zondag 9 februari 2014

Afval besparen met een compostvat?

In onze gemeente wordt het afval per kilo afgerekend. Het bedrag komt neer op €0,25 per kilo. Het maakt daarbij niet uit of het groen afval of restafval is. Daardoor wordt je wel bewust van de hoeveelheid afval die je als gezin per jaar produceert. Dankzij de wasbare luiers hebben we in het afgelopen jaar ondanks twee kinderen in de luiers flink kunnen besparen op de afval ten opzichte van het jaar ervoor, maar twee dagen geleden kregen we van vrienden te horen dat ze slechts 130 kilo afval per jaar produceren. Een verschil van ruim 400 kilo met onze afvalproductie. Er is dus nog een flinke besparing mogelijk voor ons.

Één van de redenen waarom zij minder afval produceren is het gebruik van een compostvat. Wanneer we het afgelopen jaar geen groen afval hadden geproduceerd, dan zouden we 165 kilo hebben bespaard. Een aanzienlijke besparing, maar we zouden dus nog eens 250 kilo moeten kunnen besparen op de restafval. Daarover moeten we dus nog maar eens ons hoofd buigen.

De besparing van 165 kilo (of ruim €40) is in ieder geval vrij eenvoudig te maken met de aanschaf van een compostvat. Onze gemeente subsidieert de aanschaf van een compostvat met €12 waardoor we er een voor €25 kunnen aanschaffen. Hiermee zouden we binnen het jaar de "investering" terugverdienen.

Prima besparingsmogelijkheid dus. Wie heeft er ervaring met het verwerken van groenafval met behulp van een compostvat?

11 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Beter is eigenlijk een compostbak. Snel zelf te maken van wat afvalhout.
  We hebben er zelf 3. 1 voor al het vers afval, (groenteschil,bladeren,gazonmaaisel,kleine takjes) 1voor het deels verteerde, 1 voor de gebruiksklare compost. Het versimpelt het keren (lucht in te brengen)is nogal onhandig in z'on vat. Bij een heel kleine tuin heb je genoeg aan een vat maar is voor meeste tuinen snel te klein. Gekookt eten geven we aan de kippen bij overschot.
  Dit mag niet bij de compost anders = ratten. Hopelijk heb ik je geholpen.
  Mvg Amber

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een compostvat, maar ik ben het zeer eens met Amber. Ons vat zit voortdurend verstopt. Het is de bedoeling dat je je afval er boven in gooit en de compost er onder uit schept. En dat laatste is een crime. Je komt niet tot de achterkant van het vat, waardoor ons vat scheefzakt en barsten begint te vertonen. Ik wil dus ook binnenkort een compostbak, gewoon van hout. De compost die uit het vat komt is trouwens wel prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om de redenen die hierboven worden genoemd heb ik 2 compostvaten. Een maal per jaar wordt de inhoud van de "oudste" ton over de tuin verspreid, waardoor er ruimte vrijkomt om de "jongste" over te brengen, te keren en lucht in te brengen. Plaats ze bij voorkeur in diepe schaduw want dan gaat het proces gelijkmatig en voorkom je geurtjes.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook een compostvat dat wel goed te legen is dus halen we aan de onderkant regelmatig compost eruit. Bij ons gaat geen gekookt eten erin. Aangezien we het compost in de tuin gebruiken ook geen aardappelresten ivm de pesticiden op de schil. In de zomer als je fruitschillen erop gooit kun je last krijgen van fruitvliegjes. Ook gaan er geen harde schillen op zoals sinaasappel schillen. Grasafval gaat ook meestal in de gewone bak want dat verstikt vaak als je veel in de compostbak gooit dat is inderdaad op een hoop minder het geval wel al het andere tuinafval zoals bladeren gaan erin. Onze bak is ondertussen 20 jaar oud en voldoet nog prima dus ook al doe je er niet alles in je bespaart over deze periode toch een behoorlijk bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gooi je alleen aardappelschillen niet in de compostbak vanwege de pesticiden? Koop je de rest van je gft dan biologisch?

