vrijdag 29 januari 2016

Reactie naar aanleiding verlaging risico opslag

Vandaag kregen we een reactie op ons verzoek om onze risico opslag te verlagen. De vraag hadden we ongeveer een week geleden via de mail aan onze hypotheekadviseur gestuurd en de reactie kwam per brief van het bedrijf dat de administratie van de hypotheek verzorgd.

De brief laat weten dat de risicoklasse van onze lening niet verlaagd kan worden met als reden:

U heeft nu een lening in risicoklasse 90% - 100%. De verhouding van de hoogte van uw lening en de waarde van uw woning is niet voldoende veranderd. (restanthoofdsom : executiewaarde x 100% => €299.974,49 : €367.350,00 x 100% = 82%).

Helaas staat er niet vermeld bij welk percentage de risicoklasse wel omlaag zou gaan. Via de telefoon bleef ik te lang in de wacht staan, waardoor ik die vraag maar weer via de mail aan hun heb gestuurd.

De aflossing van €2.500 die we begin januari hebben gedaan blijkt nog niet verwerkt in het systeem en verder valt op dat ze een executiewaarde van ons huis hanteren dat €350 hoger ligt dan de oorspronkelijke hypotheek. Geen idee waar dat bedrag op gebaseerd is.

Voorlopig dus nog geen verlaging van onze rente, maar hopelijk binnenkort wel meer duidelijkheid over wat we moeten aflossen om wel in aanmerking te komen voor een verlaging van onze risico opslag.

12 opmerkingen:

 1. die executiewaarde staat in je hypotheekacte, hoe hoger hoe beter, want dan is het verschil met je huidige hypotheek groter.
  Vaak kan de risicoopslag er af bij een percentage van 75% of lager tov de executiewaarde. Ook dit staat genoemd in je hypotheekacte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een spaarhyp bij de boerenleenbank. Daar geldt een percentage van 67,5% van de WOZ-waarde als ondergrens.
  Onlangs laten berekenen, en wij zitten EUR 1.400,00 boven die grens. De risico-opslag mag er niet af! Ondanks voldoende spaargeld. Meer aflossen mag niet want dit jaar al max afgelost.
  Risico-opslag wordt gehandhaafd terwijl de bank geen enkel risico loopt want de woning geldt immers als onderpand.....
  Succes. grt Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Balen zeg, dat je om die €1.400 nu een jaar lang teveel rente moet blijven betalen. Ik vind het ook wel vreemd dat ze het opgebouwde geld in de spaarhypotheek niet meenemen in de berekening, want als de bank zijn geld terug wil, dan pakken ze dat geld ook gewoon. Na aftrek van het spaarsaldo van onze spaarhypotheek zitten we ruim onder de 70%.

   Verwijderen
  2. Het bedrag dat in de spaarpot zit wordt meegeteld. Maar we zitten net bovende grens .... Mss dat we halverwege dit jaar wel onder de grens uit komen.
   Het voelt gewoon onrechtvaardig. Grrrr.

   Verwijderen
  3. Bij ons werd die spaarpot niet meegenomen. Daar zit bij ons nu ongeveer €45.000 in. Daarmee zouden we op minder dan 70% uitkomen. In ieder geval ruim onder de huidige risicoklasse van 90% - 100%.

   Verwijderen
  4. Ook bijzonder, dat je verpande spaarpot niet wordt meegeteld. Dat geld kun je nooit of te nimmer meer aan. Ik zit bij Rabo en daar is de rekensom [oorspronkelijke hypotheek - aflossingen - totale verpande spaarpot = uitstaande hypotheek]

   Verwijderen
  5. Die rekensom van de Rabo lijkt me een betere rekensom. Ik heb het idee dat het administratiebureau (Quion) niet zoveel zin heeft om iets te doen en dat het daarom maar deze reactie heeft gestuurd. Zodra er een reactie is gekomen op mijn laatste vraag (hoeveel ik wel moet aflossen om naar een lager risicoklasse te gaan), kan ik de volgende vraag sturen om uit te zoeken waarom mijn spaarpot niet meegerekend wordt in de berekening van ons risicoklasse. Net zo lang vragen stellen tot ze uit gemakzucht de risico opslag maar gaan verlagen :-)

   Verwijderen
 3. Ik begrijp het denk ik niet helemaal. Als de hypotheekverstrekker de risico-opslag in staffels berekent en zegt dat je nu op 82% zit terwijl je huidige hypotheek in de staffel 90-100% zit, dan zit je in mijn ogen daar gewoon onder. Anders hadden ze die 90% niet als ondergrens moeten nemen.

  Wat zie ik over het hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp het ook niet. Volgens mij zie jij niets over het hoofd, maar begrijpt de bank het ook niet. Wat zit er onder de 90 - 100% groep? xx - 90% lijkt mij. 82% zal daar dan toch in moeten vallen? Nog een paar maanden en dan zitten we onder de 80% en begin volgend jaar zitten we onder de 75%. Dan moeten we toch ooit eens uit die 90% - 100% risicoklasse komen lijkt mij.

   Verwijderen
 4. Misschien zijn er bij jou (bij mij wel) 2 groepen
  de een is 100%+ (0,7 opslag)
  de ander is 90-100% (0,4 opslag)
  en de goedkoopste is 67,5% (geen opslag). wel een vaag bericht van je hypotheekverstrekker

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat geval zouden de groepen toch >100%, 67,5-100% en <67,5% moeten zijn? Dit zijn m.i. gewoon openbare gegevens. Heeft de hypotheekverstrekker de exacte staffels niet op zijn website of in je hypotheekakte gepubliceerd?

   Verwijderen
 5. Waarschijnlijk zou je al wel je overlijdensrisicoverzekering aan kunnen passen met je nieuwe bedrag. Misschien loont dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen