vrijdag 31 januari 2014

Aandelen: de eerste stapjes

Eind vorig jaar schreef ik al een blog over beleggen. Ik was nieuwsgierig wie van onze lezers zelf in aandelen handelt en of onze lezers nog goede adviezen konden geven. We kregen veel reacties op de blog. Een aantal personen adviseerde om niet te gaan beleggen, maar uiteindelijk heb ik toch een stap gemaakt en ben ik een week geleden met een "klein" bedrag van €2.500 begonnen te handelen in aandelen.

Terwijl de AEX bezig was met een neerwaardse trend en het aandeel DSM bezig was met een snelheidsrecord richting het nulpunt, ben ik toch begonnen met het kopen van 50 aandelen DSM. Doodeng, want je ziet je geld gewoon verdampen als de waarde omlaag gaat. Ik ben dus duidelijk geen type die aandelen koopt voor de lange termijn, want ik wil ze het liefst zo snel mogelijk weer verkopen met een kleine winst.

Toen het aandeel een half uur later weer €0,30 meer waard was, heb ik ze weer verkocht. Minus de transactiekosten hield ik daar €10 aan over. Even later zakte het aandeel weer en heb ik weer 50 aandelen gekocht om die even later weer voor €0,30 meer te verkopen.

Dat zijn de leuke momenten van het beleggen. Maar. Het is toch minder leuk om aandelen te verkopen en ze daarna nog eens €3,00 verder te zien doorstijgen. Of, nog erger, dat je weer nieuwe aandelen koopt terwijl ze blijven zakken, waardoor je ze aan het einde van de dag nog niet verkocht hebt.

Voorlopig vind ik het nog wel interessant en leuk, maar ik blijf voorzichtig en ga niet gokken op grote winsten. Liever een paar kleine beetjes winst zodat er in ieder geval meer overblijft dan wanneer het op een spaarrekening blijft staan.

29 opmerkingen:

 1. Kijk maar uit, tegen de grote beleggers kun je niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben meer voor beleggen voor op de lange termijn. Kopen en vasthouden, maakt niet uit wat de markt doet. En om het risico te spreiden, beleg je in een indexfonds met weinig kosten. Misschien is dit nog een goed pleidooi om te lezen (wel in het engels): http://www.bogleheads.org/wiki/Bogleheads%C2%AE_investment_philosophy

  Ik wens je natuurlijk succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat beschreven wordt, is geen beleggen maar speculeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind beleggen eng. Maar dat komt denk ik ook omdat ik er te weinig van af weet. En ik heb de tijd niet om me er in te verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook wel wat "eng", daarom doe ik, zoals blijkt, niet aan beleggen. Ik koop wat aandelen en probeer ze zo snel mogelijk weer te verkopen en een klein beetje winst te pakken. Zo heb ik voor mijn gevoel het meeste controle over mijn eigen geld.

   Verwijderen
 5. Zoals de andere Anoniem al zegt: dit heeft niks met beleggen te maken. Puur gokken. Aankoop is volledig ongefundeerd. Het kan net zo goed de andere kant op gaan. Met aflossen ben je risico mijdend bezig, met deze manier van "beleggen" juist risico zoekend bezig. Lijkt mij tegenstrijdig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, helemaal ongefundeerd ben ik niet bezig natuurlijk. Ik kijk wel hoe het aandeel zich in de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld en wat er voor nieuws is rond het bedrijf achter het aandeel.

   Verwijderen
  2. Dus je kijkt naar een grafiek van 10 jaar om het aandeel vervolgens een fractie hiervan aan te houden. Met het nieuws volgen dat iedereen ook tot ze beschikking heeft krijg je geen voorsprong. Je tactiek zal heel snel falen. Geloof me. Ik ben professioneel belegger en heb dus enig verstand van beleggen. Good luck. Zal je nodig hebben vrees ik.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je waarschuwing. Maar mijn eerste beleggershypotheek werd ook gedaan door professionele beleggers. Het geld verdampte als sneeuw voor de zon. Het maakt niet veel verschil of je professioneel of hobby belegger bent. Beleggen blijft een risico.

   Verwijderen
  4. Je hebt wel humor. Het maakt niet veel uit of je professioneel of hobby belegger bent..... Beleggen is zeker een risico. Belangrijkste is dat je het risico dat je loopt begrijpt. Als je belegt met een dergelijke korte horizon en de manier waarop je het doet begrijp je het risico niet.

   Verwijderen
 6. Dat jullie - in mijn ogen - zo'n te hoge hypotheek hebben en zo belachelijk weinig aan voeding en genot uitgeven vind ik al merkwaardig, maar dat je nu in plaats van af te lossen of maandbudget verhogen gaat 'beleggen' snap ik al helemaal niet. Zeker dit aankoop-verkoop trucje: dit spekt uiteindelijk alleen de financiële instelling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje kort door de bocht. Sowieso kun je de hoogte van een hypotheek niet beoordelen. Er komt tenslotte ook veel geld binnen. Tevens lossen ze bijna 1000 euro per maand af gemiddeld op de hypotheek. Dat is een flink bedrag. Daarnaast moet je ook wat spaargeld hebben, en daarin een stuk aandelen is helemaal niet verkeerd.

   Ben het wel eens dat het helemaal geen zin heeft om op 1 dag 2 keer een set aandelen te kopen en te verkopen. Zelf heb je er financieel gezien niks aan als je kijkt naar het gegeven praktijkvoorbeeld, en het is uiteindelijk alleen maar goed voor de broker die er op verdient door de transactiekosten.

   Verwijderen
  2. Zo belachelijk weinig geven we niet aan voeding en genot uit. En voor ons zit genot niet alleen in geld uitgeven.

   En dat veel aan- en verkopen de financiële instelling spekt is waar. Maar zolang we er zelf ook wat aan overhouden heb ik daar minder moeite mee. Een koophuis met hypotheek of een huis huren spekt ook de financiële instelling, maar dat is voor ons ook geen reden om dan maar dakloos door het leven te gaan.

   Verwijderen
 7. Nou, de hoogte zorgt wel voor een hoge maandlast. Ik vind de verhouding 2500 hypotheekrente en aflossing per maand en 250 euro per maand aan voeding scheef. Geld dat dan 'over' is zou ik niet besteden aan speculeren maar aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is 1500 euro hypotheeklasten. Dit is bruto, en daar gaat een flinke slok HRA van af. Netto dus ruim onder de 1000 euro. Laten we eerlijk zijn, buitensporig is het echt niet.

   Ik vind het juist zeer verstandig dat er naar aflossen ook wordt gekeken naar manieren om de spaarbuffer te verhogen. Dat dit wellicht niet de juiste manier is, ben ik met je eens. Maar je stelling dat ze het maar moet aflossen vind ik ook niet juist. Het is juist gezond om het te verdelen tussen sparen en aflossen. Je moet tenslotte ook tegenvallers opvangen, en wat vrij beschikbaar vermogen is heel fijn om achter de hand te hebben

   Verwijderen
  2. We geven trouwens €325 per maand uit aan voeding. Dat is ongeveer 1/3 van de netto kosten van onze hypotheek. Lijkt me een prima verhouding.

   We kunnen natuurlijk direct al ons spaargeld gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen, maar dat betekent dat we geen geld meer achter de hand hebben in het geval van nood. Aandelen kun je vrij snel verkopen en dan heb je je geld weer beschikbaar. Wanneer je je geld gebruikt om af te lossen, kun je dat geld nooit weer terug krijgen om bijvoorbeeld een nieuwe auto van te kopen.

   Veel verschil zit er niet tussen geld dat stil staat op de bank of geld dat stil staat in de aandelen.

   Verwijderen
 8. dus dan ben je toch ongeveer een dag bezig om € 10,- te verdienen. Dat is een schamel uurloon lijkt mij. ;) ik zou daar dus helemaal geen zin in hebben en mijn tijd beter willen besteden aan bv mijn kind/hobby/sport/partner/vrienden noem maar op.
  Verder heb ik er echt geen verstand van, maar dit lijkt mij niet verstandig.
  groetjes, zonnig&zuinig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe, als je het zo bekijkt, is het inderdaad niet best. Het was overigens €20 op onze eerste dag. Nog steeds niet veel, maar om nu direct met €25.000 ipv €2.500 aandelen te gaan kopen lijkt me geen goed plan. En het was best een interessante dag om te zien hoe het werkt. Ik vond het dus geen tijdverspilling.

   Verwijderen
 9. Ik adviseer je eens op deze site te kijken. Ik investeer 100 euro per maand en heb er geen omkijken naar. Je kunt ten alle tijden je investeringen weer te gelde maken en de kosten zijn erg laag. Goede waardering in de financiële markt, weinig risico in verhouding tot aandelen..
  Hier de link: https://www.meesman.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij lossen de komende 16 maanden onze resterende hypotheekschuld van 58.000 euro af. Daarna houden we dus geld over, wat we verdelen over sparen en aandelen. 1500 euro per maand sparen en 1500 euro per maand beleggen, verdeeld over indexfondsen wereldwijd, europa en emerging markets. Simpel toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik koop gewoon aandelen van bedrijven die solide zijn en door de crisis teveel bestraft zijn. 2 jaar geleden aegon en ing gekocht. 40-50% winst. En ik hou ze gewoon want ik denk dat ze meer gaan stijgen. Ook ga ik nu aandelen kopen van grote bouwbedrijven, heijmans en bam. Ik verwacht ook dat deze binnen nu en 2-3 jaar gigantisch gaan stijgen. Kopen en er verrder niet meer naar omkijkrn. Ook dat geeft rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet je er ook even bij zeggen dat je ook SNS had ..

   Verwijderen
 12. O, ik begrijp je best hoor, heerlijk spelen met de beurs. Wat had ik graag long gegaan in de aex half novemeber tot januari, maar het is niet zozeer belangrijk om het juiste koopmoment af te sprken,het verkoopmoment is nog belangrijker. Ik heb geen rekening bi Alex meer. Blijf gewoon lekker speculeren als je dat leuk vindt. Maar als je geen tijd hebt, en je moet die aandelen in de gaten houden, dan kun je beter niet speculeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha. Spelen is misschien wel een goede samenvatting voor het "beleggen" zoals ik het doe. En als je nu eens 1 minuut verder kon kijken dan de rest, dan zou het zoveel makkelijker worden :-)

   Verwijderen
 13. Ik speel ook met een gedeelte van mijn geld. Beter dan de rente van dit moment. En de aandelen die nu nog de helft waard zijn die laten we lekker staan voor betere tijden. Dat is een spaarpot waar ik niet aankom zullen we maar zeggen.
  Realiseer je wel dat weinig aandelen op een dag 0.30 cent stijgen en dalen en weer zullen stijgen en dat de stijgende lijn dus ook langer op zich kan laten wachten. Persoonlijk denk ik dat wanneer je het geld kan missen je inderdaad nu geld in de aandelen kunt stoppen daar alles nu wel erg laag staat en waarschijnlijk over 5 jaar er veel beter voor staat.(en zo niet dan nog maar wat langer)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben je nou een dag bezig geweest om twee tientjes te verdienen, terwijl je tegelijkertijd het risico liep om 2500 euro te verliezen? Dan kun je beter een folderwijk nemen. Levert per uur meer op en je bent nog lekker buiten ook.

  Ik lees dit blog met stijgende verbazing. Als je zo met spaargeld gaat 'spelen', ben je toch wel heel ver van je doel van hypotheekvrij leven verwijderd. Met jullie schuld kun je je voorlopig nog geen spelerij op de beurs veroorloven. Hierboven zijn al nuttige tips gegeven over geld spreiden over landen en sectoren en over de lange termijn.

  De 'kleine stapjes', die je beschrijft, maken je een day-trader. Er is een smalle grens tussen day-trader en gokverslaafde. Tuurlijjk ga je voor de kleine beetjes winst, maar met 2500 euro op één bedrijf op één dag loop je in mijn ogen een minstens zo reëel risico op groot verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Diana (Vederzwaar): Goede en duidelijke reactie! Ook ik lees deze blog met stijgende verbazing. Ik hoop dat ze jouw reactie goed lezen en niet gelijk in de verdediging gaan om van alles 'goed te praten'.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk om deze gevarieerde mix aan reacties te lezen. Er valt veel te zeggen over jullie manier van beleggen. Misschien inderdaad veel moeite voor een paar tientjes en heeft het meer weg van speculeren dan beleggen. Maar ik vind ook dat je een keer ergens moet beginnen en als je iets wilt begrijpen moet je er tijd (en leergeld) in stoppen. Wat anderen ook al aanhalen: het afgelopen jaar zijn jullie je steeds bewuster geworden van je financiele situatie en hebben jullie doelstellingen/plannen gemaakt voor aflossing. Wat mij betreft is er niks mis met de weloverwogen beslissing om wat geld te gebruiken voor verkenning van de beleggerswereld.
  Veel succes,
  Jordy

  PS Ik heb hard moeten lachen over de opmerking dat jullie eerste hypotheek door professionele beleggers is gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Omdat de blogger een keer uitprobeert hoe het werkt met kopen en verkopen, en het spannend vond omdat het de eerste keer betrof en daarom snel de winst pakte worden er vergelijkingen gemaakt met daarin de woorden daytrader/gokverslaafde .... Lijkt me nogal overdreven !

  BeantwoordenVerwijderen