   Verwijderen
  2. Nee we kopen niet alles biologisch maar wel veel. Aardappelschillen staan erom bekend dat er wel heel veel pesticiden op zitten en ze verteren ook nog eens langzaam vandaar dat ze bij ons de gewone bak ingaan

   Verwijderen
 5. Ik heb een wormenbak. Iets anders dan een compostvak.
  Hier wordt afval niet per kilo gerekend maar ik weeg zelf hoeveel ik in de restafval doe. Dat is hooguit 30 kilo per jaar. Vooral door op te letten waar en hoe ik inkoop. Geen blik maar glazen potten, geen melk uit de winkel maar van de boer, in glazen herbruikbare flessen, zelf yoghurt maken. Groente en fruit in eigen tasjes en geen koek snoep en chips dingen maar die zelf maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blij dat het bij ons per bak gaat en die in de zomer elke week "gratis" word geleegd. Hier maakt het niet uit hoeveel kilo je produceert en we kunnen hem soms zelfs stiekem 2 keer vullen. Hij leegt altijd eerst onze kant, als hij geweest is vullen we hem weer en dan gaat hij naar de overkant en wordt hij 1 uur later nog een keer geleegd. :P.

  Wij hebben overigens een tuin van 60m x 5,5m een hele diepe tuin dus. Waar we voor een deel een groente tuin op hebben. Maar ik vind dat met compost maar lastig. Er lopen volgens mij al genoeg ratten hier in de rondte. Er is zoveel afval van die tuin. 1 keer grasmaaien en de bak zit vol. Wat we wel vaak doen is het gras laten drogen, alle vocht eruit en dan in de bak doen. Dan past er meer in en in jullie geval scheelt het ook kilo's.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb geen compostvat (eigenlijk ook geen tuin), maar een bokashi afvalemmer. Die leeg ik om de zoveel tijd in de tuin van mijn ouders, ideaal! Zelf vind ik het erg jammer dat wij een vast bedrag per huishouden betalen aan afvalkosten, boeit niet of je elke week 4 containers aan de straat zet of om de maand een halve, zoals ik. Heel veel scheiden: papier, plastic, glas, lege pakken en flessen etc. scheelt de helft. En de andere helft bespaar je door basisproducten te kopen en te eten, geen pakjes en zakjes enzo. En alles opeten, niets weggooien, werkt hier ideaal om afval te besparen en is milieuvriendelijk en goedkoop ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben achteraan de groententuin gewoon een composthoop liggen vlak naast de afscheidingsdraad met onze buren. Op die hoop gooien we gewoon groentenafval, grasmaaisel,.... en in het begin van het jaar spreiden we de bekomen compost uit over de groententuin om dan in te werken. Onze buren gooien hun tuinafval en groentenafval gewoon over de afsluiting op onze composthoop : zij zijn er dan ook van af zonder kosten en hun afval composteert tot voeding voor onze groenten tuin.
  Verder scheid ik alle afval heel goed : glas draag ik naar de (gratis) glascontainer die hier enkele straten verder staat. Papier en karton worden hier eenmaal per maand aan huis opgehaald. Restafval gaat in ene grote grijze container en per lediging wordt er aangerekend. Momenteel betalen we nog niet per kg afval maar er zijn 'plannen' dat dit in de toekomst wel zo zal zijn. Wij hebben recht op 12 gratis stortbeurten per jaar in het containerpark. Elke bijkomende stortbeurt moet betaald worden per kg gestort gewicht. Wellicht zullen binnenkort onze gratis stortbeurten ook wegvallen en moeten we dan ook betalen per kg afval. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, er gaat een wereld voor me open. Wist tot vanmorgen niet dat er een wetenschap achter composteren zat.

  BeantwoordenVerwijderen