dinsdag 25 februari 2014

Spijkerbroeken

Ik was al een paar dagen aan het rondkijken naar (spijker)broeken voor de oudste. Op de één of andere manier gaat hij heel snel door z'n broeken heen. Dat in tegenstelling tot ZL2, die behoorlijk lang met zijn broeken doet. Maar goed, hij kan dan ook de afdankertjes van ZL1 aan als hij gaat buitenspelen. Daarbij heeft hij een makkelijk postuur en past hij de meeste broeken prima.

Broeken dus. Voor ZL1. Die 'zijn kont in de was heeft'. Kennen jullie die uitdrukking? Komt erop neer dat ik op online websites de filter kan instellen op 'slim' jeans. Normal en 'loose' hoef ik niet eens meer te proberen, want dat zwabbert om z'n benen en billen.

Over het algemeen slaag ik altijd wel goed bij de H&M. Ik zag dat ze ook nog eens 20% korting hebben op alle jeans voor kinderen. Je moet dan wel online bestellen. Even zoeken naar een kortingscode levert dan vaak op dat de verzendkosten gratis zijn. Prima optie dus, zeker omdat ik weet dat deze broeken goed passen. Morgenavond dus maar even lekker online gaan shoppen.

Wat me wel weer aan het twijfelen heeft gebracht, is een aflevering van Kassa Groen. Vanavond was daar een item over naaicursussen. Die schijnen op dit moment heel erg gewild te zijn. Ik ga er nooooooit aan meedoen, omdat ik verschrikkelijk onhandig ben, en ik moet ook altijd denken aan alle perikelen als op de keukentafel staan terwijl je moeder allemaal naalden in je vel (o nee, in de kleren) aan het prikken is. Maar goed, die naaicursussen dus. Veel mensen gaan daar naar toe, omdat ze graag hun kleding willen repareren als iets kapot is. Dat deed ik ook wel bij spijkerbroeken van de kinderen. Als er een gat in zit, dan strijk ik (nee, niet naaien!) er een plaatje op en klaar. Het is belangrijk om je spijkerbroeken te repareren, omdat het weggooien van een spijkerbroek erg slecht is voor het milieu. Spijkerbroeken worden veelal in Azië gemaakt. Het maken van katoen kost erg veel (drink)water en dat is daar schaars. Ook werken de werknemers daar in slechte omstandigheden.

Daarom twijfel ik wel of ik spijkerbroeken bij de H&M ga kopen. Hoe is het met de duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden gesteld?

In ieder geval heb ik dus besloten dat ik spijkerbroeken niet meer weg ga gooien. Dat deed ik gelukkig al heel weinig, omdat ik spijkerbroeken laat afdragen door ZL2 en daarna kan ik ze altijd nog doorgeven aan twee neefjes. Of ik zet de schaar erin en knip ze af tot een korte broek. Want dat is het enige wat ik nog een beetje kan op hobby gebied.

14 opmerkingen:

 1. Ik bewaar altijd 2 oude spijkerbroeken om als reparatiemateriaal te gebruiken, stukje knippen en onder gaatje plakken met textielplaksel.
  Zeker spijkerbroeken zijn verder lastig te herstellen vanwege de stof, als je daar geen ervaring mee hebt kan je hem beter wegbrengen en laten doen, bv nieuwe rits inzetten is lastig en krijg je zelf nooit echt mooi is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Quote: "Daarom twijfel ik wel of ik spijkerbroeken bij de H&M ga kopen. Hoe is het met de duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden gesteld?"
  Een tijdje geleden werd in het programma 'De Rekenkamer' aandacht besteed aan het produceren - en daarmee de kosten en kwaliteit - van spijkerbroeken. Een deskundige kon het verschil niet zien tussen een dure merkbroek en spijkerbroek die bij de grote ketens wordt verkocht. Ook aandacht voor gebruikte grondstoffen en arbeidsomstandigheden. Kijk hier de aflevering maar eens terug; erg interessant: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1381536

