woensdag 3 juli 2013

Hoe wij het aflossen volhouden

Er verschenen de laatste weken meerdere berichten op blogs hoe mensen het volhouden om te blijven aflossen. Het inzichtelijk maken van je hypotheek was voor al deze blogs de sleutel voor succes. Er zijn ook mensen die foto's maken en publiceren van het stukje huis dat niet meer van de bank is na het doen van een aflossing.

Het inzichtelijk maken van de hypotheek kun je op verschillende manieren doen, maar het meest gebruikt is het weergeven van je hypotheek in kleine blokjes. Elk blokje stelt dan een deel van je hypotheek voor. Zodra je een aflossing gedaan hebt, kleur je vervolgens één of meerdere blokjes. Wij gebruiken ook een plaatje waarmee we zien hoever we zijn met het aflossen van de hypotheek. Net als het bijhouden van onze budgetten en aflosschema, doen we ook dit met behulp van een spreadsheet in google drive. Ons plaatje ziet er dan zo uit:

Schematische weergave van onze hypotheek

Elk blokje is €1.000 waard. Het oranje deel is onze spaarhypotheek. Die is volledig afgelost over 18 jaar en daar houden we ons voorlopig dan ook nog niet mee bezig. De groene blokjes zijn de bedragen die we in het verleden hebben afgelost en het rode deel is het deel dat onze aandacht (en geld) nodig heeft. Onderaan staan de getallen waarmee we kunnen zien hoeveel blokjes er oranje, groen en rood zijn.

Omdat we de spreadsheet hebben opgeslagen in Google Drive, kunnen we de spreadsheet altijd en overal raadplegen en bijwerken.

Mocht je de actuele status van onze aflossingen in de spreadsheet live willen bekijken, dan kan dat via de volgende link: Hypotheek aflossen. Je kan uiteraard ook een kopie maken van de spreadsheet en deze zo aanpassen dat je die voor je eigen situatie kan gebruiken.

Mocht je de spreadsheet voor je eigen situatie willen gebruiken, dan kun je de blokjes inkleuren door de letters 'a', 'v', 's' of 'x' in de blokjes te zetten. De 'v' gebruik je om de blokjes rood te kleuren, met de 'a' worden de blokjes groen, met de 's' worden de blokjes oranje en met de 'x' worden de blokjes zwart.

6 opmerkingen:

 1. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven3 juli 2013 om 20:49

  Super!

  Weet je trouwens ook, wat je gespaard hebt in je spaarhypotheekdeel? Zoals de groene vlakjes zich dan 'naar boven' toe bewegen als je vrijwillig extra aflost, zo zou je dan een ander kleurtje (bijv. lichter of donkerder oranje) kunnen gebruiken 'richting beneden' voor elke 1000 euro die je spaart in je spaarhypotheek.

  Leuk joh, dat je dit zo inzichtelijk hebt! Dat geeft echt rust, he, overzicht. Ga zo door! En bedankt voor het delen!

  Groetjes,
  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Goed idee. We krijgen erg weinig info over de hoogte van onze spaarpot van de spaarhypotheek. 1 keer per jaar om precies te zijn, maar ik zal even een formule aan de spreadsheet toevoegen om die dat bedrag zelf te benaderen en de spreadsheet daarna aanpassen. Super, bedankt voor de tip :-)

   Verwijderen
  2. Ik heb het inmiddels aangepast. Op die manier lijkt het in ieder geval dat we al wat verder zijn en zo staat ons huis in ieder geval niet meer onder water :-)

   Verwijderen
 2. Hoi,

  Echt super handig. Heb hem voor me zelf gelijk ook even ingevuld.

  Kleine tip. In één van de rode vakjes staat een w ipv een v. Die telt hij nu niet mee in je optelling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was even zoeken, maar ik heb de dubbele v gevonden, bedankt voor de tip. Ik heb de spreadsheet nu een beetje aangepast waardoor een dubbele v (of andere dubbele letter) direct zichtbaar wordt omdat het niet meer verkleurd.

   Verwijderen
 3. Hoe kom aan je die zorgtoeslag bij zo'n hoge inkomen?

  BeantwoordenVerwijderen