donderdag 9 januari 2014

Klein lichtpuntje voor huiseigenaar

Vandaag was er weer wat positief nieuws voor iedereen met een eigen huis. De huizenprijzen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van het vorige jaar weer iets omhoog gegaan ten opzichte van het derde kwartaal van datzelfde jaar.

Gemiddeld is de prijs met ongeveer 1,5% omhoog gegaan. Helaas is het nog te vroeg om een groot feest te geven. Sinds de crisis zijn de huizenprijzen gemiddeld namelijk al 20% gedaald.

Ook werden er in het laatste kwartaal een record aantal huizen verkocht sinds het uitbreken van de crisis. 20% meer dan in het kwartaal daarvoor.

Wil jij weten of jij ook in een regio woont waarbij de huizenprijs omhoog is gegaan, dan kun je dat online bekijken.

7 opmerkingen:

  1. Nu wil ik niet de stemming bederven, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan dit bericht.
    - Deze cijfers komen van het NVM. Dit is een belangenorganisatie die een belang heeft bij verkopen, omdat hun leden (makelaars) daarvan profiteren).
    - De NVM zit de laatste tijd vrij hoog in hun inschattingen (http://cf.datawrapper.de/SkJ23/1/). Beter is het om te wachten op de officiƫle cijfers van het Kadaster, die neutraal zijn.
    - Een prijsstijging is -om dezelfde reden- ook nog maar de vraag. En een kwartaal stijging is zeker nog geen trend.

    Daarnaast staat ons nog veel te wachten:
    - In 2014 zijn de hypotheeknormen weer aangescherpt, waardoor veel mensen tot 10% minder kunnen lenen;
    - de werkloosheid neemt toe;
    - studieschulden nemen toe en worden steeds normaler;
    - je moet tegenwoordig eigen geld meenemen voor de kosten koper, wat veel mensen niet (kunnen) sparen. Ingangseisen worden dus hoger.
    - De NHG wordt steeds strenger bij scheiding en steeds duurder.

    Het is helemaal niet goed dat huizen duur zijn. Wellicht is het goed voor degene die uit de huizenmarkt stapt en voor de bank (die trekt rente), maar voor starters is het heel simpel: elke euro die je niet hoeft uit te geven hoef je ook niet af te lossen. En daar is het nu net om te doen op deze website. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat je positief noemt, want dat er in het vorige kwartaal zoveel huizen zijn verkocht heeft vooral te maken met de sterke verandering die in 2014 staat te gebeuren. Dus dit is zeker nog geen trend.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het nagekeken maar hier in de Achterhoek is het nog niet veel soeps.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij ons in de wijk zijn inderdaad de afgelopen maanden flink wat huizen verkocht. Als je een huis wil kopen dan moet je hetnu doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zakken de huizenprijzen nog wel een paar jaar, in totaal 40%.

      Verwijderen
  5. 1) Hoezo dit stukje? Wat boeit de huizenprijs jullie? Het is niet alsof jullie hypotheek evenredig daalt als de huizenprijzen stijgen toch? Als je al ergens woont, en voorlopig niet van plan bent te verhuizen dan hoef je je helemaal niet bezig te houden met deze waan van de dag. Sterker nog: als het goed is daalt je WOZ waarde, en dus (hopelijk) je gemeentebelasting. Maar de meeste gemeentes zullen wel weer iets anders vinden om je je geld afhandig te maken, dus geef het nog maar niet uit. ;-)

    2) Het is complete onzin, zo'n NVM bericht. Dit soort berichten wordt om de zes weken als persbericht uitgestuurd. Compleet de waan van de dag. Als ik geen huis zou hebben zou ik lekker gaan huren, want de daling zet gewoon door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De huizenprijs en gekoppeld de woz waarde boeit mensen met een tophypotheek die deze aan het aflossen zijn en proberen de renteopslag er af te krijgen,

      Verwijderen