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk ook nu zoonlief wat ouder wordt dat die broeken sneller slijten. ik knip de goede delen er vanaf en verwerk ze in knutselprojecten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij de WE kun je ook hele goede slimfit jeans kopen! Daar slaag ik meestal voor mn zoontje die ook geen kont heet om de broek te vullen. En vaak hebben ze daar wel een aanbieding met 2 halen zoveel betalen enz. Of even via mp checken! Succes ermee, ik weet hoe lastig het is.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. waarom koop je geen spijkerbroeken via marktplaats, doe ik ook scheelt geld en is duurzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook C&A heeft hele smalle broeken. Die kocht ik altijd per twee daar omdat je korting krijgt. Duur is het niet. Ze gaan wel snel stuk op de knieën. Zoon is inmiddels 14 en draagt ook graag H&M en We broeken. Om merken geeft hij niets behalve nikes. In tegenstelling tot zijn zus die met 8 jaar alleen naar de Coolcat wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg toevallig gisteren een code van h&m in de brievenbus (als je daar weleens besteld krijg je steeds nieuwe aanbiedingen toegestuurd)
  Ik heb hem even opgezocht, mocht je dus bij hun bestellen dan kun je code 1286 gebruiken, die is goed voor 10% korting en gratis verzending! geldig t/m 2 maart

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop altijd spijkerbroeken bij C.&.A. die je heerlijk kunt insnoeren, want ook zoonlief heeft geen kont in de broek. En ik heb ze ook wel van de H.&.M. gehad maar daar was hij zomaar doorheen. Voor mijn gevoel heeft C.&.A. kwalitatief betere broeken, want met deze broeken kan zoonlief net zolang doen als hij ze past en daarna kunnen ze naar een volgend iemand want er mankeert echt niks aan. En ze zijn ook iets goedkoper. Dus ik zou zeggen probeer het eens.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. H&M (en ik dacht C&A en Hema ook) heeft een organic cotton lijn. Biologisch geproduceerde katoen en meer aandacht voor de werk- en levensomstandigheden voor de werknemers in Azie. En het is niet zo heel veel duurder. Wellicht kun je daar voor kiezen? Ook krijg je bij H&M een kortingsbon van 15% als je een tas oude kleding inlevert die dan wordt hergebruikt.

  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier ook spijkerbroeken van de We. In het begin ging het aansnoeren van Hema, H en M, en C en A broeken nog wel. Maar hoe langer hij werd, hoe lastiger de maat werd. De broeken van de slim lijn van C en A schelen maar 1 cm in omtrek met de Regular broeken, dat schiet niet op...
  Dus de We slim fit broeken, deze hebben ook de mogelijkheid om aan te snoeren. (dit in tegenstelling tot bepaalde andere merken bij grotere kindermaten, zoonlief zit in 140/146 en er zijn maar weinig aan te snoeren broeken) .
  Ook wij plakken een stuk spijkerstof aan de binnenkant vast bij doorgesleten knieën. Werkt simple, en vanaf een bepaalde leeftijd willen ze geen plaatjes meer op hun broeken.

  Succes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik dacht dat de H&M iets had getekend dat hun kleding alleen onder goede omstandigheden gemaakt wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop ook zoveel mogelijk op MP voor mij en de kids. Dan is het wel inderdaad handig als je weet welke maat en merk perfect zitten. Vervolgens ga ik kapotte knieën en slijtplekken repareren. En dan naaien, niet plakken ☺ (Dat houd vaak ook niet lang). Dat doe ik ook gerust meerdere keren. En dan wordt het of een "mag vies broek" of als het richting zomer gaat dan maak ik er korte broeken van. Wat niet meer past, maar nog o.k. is gaat naar het jongere kind. Als het niks meer is, dan verknip ik het tot reparatiedoek. Ik heb ook weleens een quilt rugtas gemaakt van allemaal stukjes verschillende spijkerbroeken restjes! Of het worden klusdoekjes voor in de schuur (olie etc.) En wat echt niks meer is gaat in de kledingcontainer - worden weer poetsdoeken van gemaakt.
  De slecht geworden spijkerbroeken van echtgenoot worden werkbroeken, die ik dan ook nog een aantal keren repareer.
  Spijkerbroeken zijn bij ons echt geen kostenpost. Maar, ik geef toe... het is ook een beetje een sport...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vandaag in Maastricht geweest in de H&M en daar waren alle 2de jeans broeken aan 50%.
  Voor de tweede zoon heb ik er twee duurdere gekocht die van op de leggers en voor de jongste zoon 2 van 9.95 waar ook 50% vanaf ging. In Belgie is er tijdens de solden en door het jaar nooit geen korting op jeans uit de leggers . Ik heb de goedkoopste wel apart afgerekend en mijn man de duurste om de grootste korting te verkrijgen.
  Alleen de twee grote jongens halen hun broeken in de h&m ( ze zijn gelukkig niet kieskeurig in merken) en voor de twee kleinsten meestal uit de Primark. Deze zijn misschien niet zo ecologisch verantwoord. Maar wel voor mijn budget binnen de perken te houden.

  BeantwoordenVerwijderen