diploma te willen halen tussen februari en begin juli. Voor het eerste diploma staan zo'n 50 zwem uren. Dat B diploma is dan in een paar weken gepiept en het c diploma kan lang duren, maar soms ook snel gaan.
  Gemiddeld doen kinderen 1 (grote krachtige kinderen 6-7 jaar bij aanvang) tot 1,5 jaar over A+B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willemien,

   Het zwemlesconcept is hier als volgt: 1 keer per week is er een les van 2 uur, met daarin een korte pauze. Het zwembad zegt dat de kinderen dan na 5 maanden hun A diploma halen. Als dat niet zo is, dan mogen ze zwemles blijven volgen net zo lang tot ze hun A en B diploma hebben gehaald. We betalen dus een vast bedrag van ongeveer 800 euro en de algemene verwachting is dus wel dat ze in 2014 hun zwemdiploma halen.

   Ambitieus, ik weet het. :-) Maar goed, we zullen wel zien. Mocht ZL1 niet zo'n zwemtalent zijn, dan kost het ons dus niets extra's.

   Verwijderen
  2. 2 uur zwemmen is best heel lang. Dat zou mijn dochter toen 4 en vier dagen en al redelijk zelf kunnen drijven niet volgehouden hebben. Ik was erg blij met 2x een half uur per week in het begin. De lessen werden later 1 uur en dan zie je na ongeveer 3 kwartier de eerste kinderen instorten moe, koud, klappertanden en soms huilen. Twee uur intensief zwemmen is veel. Maar misschien red ie het, dat zou fijn zijn natuurlijk. Ik zag het gewoon als sport en ben 3 jaar 1 tot 3x per week naar het zwembad geweest. C heeft extreem lang geduurd doordat het andere zwembad een verkeerde zwemslag heeft aangeleerd en afleren kost veel meer tijd.
   Ik zie overigens wel het verschil tussen de verschillende zwemscholen hier in de regio bij ons werd er echt gehamerd op techniek maar ook op toepassing en dat diploma moet je echt halen. Bij de eerste les in het andere bad vroeg ik me echt af hoe die andere kinderen hun B diploma gehaald konden hebben zo slecht zwommen ze. Dan maar wat meer geld kwijt maar mijn dochter kan tenminste echt veilig zwemmen, sommig van haar vriendinnen die ook abc hebben durf ik niet alleen los te laten in een zwembad, laat staan een zwemparadijs.

   Verwijderen
 3. Ook ik ben het met Willemien eens, ik weet niet of het realistisch is .
  Onze vier kinderen deden 1 jaar over twee diploma's
  Het A diploma duurde 10 maanden en daarna het b diploma wat in een paar weken werd gehaald.
  Alleen onze middelste zoon haalde in 1 jaar drie diploma's ( A B en C)
  Wens je veel succes met het zwemmen en al je voornemens.
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze zoons deden allebei anderhalf jaar over het A diploma. En toen vonden we het wel genoeg met zwemmen.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke voornemens hoor!!

  Neem voor punt 10 marktplaats, dan heb je 2 vliegen in een klap:)

  en kijk voor punt 15 eens op http://mediabank.thegreenery.com/nl/recipes
  Deze recepten zijn van de groenteveiling en gaan vooral over groente i.p.v. gesponsorde honigpakjes.
  Voor de dagelijkse recepten vind ik de AH site ideaal. Je kan dan bijvb de groente die dat moment in de aanbieding is, intikken en je krijgt veel verschillende recepten te zien. In de bovenbalk kies ik ook altijd voor "menu gang " en "snelheid" .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oja, bij de bovenste link wel rechtsboven in de hoek klikken, anders zie je alleen een pagina met aardappelrecepten.

   Verwijderen
  2. wat leuk! mijn man werkt bij de greenery (leuk, elke maand voor 12 euro bruto een groente/fruitpakket :D) maar deze site kende ik nog niet. bedankt!!

   Verwijderen
 6. Dat zou mooi zijn als jullie dat kunnen aflossen komend jaar.
  Wat ik zelf doe voor cadeautjes en verjaar-/feestdagen is p/maand een bepaald bedrag naar de spaarrekening zetten en dan kan ik als het zover is daar alles van doen. En als het in de uitverkoop is haal ik het ook wel eens van het boodschappenbudget. Het boodschappenbudget is bij mij ook voor persoonlijke verzorging, knutselspul, luiers, schoonmaakartikelen e.d. En zo hoef ik niet in november bang te zijn dat ik geen geld heb voor Sinterklaas. Meestal koop ik in deze maand niet eens wat want dan heb ik het allang in huis.
  En hier heb ik ook het voornemen om gezonder te koken, kook al heel veel zonder pakjes en zakjes maar als ik het druk heb gehad neigen we ook wel eens naar de afhaal. En dat wil ik heel erg verminderen ook omdat ik net als jij, vl, meer moet/mag gaan werken het komende halfjaar. En dan pas na vijven thuis kom en dan vrij moe ben, maar het moet. Dus we gaan ervoor en op donderdagavond al een menu klaarmaken voor de boodschappen op vrijdag. Het zal puzzelen worden maar het gaat me lukken!!!

