woensdag 19 februari 2014

Natuurlijke verzorgingsproducten

Zojuist op RTL nieuws een stukje gezien over de Huishoudbeurs. Daar hoort ook de Negenmaandenbeurs bij. En op die laatste beurs is nu ook ruimte voor de Puur baby plaza. Hier staan de standhouders die op de een of andere manier te maken hebben met ecologische, duurzame en biologische producten.

Bij RTL nieuws was hier dus een item over. Een moeder vertelt waarom zij geen wegwerpbillendoekjes gebruikt maar Cheeky Wipes. Ook was er een wasbare luier te zien. Daar hebben wij twee blogs over geschreven: deze en deze.

De moeder in het filmpje zegt dat zij wasbare billendoekjes gebruikt, omdat de ingredienten van de wegwerpdoekjes hormoonverstorend zijn en de kinderen gezondheidsschade kunnen toebrengen. RTL Nieuws haakt daarop in door aan te geven dat er ook veel ouders zijn die Ecover wasmiddelen gebruiken wegens dezelfde redenen en ook natuurverf gebruiken.

Eigenlijk ben ik pas sinds de zomer van 2012 begonnen om me hierin te verdiepen. Door het starten van onze blog in 2013 is onze kennis snel uitgebreid en zo langzamerhand vervangen wij steeds meer producten door de biologische of ecologische variant daarvan. Zo gebruiken wij dus ook wasbare luiers en wasbare billendoekjes, de schoonmaakartikelen zijn nu ook grotendeels vervangen door Groene zeep, soda en schoonmaakazijn, we eten nauwelijks vlees en anders biologisch vlees en ook voor onze huidverzorging zijn we nu aan het overstappen naar de producten van Weleda.

Hoe ver gaan jullie hierin? Kopen jullie ook bewust biologische en ecologische producten? Of laat jullie portemonnee dat niet toe? Het staat natuurlijk wel lijnrecht tegenover bezuinigen. Aan de andere kant: door duurzame producten te gebruiken lever je wel een bijdrage aan de toekomst van je kinderen. Of is het effect niet zo groot?

4 opmerkingen:

 1. Ja ik heb exact hetzelfde 'proces' gehad als wat jullie beschrijven. Langzaamaan steeds dingen die op zijn vervangen voor een duurzamer iets, of soms helemaal niet vervangen. Handencreme bijvoorbeeld, gebruik ik niet meer. Haren wassen met shampoo? Doe ik steeds minder vaak. Probeer het max 1 keer in de week te doen, waar ik het vroeger om de dag deed. Door dat soort besparingen kan ik gemakkelijker ecologische drogisterijproducten kopen. Met dierlijke producten hetzelfde eigenlijk, biologisch is duurder maar tegelijkertijd eet ik minder vlees en zuivel, waardoor het netto niet echt duurder is. Ik vind het 1. meer geld waard en 2. veel duurder ben ik niet uit dus win win haha
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik was al jaren mijn haar met ecover afwasmiddel, en doe er erg lang. ook heb ik als schoonmaakmiddelen groenezeep, schoonmaakazijnen en soda. maar er is ook een thuiszorg en die weigert met deze middelen schoon te maken. volgens haar wordt het niet schoon....dus een ander hulp aangevraagd, maar die zijn er niet. gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, hier ook! Steeds meer bioproducten en ons eerste kindje dat geboren gaat worden krijgt Naty luiers en wordt verzorgd met biospul. Wasbare billendoekjes heb ik nog niet gekocht. We hebben een aantal pakken van Naty, daar zitten geen parabenen en andere zooi in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben inmiddels wel zo ver dat ik meer biologisch probeer te kopen. Ik doe dat bij de Lidl.

  BeantwoordenVerwijderen