woensdag 24 juli 2013

Dromen en plannen maken

Ergens in de enorme berg van reacties over de zonnepanelen versus aflossing staat dat we: 'Moeten gaan nadenken en plannen moeten gaan maken voor de toekomst'.

Natuurlijk hebben wij plannen gemaakt voor de toekomst. Toen we de hypotheek afsloten hebben we al afgesproken om maandelijks 500 euro te gaan sparen, zodat we dit konden gaan aflossen. In de zomer van 2012 is daar bewust consuminderen bijgekomen. In de eerste plaats natuurlijk voor onze portemonnee, maar daarnaast willen we ook milieubewuster gaan leven. We willen bewust omgaan met de opvoeding van onze kinderen en de idee├źn van Natuurlijk Ouderschap passen hier goed bij. 

In december 2012 hebben we het boek 'Hypotheekvrij!' van Gerhard Hormann gelezen. Dit boek zorgde ervoor dat we juist bewuster omgaan met onze plannen. 

We kiezen ervoor om zo snel mogelijk het aflossingsvrije deel van onze hypotheek af te lossen. Het zorgt ervoor dat onze maandelijkse hypotheeklasten omlaag gaan. En dat maakt het aflossen natuurlijk weer makkelijker. 

In december 2031 willen we hypotheekvrij leven. ML is dan 56 jaar en VL is dan 48 jaar. Onze kinderen studeren wellicht en wonen op kamers of wonen nog net thuis. Met name VL wil vanaf haar 40e (nog iets meer dan 10 jaar) zeker een leidinggevende functie in het onderwijs bekleden en dan ook een aantal jaren uitvoeren. Als onze kinderen dan hun eigen plek gevonden hebben, moeten we gaan nadenken over wat we willen. 

ML heeft het al over een boerderij in Toscane gehad. VL wil graag nog een paar mooie reizen maken. En wat nog meer? In ieder geval kunnen deze plannen pas doorgaan als onze hypotheek is afgelost. 

We zijn dus niet zomaar bezig om in het wilde weg te gaan aflossen, maar we maken hier bewuste keuzes. Iedere euro kunnen we maar 1 keer uitgeven. En die euro geven we dan uit aan hetgeen ons het meeste oplevert. 

13 opmerkingen:

 1. Het is mijn ervaring dat de dromen en plannen je juist motiveren. Ik kan een heleboel missen/ minderen als ik daardoor een stapje dichterbij mijn droom kom. Jullie plannen klinken zeker weloverwogen, ik verwacht dat jullie een eind zullen komen in het realiseren van jullie dromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen,

  Wij zijn ook bewuster gaan leven en consuminderen, wij zijn 30 en 26 en verwachten komende week onze eerste kind.
  We willen binnen 17 jaar onze hyp oplossen.
  Dit kan alleen wanneer we maandelijks 250 extra storting in onze KEW, levert voor ons meer op dan aflossen op de schuld.
  We kunnen dat geld prima missen,dus we gaan vanaf 1-8 hiermee beginnen, de hoge schuld en huis onder water zit ons totaal niet lekker.
  Geniet van het mooie weer

  het boek hyptoheekvrij heb ik gisteren besteld!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet zeggen dat ik momenteel echt begin te twijfelen aan het aflossen van onze hypotheek. Ben bang dat we ons nu allebei van alles gaan ontzeggen om straks als we ouder zijn de verpleeghuizen te mogen gaan sponsoren. Ben me dus echt aan het beraden van wat willen we allemaal nog graag doen, wij hebben een leeftijdsverschil van 7 jaar en ik heb de wens om gelijk met man te kunnen stoppen met werken, wellicht zelfs allebei nog eerder dan de overheid ons momenteel gunt. Man maakt lange dagen als chauffeur 15 uur per dag is niet vreemd dus vind dat we dat eigenlijk ook wel mogen compenseren. Hier zal dus ook geld voor moeten komen. Het aflossingsvrije gedeelte van de woning is niet heel erg hoog in mijn ogen. Op dit moment los ik niet direct af maar stal ik het even op een aparte spaarrekening. Wellicht dat ik aan het einde van het jaar alsnog kies voor aflossen danwel bijstorten in de spaarpolis. Maar misschien dat ik ook wel ga kiezen voor de ouderwetse oude sok.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Ben bang dat we ons nu allebei van alles gaan ontzeggen om straks als we ouder zijn de verpleeghuizen te mogen gaan sponsoren".

   Daar heb je zeker een goed punt!

   Het zou wat zijn dat je in de primetime van je leven zwaar aan het aflossen bent, op elke cent let.. en als je daar klaar mee bent, al je goede aflosgedrag aan een verpleeghuis mag geven...

   Ben wel benieuwd wat de toekomstvisie van de overheid mbt verpleeghuisbijdrage en eigen vermogen is...

   Verwijderen
  2. Ik denk dat we idd meer mee moeten betalen aan verpleeghuisbijdrage in de toekomst en dat lijkt me niet helemaal onlogisch.

   Verwijderen
 4. Geen probleem, huis contant maken, goudstaafjes of muntjes kopen of zilverbaren kopen, zo belazeren de rijke slimme ouderen ons nu ook.....(vriend van de familie heeft een goudhandel dus is geen verhaal uit 6e hand)
  Familie van mij betaald gewoon 2200 in een verzoringstehuis omdat ze altijd superzuinig is geweest en nu vermogend is.....wat wil je liever, 4 kg goud, of op je 70ste 2200 of meer per maand betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We zijn AOWers. Ik lees dat jullie pas willen reizen als je huis boven water is. De bank en wij hebben een huis. En daar maak ik me geen moment druk om. Wat wij betalen aan hypotheeklasten kunnen we nog geen schuur voor huren. Want wij hebben de reizen die we wilden maken eerder gedaan. Mijn motto is; LEEF VANDAAG, ER IS ONS GEEN MORGEN BELOOFD. En daar bedoel ik niet mee; smijt je geld maar over de balk. Maar in de zeer naaste familie dachten ze ook; nu gaan we samen leuke dingen doen. Helaas, alleen leuke dingen doen, de wederhelft werd levensbedreigend ziek en is overleden. Probeer de goede keuzes te maken. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt als een heel duidelijk beeld van wat je in je leven wenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bonjour!
  Ook ik ben weer terug van vakantie in Frankrijk
  Heerlijk.

  Was bijna afgekickt van jullie blog..
  Maar ben toch weer gaan kijken.
  .. en jullie hebben bij 2 rakkers de temp aardig doen opdrijven!
  We zullen maar denken dag ze nog geen vakantie gehad hebben
  Oftewel ga gewoon door

  Ons plan is om vooral om niet een concreet doel te hebben maar een visie
  En voel je daar goed bij. Als je een hut bouwt en hij is klaar , ga je je toch vervelen

  Groetjes
  Archie

  PS. 1600 hypotheek is helemaal niet hoog, wij zitten op 2300 . Dus slaap gerust

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en alles is relatief...
  ik volg jullie blog, gaat over geld wat typerend is voor nu maar bekijk het 10 jaar later als kids in leeftijd van 16-18 zijn, dan relativeer je veel meer. Het is er maar gaat op. Wat er niet is gaat ook niet op. Dus tering naar de nering zetten zeiden mijn ouders altijd. Visie en doel hebben is goed maar dit zul je steeds moeten bijstellen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb geen hypotheek, dus ook geen aflosperikelen (gelukkig op dit moment). Wel gaan we binnenkort naar een bank voor een 1e gesprek wat we kunnen lenen. Maar, wat ik eigenlijks wil zeggen, waarom plannen maken voor "later" als je nu leeft? Er zijn zoveel mensen die in het heden alles op alles zetten om hun hypotheek af te lossen om zo tegen hun pensioentijd aan "te kunnen gaan genieten". Maar, je moet elke dag genieten! Zin in een boerderijtje in Toscane? Kijk wat de mogelijkheden zijn....mss valt het je allemaal wel mee. Tuurlijk moet er geld voor zijn, ik kan dat op dit moment ook niet bekostigen als ik dat zou willen, maar probeer niet teveel naar de verre toekomst te schuiven....

  Mijn baan staat op het spel binnen nu en 1,5 jaar. Ik heb niet zo heel veel spaargeld, maar toch hebben we nog een vliegvakantie geboekt met onze kids! Gewoon omdat ik nu nog werk heb en het nu nog kan...Ik ga niet nu alvast bedenken hoe het over 1,5 jaar moet, ik heb iig wel voldoende spaargeld dat ik mijn vaste lasten voor 4 maand kan blijven betalen zodat de WW opgestart kan worden. Maar geniet van meer van en in het heden.....Je weet nooit wat er gebeurd.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het altijd mooi om te lezen dat mmsen volledig voor hun carriere gaan. VL wil op haar 40ste een leidinggevnde functie. Ik had op mijn 40ste een baan 10 minuten fietsafstand van mijn huis. Dat zijn dus andere prioriteiten.
  Ik heb een goedbetaalde baan, om 4 uur stop ik ermee. 10 over 4 ben ik thuis. Carriere mijn reet!

  BeantwoordenVerwijderen