  En wat zwemles betreft ik heb geen idee of jullie duur uit zijn of niet. Ik vind het wel vrij zwaar voor zulke jonge kinderen, zulke lange lessen. Ik hoop voor hem dat hij het allemaal wat volhoudt. Hier heb je niet zo'n pakket, betaal je rond de 37 euro p/maand voor nog een uur zwemles p/week. Ik vind het belachelijk dat het allemaal zo duur moet zijn, dus wacht er mooi nog even mee. Zodat zoonlief (5) wat sterker is, hij is vrij klein en tenger. En bij mijn ouders hun zwembad adviseren ze ook pas om met 6 jaar te beginnen en dat vind ik wel een goed idee. Hoewel ons zwembad 4 jaar al kan. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet nodig om zo jong te beginnen want wij zwemmen nooit, hebben geen water in de buurt en als je het niet bij houdt verleren ze het ook snel weer op jonge leeftijd. Maar wat ik wel vind is dat als hij A- heeft gewoon door moet gaan met B en C. Dat kost je maar een paar maanden extra en ze weten zich dan nog beter te redden. Je kunt A niet vergelijken met hoe wij het vroeger geleerd hebben.

  Hier thuis knip ik ze allemaal en ikzelf ga naar een thuiskapster, kan mezelf nog steeds niet knippen helaas. Heb kort haar en ga toch elke 6-8 weken wel daar heen.
  En ik wil meer me-time inplannen. Belangrijk voor mij en merk dat ik het afgelopen jaar dat gewoon veel te weinig heb gedaan. En vaker met manlief alleen weggaan, maar dat zal wel problematischer worden met meer werken en 2 kinderen niet zo gauw bij een van de ouders kwijt kunnen. De een vind het te druk en de andere werken nog, en dan vooral in het weekend. Dat vind ik wel eens jammer.

  Ach we moeten maar zien hoe 2014 loopt, maar de voornemens zijn er in elk geval :-)

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ha mijn 3 kinderen deden allemaal 2 jaar over hun A... Maar ik geloof dat als je een all-in prijs betaalt, het zwembad er baat bij heeft ze lekker snel te laten afzwemmen. Net zoals mijn zwembad er baat bij had ze wat langer op les te houden. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een erg mooi bedrag dat jullie gaan aflossen. Ik weet zeker dat wij dit niet halen. In februari de 6.000 euro op de ene aflossingsvrije hypotheek en dan zeker nog een 2.500 euro. Ik denk dat de koek dan op is, want er moet een nieuwe vloer in de woonkamer komen.
  Op energie kan ik echt niet meer minderen. Na jaren van beknibbelen was afgelopen jaar het 'nulpunt' bereikt. Ik probeer nu dit vol te houden, maar het ligt ook veel aan de wintermaanden. Zoals het in het begin van het jaar zo slecht was, dat tikt dan door.
  Toen de kids klein waren deed ik ook altijd het hele jaar cadeautjes kopen. Vooral nu al als er uitverkoop is.
  Met zwemmen, ach, het ligt ook veel aan het kind. Onze zoon deed 2 jaar over A en maar 5 weken over B. C volgde met een week of 6.
  Onze dochter had A in één jaar, maar over B deed zij weer verschillende maanden. C ook een week of 6.
  De lessen duurde 45 minuten. Daarna zijn ze toch behoorlijk moe.
  Beide kids zijn gestart toen ze 5 waren.
  Haha ik zie toch veel overeenkomsten, ook al hebben wij de kids groter.
  Over twee jaar word ik 50. In datzelfde weekend zijn wij 20 jaar getrouwd en werkt mijn man 25 jaar bij zijn werkgever. 3 redenen om te feesten in één weekend. Wij hebben de stoute plannen om met een boot naar de Griekse eilanden te gaan. Een cruise met de kids.
  Ik wens je al het goede voor het nieuwe jaar en hoop dat het allemaal gaat lukken.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo , wat een leuke blog heb je ; en zo mooi rustige, leesbare lay-out .
  Succes met al je plannen ; inspirerend !
  Een eerdere tip van een "anoniem"ga ik zeker proberen; boodschappen op AH site , direct de aanbiedingen meenemen . Ik kook ook zonder pakjes/zakjes, de moeite waard ! Mijn plannen heb ik zo concreet mogelijk beschreven , zowel de huishoudelijke als de financiele. Ik heb net vanavond over 2013 terug gelezen , wat heb ik gerealiseerd ,. wat ging goed , waar liggen de aandachtspunten voor 2014 ? het helpt mij enorm om het op deze manier doen naast alle blogs van jullie ! Een goed begin van 2014 gewenst voor allemaal . groeten Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onze zoon gaat zwemmen voor 32,50 per 4 keer. Als hij in 1 jaar zijn A heeft, kost dat ons 466 euro, incl inschrijfgeld, leskaart en afzwemmen. Ik vind jullie pakket vrij duur en de lessen lijken me veel te lang. Hier 1 keer per week 45 min zwemles.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen